spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
21-mai-2024

Ministerul Educaţiei anulează transferurile ilegale de la Cuza

- Advertisement -

Elevii – victime ale propriilor părinţi.Sesizat de „Ziarul de Vrancea” şi Asociaţia „Active Watch”, Ministerul Educaţiei Naţionale cere trimiterea elevilor transferaţi la Colegiul „Al. I. Cuza” înapoi la liceele mai slabe la care au fost admişi în vară.Ministerul Educaţiei recunoaşte astfel că actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Vrancea a comis o ilegalitate.Sefa IŞJ declară că se va conforma după ce va primi documentul oficial de la minister.Cei trei elevi devin astfel victimele propriilor părinţi, care au ambiţii măreţe, ţinand cont că provin din lumea afacerilor şi au legături politice
Ministerul Educaţiei Naţionale recunoaşte că Inspectoratul Şcolar Judeţeran Vrancea a comis o ilegalitate atunci cand a aprobat transferul a trei elevi cu medii mai mici decat ultima medie de admitere la Colegiul Naţional Cuza din Focşani şi despre care „Ziarul de Vrancea” a scris în ediţia sa din 4 februarie 2013. După ce a analizat modul în care au fost realizate cele trei transferuri, Serviciul Juridic din cadrul Ministerului Educaţiei a cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea să revoce hotărarea Consiliului de Administraţiei din 14 ianuarie 2013 prin care erau aprobate transferurile. „Sesizarea dumneavoastră cu privire la transferul a trei elevi la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” din Focşani a fost analizată la nivelul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Vrancea. Conform adresei ISJ Vrancea nr. 567/19.02.2013, remisă Ministerului Educaţiei Naţionale, Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Vrancea a dispus transferul celor trei elevi la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” din Focşani luînd în considerare situaţiile medicale ale acestora şi încadrarea în situaţiiile excepţionale prevăzute de Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţior de învăţământ preuniversitar aprobat prin O.M.E.C. nr 4.925/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Avînd în vedere propunerea făcută de Serviciul juridic consultat ulterior, Consiliul de Administraţie va revoca hotărârea prin care iniţial aproba transferul celor trei elevi”, se arată în răspunsul Ministerului Educaţiei Naţionale către Asociaţia de Monitorizare a Presei Active Watch, care s-a alăturat demersului nostru.

Vasilica Zaharia dă înapoi

Afland decizia superiorilor de la Bucureşti, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean ne-a declarat că va lua în discuţie într-o viitoare şedinţă a Consiliului de Administraţie anularea transferurilor din 14 ianuarie 2013, dar fără să precizeze cand. „Deocamdată nu am primit nici un document de la Ministerul Educaţiei în acest sens. Dacă vom primi un astfel de document îl vom discuta în primul Consiliul de Administraţie”, ne-a declarat inspectorul general al IŞJ, profesoara Vasilica Zaharia. Recunoaşterea de către MEN a comiterii unei ilegalităţi a conducerii IŞJ s-ar putea lăsa şi cu sancţiuni asupra şefelor de la Vrancea.

Transferaţii vor susţine teste de diferenţă

Potrivit oficialilor MEN, „cuziştii” cu 3,20 la matematică trebuie să revină la liceele la care au intrat în vară, dar unde vor susţine teste de diferenţă, după ce vor recupera materia specifică profilurilor acestora. „Elevii vor veni cu situaţia la învăţătură de la Colegiul Cuza pe aceste semestru, apoi vor susţine extemporale la disciplinele tehnice”, ne-a declarat directorul Colegiului „Edmond Nicolau” Gabriel Danielescu. În cazul în care nu doresc să revină la liceele de la care au plecat în iarnă, respectiv Colegiul „Edmond Nicolau” şi Liceul „G. G. Longinescu” elevii ar putea solicita transferul la alte unităţi şcolare, învocand aceleaşi motive medicale. Cel care va analiza eventualele solicitări de transfer ale elevilor este tot Consiliul de Administraţie al IŞJ, dar care de data aceasta va trebui să respecte prevederile articolului 136 al ROFUIP/2005 şi Ordinului 6152 din 7 noiembrie 2012, potrivit cărora „transferurile la clasa a IX-a nu se pot face decât dacă media celui transferat este cel puţin egală cu ultima medie de admitere la liceul unde doreşte transferul”.
Profesorul Poll spune că elevii se pot transfera din nou anul viitor

