spot_img
spot_img
22.3 C
Vaslui
10-iul.-2025

Vasile Cepoi susţine că DNA nu va începe urmărirea penală în cazul său

- Advertisement -

Fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi susţine că Departamentul pentru Lupta Antifraudă, care a efectuat o anchetă în cazul său, „nu a găsit nereguli”.

„Am primit o hârtie de la DNA prin care sunt anunţat că nu se va începe urmărirea penală”, a declarat duminică, pentru AGERPRES, conf. dr. Vasile Cepoi, consilier de stat în cadrul Cancelariei primului-ministru.

În septembrie 2012, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în vederea cercetării ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, în legătură cu derularea unui proiect finanţat prin POSDRU pe vremea când acesta era director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Potrivit ANI, Vasile Cepoi a deţinut în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi funcţiile de director executiv (în perioada 27 martie – 25 mai 2009) şi director coordonator (26 mai 2009 – 16 august 2010).

Începând cu 8 septembrie 2010, lui Vasile Cepoi i-au fost delegate atribuţiile şi responsabilităţile specifice funcţiei publice de conducere vacante de director executiv.

Ulterior, la 4 noiembrie 2010, acesta a fost numit în funcţia de director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în urma unui concurs, funcţie pe care a deţinut-o până la numirea sa ca ministru al Sănătăţii.

ANI susţine că Vasile Cepoi a participat, în calitate de director al DSP Iaşi, la luarea unei decizii, prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituţia pe care o conducea la acea dată ca partener în proiectul ‘Calitate şi performanţa în sistemul sănătăţii publice din România’ derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundaţia ‘Amfiteatru’ (beneficiar), alături de DSP Iaşi, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T.Popa’ Iaşi şi SC Info Educaţia SRL.

Ulterior, Vasile Cepoi şi soţia sa au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială de la Fundaţia ‘Amfiteatru’ şi de la partenerii Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’ Iaşi, respectiv SC Info Educaţia SRL.

Beneficiul patrimonial obţinut de Vasile Cepoi împreună cu soţia sa în cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aproximativ 42.440 euro).

În cadrul Proiectului ‘Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România’, dezvoltat în cadrul POSDRU, Vasile Cepoi a deţinut următoarele calităţi: manager de proiect (numit în funcţie la data de 1 septembrie 2010 şi înlocuit din funcţie la 26 octombrie 2010); director de proiect pentru activităţile editoriale şi de cercetare (1 decembrie 2010 – 5 decembrie 2011); trainer audit calitate (perioadele 1 mai 2011 – 31 august 2011 şi 1 octombrie 2011 – 31 martie 2012).

Vasile Cepoi a declarat la data sesizării DNA de către ANI că nu a avut o poziţie de decizie în proiectul despre care vorbeşte Agenţia Naţională de Integritate, ci doar a predat cursuri şi că îşi rezervă dreptul de a acţiona în justiţie ANI pentru „ştirbirea imaginii publice”.

Pe 1 octombrie 2012, Vasile Cepoi şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, motivându-şi gestul prin faptul că vrea să-şi protejeze familia şi „pentru a nu expune Ministerul Sănătăţii şi Guvernul la o afectare a imaginii”.

El a susţinut că acuzele la adresa lui nu au fost dovedite şi că articolul de lege în baza căruia acestea au fost formulate „nu există”. „Articolul 12c din Legea 78/2000 în baza căruia sunt acuzat nu există. E greu să mă simt vinovat atâta timp cât nu există o bază legală”, a spus Cepoi. AGERPRES

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.