spot_img
spot_imgspot_img
19.9 C
Vaslui
03-iun.-2024

Avocat din Iaşi, fost executor judecătoresc, arestat preventiv la solicitarea DNA

- Advertisement -

Curtea de Apel Iaşi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Dan Călin Pipernea, executor judecătoresc la data faptelor, în prezent avocat în cadrul Baroului Iaşi, după ce a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, el este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual, instigare la infracţiunea de fals intelectual şi spălare de bani.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în 2011, inculpatul, în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare, cu rea credinţă, procedura de executare silită a unei decizii judecătoreşti, în contradictoriu cu primarul Municipiului Iaşi, cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu.

„În concret, la solicitarea unei persoane care obţinuse, în baza unei hotărâri judecătoreşti, dreptul la despăgubiri pentru confiscarea unui teren din Municipiul Iaşi de către regimul comunist, inculpatul a demarat procedura de executare silită a acestei hotărâri judecătoreşti deşi această decizie nu impunea plata unei sume de bani în sarcina primarului Municipiului Iaşi, ci stabilea doar dreptul la despăgubiri din partea statului român, drept care, potrivit legii, putea fi realizat numai printr-o procedură care era de competenţa Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, procedură care era în derulare în momentul demarării executării silite şi despre care inculpatul avea cunoştinţă”, susţin procurorii.

Sursa citată precizează că, în plus, el a stabilit, cu titlu de „onorariu de succes”, încasarea unei sume de bani mult mai mari decât cea prevăzută legal, iar apoi şi-a însuşit suma totală de 468.984 lei, din care a restituit, ulterior, o parte.

„Astfel, având la dispoziţie un raport de evaluare a terenului, întocmit, la solicitarea sa, anterior începerii procedurii de executare, inculpatul Pipernea a formulat o cerere de executare silită, în care a inserat date nereale referitoare la dispoziţiile deciziei a cărei executare o solicita. Judecătoria Iaşi a încuviinţat, în 10 martie 2011, executarea silită şi, în baza acestei încheieri, inculpatul a dispus poprirea conturilor de trezorerie ale Primăriei Iaşi până la încasarea sumelor de 789.580 lei (reprezentând pretinsa valoare a despăgubirilor), 9.250 – cheltuieli de executare şi 2.500 lei – onorariul avocatului”, se arată în comunicat.

După încasarea acestor sume din banii reprezentând contravaloarea despăgubirilor, inculpatul Pipernea şi-a însuşit suma de 158.984 lei, cu titlul de „onorariu de succes”, virând restul banilor persoanei care solicitase executarea.

În 3 mai 2011, la solicitarea primarului municipiului Iaşi, Judecătoria Iaşi a anulat această executare şi a dispus restituirea acestor sume de bani, însă inculpatul a făcut alte demersuri pentru a evita restituirea şi pentru a-şi însuşi sume suplimentare.

„În acest scop, motivând că trebuie să restituie banii către municipiul Iaşi, inculpatul i-a solicitat persoanei care ceruse executarea restituirea parţială a sumei obţinute. Din sumele returnate de persoana care solicitase executarea, printr-o serie de operaţiuni bancare, inculpatul Pipernea şi-a mai însuşit suma de 310.000 lei şi a restituit municipiului Iaşi suma totală de 240.000 lei. În scopul ascunderii activităţii sale şi pentru a-şi asigura păstrarea sumelor de bani, inculpatul a efectuat menţiuni necorespunzătoare adevărului în cuprinsul procesului-verbal de distribuire a sumelor de bani şi, totodată, a determinat o altă persoană să efectueze menţiuni nereale în cuprinsul unui alt înscris oficial”, mai susţine DNA.

În acest dosar penal, procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.