spot_img
spot_imgspot_img
18.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Băsescu: Judeţele cu populaţie maghiară nu pot face parte din aceeaşi regiune; Harghita şi Covasna nu se pot autosusţine

- Advertisement -

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi seară, că într-un proces de regionalizare el nu vede judeţele cu populaţie maghiară ca făcând parte din aceeaşi regiune, menţionând că localităţi precum Covasna sau Harghita nu se vor putea autosusţine.

„Auzeam cu ocazia mitingului pe care l-a organizat la Târgu Mureş în week-end-ul acesta: ‘vrem să rămână banii toţi aici’. Domnilor, dacă Harghita şi Covasna rămân să trăiască, să se dezvolte din banii care se produc în aceste două judeţe, devin cele mai sărace judeţe din Europa. Harghita şi Covasna au printre cele mai mari alocări de la bugetul de stat. Cum s-ar face din veniturile Covasnei şi Harghitei drumurile naţionale? Le-aţi văzut că în ultimii ani a fost o politică a Guvernului Boc pe care eu am susţinut-o foarte mult, „faceţi infrastructura şi dezvoltări turistice în Covasna şi Harghita”. De ce? Avem tot felul de SRL-uri de astea cu 500 de dolari, cu nu ştiu ce, ani de zile că nu au produs nimic acolo datorită aparentului risc de conflicte interetnice nici marii investitori. Au venit numai în jur. Au venit la Sibiu, la Braşov, s-au dus la Bacău, dar nu s-au aşezat acolo. Ori acest lucru trebuie compensat prin alocări de la bugetul de stat, pentru că şomajul e mare acolo şi dezvoltarea, dacă rămâne să se bazeze preponderent pe resurse locale, devine catastrofală ca şansă”, a explicat preşedintele.

El a subliniat că trebuie spus cinstit faptul că Harghita şi Covasna nu se pot autosusţine.

„Eu vă spun cum o proiectasem (regionalizarea – n.r.) dacă nu se întâmpla încercarea de a forţa şi asumarea pe legea sănătăţii şi reuşeam şi etapa următoare cu Emil (fostul premier Emil Boc – n.r.), noi stabilisem o asumare de răspundere pe reorganizarea administrativă. Era cu 12 regiuni dacă îmi aduc bine aminte, se viza o asumare de răspundere care să creeze cadrul legal ca timp de patru ani să se pregătească toată infrastructura de funcţionare a viitoarelor regiuni. (…) În proiectul nostru, care e şi acum la mine la birou şi cred că e şi la Emil Boc în bibliotecă, erau cele 12 sau 14 regiuni – că am avut o variantă cu 12, una cu 14, niciuna nu crea Ţinutul Secuiesc”, a detaliat Băsescu, menţionând că UDMR, partener de guvernare la acea dată, era împotrivă.

Despre procesul de regionalizare a României, Traian Băsescu mai spune că a început „prost”, cu numirile de candidaţi la funcţia de guvernator de regiune.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.