O prevedere a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţămant Preuniversitar le dă şansa celor trei elevi să revină la Colegiul „Al. I. Cuza” anul viitor. „(2) Elevii din clasele a X-a – a XII-a/a XIII-a se pot transfera, de regulă, la clasele la care media lor din ultimul an este cel puţin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul”, se arată la articolul 136 al ROFUIP. Un astfel de transfer este aprobat de Consiliul de Administraţie al şcolii. În cazul în care elevul nu îndeplineşte această condiţie, mai există o posibilitate: „Excepţiile de la această prevedere se aprobă de către consiliul profesoral”, după cum se mai arată la acelaşi articol 136 al ROFUIP. Cu alte cuvinte, consiliul profesoral al unităţii şcoalre poate aproba un transfer al unui elev la specializarea „ştiinţe ale naturii”, de exemplu, cum este deja cazul a doi dintre subiecţii noştri, dacă aceştia au medii mari la disciplinele de bază (biologie, chimie, fizică ), chiar dacă media generală este sub cea mai mică a clasei. „Acest lucru este posibil pentru că aşa prevede ROFUIP-ul. Sunt rare astfel de cazuri, dar se poate”, a precizat directorul Colegiului Cuza, profesorul de matematică Marius Poll.

Copii fac ping-pong din ambiţia părinţilor

Vă reamintim că trei elevi care au intrat în vară la Colegiul „Edmond Nicoalu” şi la Liceul „G. G. Longinescu” cu medii mediocre au ajuns să înveţe din acest semestru la unul dintre cele mai importante colegii vrancene: Colegiul Naţional Cuza, considerat ca făcand parte din elita învăţămantului vrancean, lucru posibil prin bunăvoinţa Inspectoratului Şcolar care le-a aprobat transferurile încălcand toate regulamentele şcolare. Cei trei sunt Matei Daniel Vlad, admis în vară la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” cu media 7,05 (3,20 matematică, 7,20 romană, dar avand media din şcoala generală peste 8), Constantin F. Cosmin Adrian a intrat cu media 7,38 (5,00 la matematică şi 7,65 la limba romană), la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, unde a parcurs primul semestru la specializarea electronică automatizări. Macovei V. Răzvan a intrat în vară cu media 7,11 la Liceul Tehnologic „G. G. Longinescu” din Focşani, însă după numai un semestru au devenit elevi ai Colegiului Naţional Cuza. Transferurile acestora nu au fost aprobate iniţial de Consiliul de Administraţie al Colegiului Cuza, întrucat nu era respectat criteriul mediei de admitere (ultima medie a fost la Cuza anul trecut 8,44 ), dar au fost avizate de CA-ul IŞJ pe motive medicale, fiind invocată neadaptarea şcolară sau boli datorate unor alergeni. Surse şcolare spun că la mijloc a fost ambiţia familiilor, unele cu conexiuni politice şi potente din punct de vedere financiar. Este de aşteptat ca părinţii celor trei să revină cu cereri de transfer şi anul viitor, dacă ţineam seama de faptul că aceştia sunt ori oameni de afaceri (vezi Macovei, acţionarul unei ferme aflată în contract cu mare producător de lactate din ţară) ori ocupă funcţii în administraţie (Matei – fiul consilierului local al Focşaniului, Elena Cucu – PNL ) şi au ambiţii măreţe pentru copii. Rămane şi de văzut dacă Inspectoratul Şcolar îşi va revoca decizia, aşa cum au cerut juriştii ministerului condus actualmente de profesorul Remus Pricopie.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.