spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Fostul premier Adrian Năstase va fi liber, după opt luni de închisoare

- Advertisement -

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis astăzi să îl elibereze pe fostul premier Adrian Năstase. Acesta este eliberat condiţionat şi va părăsi penitenciarul Jilava, după opt luni de detenţie.

Update 15.40. Judecătorii au decis eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase. Recursul Parchetului la decizia de eliberare a fost respins.

Update 14.29 Instanța a rămas în pronunțare pe cererea de eliberare condiționată. Pronunțarea se va face în ședință publică. Adrian Năstase în ultimul cuvânt: ”În ţările membre UE, premieri, miniştri au fost condamnaţi la sentinţe cu închisoare cu suspendare. Doar în Ucraina şi Albania pemierii au fost condamnaţi la puşcărie cu executare.

”Procurorii au încercat tergiversarea eliberării condiţionate. În penitenciarul Jilava sunt peste 100 de persoane care aşteptau motivarea motivarea recursurilor pentru că DNA are o anumită tactică în cazul meu. O lună în penitenciar costă pentru statul român 500 de euro”. ”DNA cere pentru mine pedeapsa cu închisoarea pentru că am exprimat opinii pe blog. Eu mereu am spus că sunt nevinovat”.

Update 13.30 Adrian Năstase a arătat că documentele depuse în apărarea sa au zone şterse sau pagini incomplete pentru că oficialii Penitenciarului Jilava au acoperit cu markerul numele sau datele personale ale unor persoane cu care el a derulat activităţi în închisoare.

Update 12.56 DNA critică postările fostului premier de pe blogul personal. ”Adrian Năstase nu vede un impediment moral de a ocupa o funcție în partid, ci că legea îi interzice pe o perioadă determinată de a fi ales și de a ocupa o funcție”. ”Condamnatul se consideră un deținut politic”

Update 12.45 Procurorii susțin că acestă cauză trebuia judecată de Judecătoria Cornetu și nu de Judecătoria Sectorului 4. În aceste condiții, necompetența teritorială atrage nulitatea absolută a actelor de eliberare depuse. În concluzie, DNA susține că decizia de eliberare dictată de Judecătoria sectorului 4 este netemeinică. În plus, procurorul susține că fostul premier nu este autorul a 17 programe educaționale, ci numai a trei dintre ele. Restul sunt dezbateri sau participări din partea lui Năstase. ”Nu constat că a dat dovezi de îndreptare. Programul privind prevenirea TBC și a tuberculozei nu au nicio legătură cu dovezile temeinice de îndreptare”, susține procurorul. ”Scrierile de pe blog privind justiția nu sunt dovezi de îndreptare”.

Update 12.00 Fostul premier a fost adus in boxa acuzaților. O parte dintre prieteni și susținători aplaudă. Este așteptat completul de judecată. Procesul a început. Procurorul cere dosarul original de la penitenciar. Susține că actele depuse nu au mențiunea ”conform cu originalul”. În același timp, DNA arată că nu știe cum dosarul de penitenciar a lui Năstase a ajuns la avocații săi. Unul dintre ei susține că a făcut o cerere și l-a primit.

Update 9.35 Procesul a fost amânat pentru două ore după ce procuroul DNA a cerut amânarea procesului pentru o altă dată. „Aș vrea să se atașeze la dosar toate actele de la Penitenciarul Jilava”, a susținut magistratul.

Avocații fostului premier s-au opus pentru un nou termen. “Este rea credință din partea procurorilor”, a fost reacția lui Viorel Roș, unul dintre avocații lui Năstase. „Se încearcă tărăgănarea cauzei”, a declarat și avocatul Ioan Cazacu.

Update 9.30 Adrian Năstase a fost adus în boxă, o mare parte dintre cei prezenți în sală au aplaudat. A începutul procesul

Update 08.50 Completul de judecată este format din Ioana Cleopatra Șipoteanu, Florentina Vasilețeanu și Cristina Carmen Constanța Balaci. Procesul s-a amânat pentru ora 9.30 pentru că duba de la Penitenciarul Jilava nu a ajuns la timp la Tribunal.

La instanță s-au prezentat și cei doi băieți ai lui Năstase, Adrian și Mhnea, în timp ce soția fostului lider PSD, Dana Năstase, nu și-a făcut apariția.

Termenul de 18 martie a fost stabilit de Tribunalul Bucureşti (TB) în 4 martie, după ce această instanţă a primit dosarul de la Judecătoria Sectorului 4. Viorica Dinu şi Antonela Costache, care trebuiau să facă parte din completul care va judeca recursul la eliberarea fostului premier, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă pentru soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu (fost Staicu).

Avocatul lui Adrian Năsatase, Ioan Cazacu, a declarat la intrarea în instanță că „recursul DNA nu are substanță”.

Fiii l-au vizitat la penitenciar

Duminică, fostul premier a fost vizitat la penitenciar de cei doi fii ai săi, Andrei Năstase declarând că speră ca aceasta să fie ultima ocazie în care îşi vede tatăl în închisoare şi că nu vede vreun motiv pentru amânarea procesului de luni.
În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen, decizia fiind contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
DNA a notat, în motivarea recursului făcut împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată al lui Adrian Năstase, că acesta, prin materialele şi articolele pe care le-a scris şi publicat, dovedeşte că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat şi că în continuare nu le admite, singurul regret al său fiind acela că este singurul faţă de care s-a pronunţat o condamnare cu executare.

A respectat regulile detenţiei

Îm motivarea deciziei din 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a arătat că Adrian Năstase a avut un comportament conform „întru totul” cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat.
Totodată, instanţa a precizat că lucrarea ştiinţifică scrisă de Adrian Năstase în penitenciar a fost întocmită conform dispoziţiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfăşurată în detenţie au fost stabilite corect.

Cartea i-a adus zile de câştig

Instanţa a mai notat în motivare că lucrarea ştiinţifică „Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene” a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august – 24 decembrie 2012, constatând astfel că „acordarea a 45 zile câştig s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile legale”.
„Că lucrurile stau astfel o demonstrează şi aprobarea cererilor formulate de deţinut la 10 şi 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecţie muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu dispoziţiile articolului 59 alineatele 1 şi 3 din Legea 275/2006, i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării opt ore pe zi (40 de ore/săptămână) şi apoi zece ore pe zi (50 ore pe săptămână)”, a precizat judecătorul, în documentul citat.

DNA nu-l vrea în libertate

La judecarea cererii de eliberare înainte de termen, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti respingerea acesteia, invocând faptul că Adrian Năstase nu a dovedit o atitudine de îndreptare, întrucât a continuat să facă afirmaţii la adresa judecătorilor care l-au condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”.
Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a mai arătat în faţa instanţei că este pusă la îndoială calitatea de operă ştiinţifică a lucrării fostului premier avute în vedere pentru punerea lui în libertate şi a invocat că Judecătoria Sectorului 4 nu este competentă să soluţioneze cererea.

Comisia de eliberare şi-a dat avizul

Adrian Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012. În 9 ianuarie, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care Adrian Năstase ar putea fi eliberat şi a dat aviz favorabil.
„Ca urmare a redactării lucrării ştiinţifice şi a implicării în activităţile de educaţie, a obţinut un număr total de 342 de credite şi a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei”, se arată în raportul comisiei.

Condamnat în dosarul „Trofeul Calităţii”

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.