spot_img
spot_imgspot_img
19.9 C
Vaslui
03-iun.-2024

Monica Macovei: „Dacă USL va câştiga Cotroceniul, România va arăta ca o dictatură asiatică”

- Advertisement -

Eurodeputatul PDL, candidat la sefia partidului, consideră că adevărata miză politică o constituie alegerile prezidentiale din 2014, nu cele generale din 2016.

Crede că PDL nu face Opozitie. Nu ar vrea un partid organizat „ca o armată de orci”. Se consideră cel mai redutabil adversar al liderilor USL. Monica Macovei a acordat „Evenimentului zilei” un interviu despre planurile ei si despre competitia din partid.

Evenimentul zilei: Traian Băsescu a declarat că aveti o sansă în competitia internă, dar trebuie să vă arătati atasamentul fată de PDL. Ce a vrut să spună?
Monica Macovei:
Nu stiu, trebuie să-l întrebati pe el. Eu pot să vă spun că sunt atasată de PDL, si nu din gruparea „Reformistii” pleacă oameni spre alte partide, ci dintre sustinătorii dlui Blaga sau dintre cei care au lucrat cu el.

Credeti că mai aveti ceva de demonstrat partidului?
Eu cred că tot partidul mă cunoaste si am fost alături de el la greu, chiar dacă nu toată lumea e multumită de ceea ce fac. Eu sunt amenintată cu excluderea! Am fost să-mi prezint motiunea în filiala Suceava. Cu o zi înainte de a ajunge acolo, dl Orest Onofrei, care este sustinătorul lui Blaga, a declarat public că la Conventie o să ceară excluderea mea si a lui Cristian Preda.

Dl Preda spunea că sunteti cea mai curajoasă din grupul reformistilor. Vă simtiti cea mai curajoasă?
Sunt cea mai curajoasă. Ati văzut că sunt bărbati în jurul meu, la Reformisti. Dă-i unui bărbat să spună ceva si dă-i unei femei să facă ceva. Nu că bărbatii nu fac, dar femeile sunt cele mai perseverente.

Să presupunem că ar câstiga Vasile Blaga. Dacă vi s-ar oferi un loc în noua conducere a PDL, ati accepta?
Dacă nu mă exclude. Eu nu pot să merg decât cu o echipă care vrea într-adevăr si arată că poate să facă opozitie la USL. Pentru că asta este ceea ce asteaptă electoratul de la noi si asta este ceea ce vreau eu de la PDL si de la dreapta. Ăsta este rolul Opozitiei.

Si Blaga v-a convins că poate face opozitie?
Păi, nu m-a convins. Asta si spun tot timpul în campanie: vreau să fac opozitie USL-ului si noi, acum, nu ne îndeplinim acest rol. PDL cântă cântece de sirenă PNL-ului. Am văzut diverse afirmatii gen „să fuzionăm cu PNL”, ca si în campanie, când nu am făcut campanie, am cântat cântece de dragoste adversarului. Este foarte importantă Opozitia, care trebuie să sanctioneze ori de câte ori Puterea este abuzivă, încalcă legea, face chestiuni împotriva interesului national. Si, din păcate, USL face asta în fiecare zi. Or noi tăcem sau sunt glasuri individuale. Nu există o opozitie organizată de conducerea partidului.
Trebuie să ne gândim că USL are 70% în Parlament si să ne imaginăm cum ar fi dacă va câstiga Presedintia României. Vor urma niste ani în care România nu va arăta ca o democratie europeană, ci ca o dictatură din Asia. Obiectivul principal nu este 2016, este 2014.

Dacă pe 23 martie va fi un tur doi si vor intra Vasile Blaga si Elena Udrea, cui veti da voturile dvs? – Votantii mei sunt inteligenti, eu îi respect si ei vor sti singuri ce să facă.
Dacă veti intra dvs si Vasile Blaga, veti încerca să negociati sau veti astepta ca oamenii inteligenti din partid să ia o decizie? – Dacă ei decid, decid. Există arta compromisului si a negocierii – asta fac tot timpul în Parlamentul European – dar nu a compromiterii.

Vasile Blaga a spus că dacă va fi ales presedinte libertatea de exprimare va fi încurajată în interiorul forurilor partidului, dar nu si în afară. Iar cei care nu o respectă vor fi exclusi. Vi se pare democratică această regulă?

