spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
21-mai-2024

ANUNT IMPORTANT PENTRU CEI CARE AU PLĂTIT TAXA AUTO!

- Advertisement -

Cei care au plătit o taxă auto mai mare decat timbrul de mediu îsi pot cere inapoi banii achita si în plus. Ce au de făcut?

Daca la inmatricularea unei masini, ati platit o taxa de poluare mai mare decat timbrul de mediu in vigoare acum, aveti posibilitatea de a va primi inapoi diferenta de taxa platita. Va spunem cum trebuie sa procedati pentru a va recupera banii achitati in plus.

OUG nr. 9/2013, actul normativ care reglementeaza timbrul de mediu, a venit si cu vesti bune pentru proprietarii de autoturisme, acestia avand dreptul sa isi receupereze banii platiti in plus pentru taxele auto de pana acum, fie ca e vorba de taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Astfel, daca taxa de poluare, pe care ati platit-o la inmatricularea masinii, este mai mare decat timbrul de mediu rezultat din aplicarea noilor prevederi, aveti posibiliatea de a va primi inapoi diferenta de taxa platita, in baza art. 117 din Codul de procedura fiscala, ce prevede si regulile pentru restituirea sumelor platite in plus fata de obligatia fiscala. Va reamintim ca puteti calcula timbrul de mediu utilizand calculatorul oficial, publicat de cateva zile de Fisc.

Potrivit Normelor de aplicare a timbrului de mediu, aprobate prin HG nr. 88/2013,  pentru recuperarea sumelor de bani, contribuabilii trebuie sa depuna o cerere de restituire la  organul fiscal competent, in general, Directia Generala a Finantelor Publice Judetene care a calculat initial suma de plata.

Atentie! Sumele reprezentand diferenta dintre taxa platita si timbrul de mediu se pot restitui numai catre titularul obligatiei de plata.

Cererea de restituire trebuie sa fie insotita de cateva documente:

  • documentul doveditor al platii taxei pe poluare, taxei speciale pentru autoturisme: chitanta fiscala sau ordin de plata si extras de cont;
  • copia cartii de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.

Cei care si-au achitat taxa si nu mai detin o copie dupa chitanta fiscala se pot adresa organului fiscal la care au platit taxa, care le va elibera o copie dupa documentul de plata.

Normele timbrului de mediu mai precizeaza ca  restituirea banilor catre contribuabili se face de catre organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, dupa caz, din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire.

OUG nr. 9/2013 mai precizeaza ca diferenta de taxa platita se va restitui in termenul de prescriptie de cinci ani prevazut de Codul de procedura fiscala.

Important! Cei care au datorii la stat isi vor putea recupera banii numai dupa ce sumele vor fi compensate cu obligatiile fiscale restante. Practic, daca suma pe care o aveti de recuperat este mai mare decat datoria neachitata catre stat, veti mai primi doar suma de bani care depaseste respectiva restanta. In schimb, daca aveti de recuperat din taxa auto o suma mai mica decat obligatiile restante, va vor fi stinse datoriile catre stat in limita sumelor pe care trebuie sa le recuperati si nu veti mai primi niciun ban inapoi.

Cererea de restituire

Puteti consulta si in fisierul atasat modelul cererii de restituire, prelucrat de pe www.monitoruloficial.ro. Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu a publicat inca nou formular pe pagina sa de internet.
avocatnet.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.