spot_img
spot_imgspot_img
30.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Român închis 8 luni, nevinovat, intr-o inchisoare din Grecia. „Şapte luni nu am văzut soarele. A fost groaznic”

- Advertisement -

„Era o cameră de 150 de mp în care stăteau de la doi-trei până la 30-40 de deţinuţi. Şapte luni de zile am dormit pe o saltea de şase centimetri, pe mozaic, fără pernă sau cearşaf, fără să ies la aer sau să văd soare măcar o secundă. Am slăbit de la 94 de kilograme la 72 de kilograme”, îşi începe povestea suceveanul Dănuţ Chideuciuc (52 de ani).

„Nu m-a băgat nimeni în seamă. Pentru ei nu eram decât o statistică, o cifră”

În luna mai a a anului trecut, a fost luat pe sus de poliţiştii din Suceava, în baza unui mandat european de arestare venit emis de autorităţile din Grecia.

Grecii îl acuzau că ar fi fost capul unei reţele de hoţi de utilaje.

Curtea de Apel Suceava l-a arestst pe loc, fără prea multe explicaţii. A susţinut că este nevinovat, dar nu avea nimeni timp să-l asculte. Văzând că nu poate sub nici un chip să-i convingă pe magistraţi că fac o mare greşeală, a acceptat să fie extrădat, sperând că va lămuri cât mai repede încurcătura.

În doua zile, a fost predat autorităţilor elene.

L-au aruncat după gratii, fără să nici o explicaţie. A fost închis într-o închisoare din Salonic, Metagogon, unde condiţiile erau inumane. Nu o să uite niciodată acea celulă în care a fost închis.

periferia Atenei, Dănuţ Chideuciuc spune că a ajuns la o închisoare din Salonic, Metagogon. Aici a găsit condiţii de ev mediu. Spune că nu o să uite niciodată camera 9, în care a stat de la finele lui mai şi până în noiembrie 2012.

„Nu m-a băgat nimeni în seamă. Pentru ei nu eram decât o statistică, o cifră. Am avut încă de la început avocat, însă acesta mi-a tot spus să aştept. Mi-a şi spus la un moment dat că, dacă nu am noroc să se uite judecătorii atent pe hârtii, pot fi condamnat şi aruncat ani mulţi după gratii, indiferent dacă sunt vinovat sau nu”, rememorează clipele de coşmar Chideuciuc.

Pe 25 noiembrie 2012 a fost transferat într-o altă închisoare din Salonic.

„Sunteţi nevinovat! Ne cerem scuze”

23 ianuarie 2013 a devenit cea mai importantă zi din viaţa sa. Un complet de trei judecători de la Curtea de Apel Salonic l-a declarat nevinovat şi a dispus eliberarea de îndată a românului

„Un sec , atât am primit. Atunci, pe moment, a fost un sentiment de incredibilă uşurare pentru mine. Mărturisesc că o bună perioadă am fost resemnat, viaţa mea nu mai avea nici un orizont”, spune suceveanul.

Dănuţ Chideuciuc explică că aceele 8 luni de coşmar l-au afectat foarte mult şi s-a răsfrânt şi asupra familiei.

„Afacerea în construcţii a scăzut foarte mult, iar fiul meu, care era la studii în Viena, din cauza problemelor financiare, a trebuit să îngheţe anul şi să revină acasă”, spune Dănuţ Chideuciuc.

Suceveanul e decis să dea statul român în judecată şi să solicite daune de 1.000.000 de euro.

„Cred că România face cu mult prea multă uşurinţă aceste extrădări, îşi aruncă cetăţenii ca pe o măsea stricată, iar apoi nu se mai interesează de soarta lor. Timp de opt luni a verificat cineva care este situaţia mea în Grecia, dacă mi se acordă drepturile legale?”, s-a întrebat retoric suceveanul.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.