De multe ori am trecut pe lângă excludere si eu, si Voinescu, si Preda. Noi suntem oameni puternici si stăpâni pe noi profesional, politic si oricând avem ce să facem. Nu am cerut nimic de la partid, niciodată. Eu văd lucrurile altfel, eu văd un partid modern, mare si care să existe în diversitate. Numai un partid mic e format din oameni la fel, care vorbesc aceeasi voce. Un partid mare, în care e bine să aduci si personalităti, trebuie să beneficieze de libertatea de exprimare. Nu poti să bagi pumnul în gură oamenilor. E foarte clar. Si dacă ne uităm la criticile pe care le-am făcut de-a lungul timpului ele sunt punctuale. De exemplu, mentinerea lui Ridzi în Guvern în timp ce era anchetată, deci chestiuni punctuale care cred că au făcut rău partidului. Si toti cu care vorbesc în tară sunt de acord cu mine. Iar când electoratul vede că există critici la actiuni ale partidului se bucură si facem un bine. Să nu fim asa toti încolonati, indiferent ce greseli facem, ca o armată tăcută.

Sustinătorii dlui Blaga merg pe o retorică militaristă: armata generalului Blaga. Către ce ar mărsălui ea?
Nu stiu, dar cu cine intră în război, că opozitie nu face? Sigur că partidul trebuie foarte bine organizat, dar nu as folosi denumirea de armată. Trăim în 2013, trebuie să ne uităm la alte partide europene, să avem libertate, diversitate. Parcă văd acum niste orci asa încolonati. Si lumea nu vrea asta în partid.

Ce spuneti despre plecarea lui Mihai Stănisoară?

Cred că ar trebui Vasile Blaga să răspundă la această întrebare. Si Stănisoară si Frunzăverde si altii au fost sutinătorii lui. Am impresia că este un plan să se refacă Alianta DA trecând rând pe rând la PNL. Ce părere să am? Un oportunism primitiv. În conditiile în care a candidat pentru parlamentare, au muncit pentru el si cei din organizatie si apoi după trei luni pleci la un alt partid este si o lipsă de caracter. Să-l tină sănătos, dar aici  e o problemă cu cei care l-au înconjurat pe Vasile Blaga. Îmi aduc aminte că, după alegerile locale, când eram în BPN-ul în care dl Stănisoară, Blaga si altii, noi ne-am decis să ne dăm demisia, urlau la Boc să-si dea demisia, desi el câstigase primăria la Cluj. Erau foarte vehementi si vorbeau si foarte urât, inclusiv Stănisoară, cu insulte, cu… Desigur că Boc si-a dat demisia, dar ei nu au mai făcut acelasi lucru când au pierdut alegerile din decembrie cu un scor mult mai prost. Asta apropo de onoare.

Traian Băsescu a vorbit despre o reconstructie a dreptei. Care ar fi rolul PDL?
PDL-ul trebuie să se schimbe. Să existe promovări pe bază de merit si nu de alte criterii, de prietenii, de plicuri. Nici nu cred că Forta Civică si Noua Republică vor să vină alături de acest PDL. Merg pe drumul lor si cred că este bine asa, să se dezvolte, să-si dobândească o identitate cât mai pronuntată. Deci, toti trei trebuie să construim. Asta nu înseamnă mult timp. Iar primul moment foarte important sunt alegerile europarlamentare din 2014 si prezidentialele. Deci, ne grăbim.

Cum comentati anuntul făcut de presedintele Fortei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, si de cel al PNTCD, Aurelian Pavelescu de a reînfiinta Alianta Dreptate si Adevăr?
Am spus că încurajez evolutii pe culoarul politic de dreapta. Însa mi se pare ciudat că si-au luat denumirea unei aliante din care nu au făcut parte. Mă îndoiesc că simpla preluare a denumirii va produce si un transfer de însemnătate si de succes, asa cum le-a avut Alianta DA din 2004.

„Numai un partid mic este format din oameni la fel, care vorbesc cu aceeasi voce. (…) Parcă văd, asa, niste orci încolonati. Si lumea nu vrea asta în partid. Trebuie să avem libertate, diversitate.”
MONICA MACOVEI, candidat la pre
sedintia PD

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.