spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

MAE: Participarea ministrului Titus Corlăţean la Brussels Forum

- Advertisement -

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat sâmbătă la cea de a opta ediţie a Brussels Forum, eveniment anual organizat la Bruxelles de către German Marshall Fund of the United States (GMF), unde a evidenţiat importanţa strategică a regiunii Balcanilor în politica de securitate europeană şi euroatlantică.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis duminică AGERPRES, în cea de a doua zi a forumului, la sesiunea de dezbateri privind „Viitorul Balcanilor”, ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat importanţa strategică a regiunii Balcanilor în cadrul politicii de securitate europene şi euroatlantice, progresele statelor din Balcanii de Vest în procesul de consolidare a relaţiei cu NATO şi cu Uniunea Europeană şi aspectele care necesită în continuare atenţia regiunii şi a comunităţii internaţionale.

Demnitarul a subliniat susţinerea fermă pe care România o acordă acestor state în procesul de integrare europeană şi euroatlantică, exprimând totodată disponibilitatea părţii române de dialog şi de a oferi expertiză, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor, aspect de interes prin prisma criteriilor politice de aderare la NATO şi UE.

Forumul a reunit un număr important de personalităţi europene, nord-americane, din Asia şi din cadrul instituţiilor internaţionale. Între participanţii la Brussels Forum 2013 s-au numărat: Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, José Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru Relaţii Externe şi Politica de Securitate, miniştri de Externe din Franţa, Suedia, Lituania, Letonia ş.a..

În marja participării la forum, şeful diplomaţiei române a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, în cadrul căreia a discutat aspectele prioritare ale viitoarei preşedinţii lituaniene a UE.

Totodată, Corlăţean a avut o întâlnire cu Craig Kennedy, preşedintele GMF, cu care a abordat câteva proiecte de viitor privind colaborarea în plan regional, prin valorificarea activităţii German Marshall Fund de la Bucureşti, care găzduieşte Trustul Mării Negre. De asemenea, demnitarul român a avut o întrevedere cu Steve Biegun, vicepreşedintele companiei Ford, cu care a trecut în revistă perspectivele de dezvoltare a investiţiei companiei americane la Craiova.

Brussels Forum este o reuniune anuală la nivel înalt a liderilor influenţi din Statele Unite şi Europa, din mediile politice, de afaceri şi academice, care se reunesc pentru a aborda provocările presante cu care se confruntă în prezent comunitatea transatlantică.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.