spot_img
spot_imgspot_img
18.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Concerte anulate: Salariatii Filarmonicii au protestat ieri in fata Primariei Botosani

- Advertisement -

Aproape 30 de angajati au plecat de la repetitiile de ieri, unii cu instrumentele in spate, pentru a cere demisia directorului Mihail Sarbu. Artistii sunt decisi ca pana la schimbarea directorului sa nu mai sustina concertele programate. Directorul a fost acuzat ca are un comportament dictatorial si este prost pregatit profesional.

Conflictul care a izbucnit inca din luna decembrie nu a fost inca rezolvat de municipalitate, iar nota obtinuta de manager la evaluarea activitatii pe anul trecut a fost motivul care a pus capac nemultumirilor. In urma evaluarii, Sarbu a obtinut nota 8,20, nota pe care a contestat-o. Gheorghe Petrescu, seful orchestrei simfonice, sustine ca nota obtinuta de Mihai Sarbu este echivalenta cu nota patru la elevi.
„Nu se mai poate, deja e dictatura in Filarmonica. Nu mai tine cont de nimic. Oamenii au ajuns la capatul puterilor. Din momentul acesta noi nu mai continuam, intrerupem activitatea. Nu mai suportam, suntem hotarati pana nu pleaca de la conducere sa nu mai desfasuram activitatea. Sa-si dea demisia. Un om care a luat nota 8, nu s-a mai intamplat in istoria culturii botosanene. Cum poate sa ne conduca un om cu nota 8? Nota 8 pentru un  management in cultura este echivalenta cu 4-5 la scoala. Nu poate sa ne mai reprezinta un astfel de om”, a spus Gheorghe Petrescu.
Acesta sustine ca Mihai Sarbu nici macar nu este interesat de concertele care au loc la Filarmonica. „Trage de scaunul acela, nu stiu politic, are oameni in spate. Nu-l vede lumea nici macar la concerte. El nu stie ce se intampla in Filarmonica. Noi suntem aici doar ca sa executam si sa ne trimita pe pustiuri. Din 44 de salariati au mai ramas in institutie acum maxim 10.  I-am spus sa isi dea demisia de onoare daca cei mai multi oameni din orchestra nu il doresc”, a mentionat seful orchestrei simfonice.
O delegatie de cinci reprezentanti ai protestatarilor au discutat si cu edilul Ovidiu Portariuc. Acestia l-au informat pe primar ca nu vor continua activitatea atata timp cat nu se ia o decizie ferma in ceea ce priveste persoana lui Mihail Sarbu. „Dansul umbla cu tot felul de coduri de etica, regulamente, acum s-a gasit sa le faca, dupa doi ani de zile. Nu avem cum sa mai continuam si am luat decizia aceasta radicala de a nu mai canta cat timp sta domnul Sarbu la conducere. Noi consideram ca nu ne reprezinta si nu reprezinta nici orasul”,  spune Gheorghe Petrescu. Acesta a precizat ca modul in care directorul se adreseaza salariatilor este josnic, iar prin pastrarea sa in functie exista riscul desfiintarii Filarmonicii.
„Daca o sa analizati examenul pe care l-a dat, acolo au fost niste probleme, dansul, este o opinie, facand parte din PDL ca sa va dati seama cam ce tip de om e si ce coloana vertebrala are, a sarit cand a cazut PDL si s-a dus in PNL. Un om ca acesta nu poate sa ne reprezinte. Noi dorim un om la conducerea institutiei care sa discute cu noi, ca nu exista nici un dialog, adica l-am intrebat eu: d-le, matale ca manager ai venit la vreun concert de-al nostru de cand ai incetat sa canti? Nu a venit la nici un concert, adica e o ruptura totala. Cheama cate un om, mai ameninta, mai poarta niste discutii din astea, vorbeste cu lumea, citez acum: hai, mars de aici. Va dati seama, un manager de institutie? Pe scurt, asa nu se mai poate continua, riscam tot, mergem pana la capat, eu in aproape 36 de ani de munca in Filarmonica ca acesta nu am intalnit un moment asa de greu. Am vazut fel si fel de caractere, dar ca omul acesta, rar. Daca mergem asa ramanem fara Filarmonica si ar fi pacat”, a completat Gheorghe Petrescu.
Nici reprezentantii sindicali nu pot ajuta salariatii, limitele legale fiind limitate. „Ne declaram invinsi de barierele legale si nu mai avem absolut nicio putere sa controlam membrii de sindicat. In Adunarea generala, pe linie sindicala, vom avea ca proiect initiat de noi un proiect national prin care vom cere eliminarea politicului din institutiile de cultura. Este o aberatie totala aceasta, pentru ca se ajunge la situatii total deplasate, niste artisti sunt pusi in situatia mizera de a intrerupe o activitate”, a mentionat Ovidiu Alupei, violoncelist, vicepresedinte al sindicatului.

„De ce nu aveti rabdare?”
Primarul a incercat sa-i convinga pe artisti sa renunte la protest si sa astepte finalul lunii martie cand se va lua o decizie cu privire la managerul Filarmonicii.
„Eu stiu doleantele dumneavoastra. De ce nu aveti rabdare sa se finalizeze procesul de evaluare? Sunt niste termene legale care curg si nu putem trece peste ele. Undeva, la sfarsitul lunii martie, avem rezultatul final al acestei evaluari. Eu nu inteleg de ce, daca tot ati asteptat evaluarea cateva luni, acum de nu aveti rabdare o saptamana pana se finalizeaza aceasta evaluare?”, le-a spus primarul Ovidiu Portariuc.
La finalul discutiei purtate de primarul municipiului cu reprezentantii protestatarilor de la Filarmonica, un membru al delegatiei i-a cerut edilului o atitudinea ferma vizavi de situatia de la Filarmonica. „Daca si Papa si-a dat demisia, ar fi timpul ca si directorul sa-si dea demisia. Nu se  mai poate continua cu omul acesta la conducerea celei mai importante institutii de cultura din orasul acesta”, i-au spus angajatii Filarmonici primarului. (Petronela Rotariu)

http://www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.