spot_img
spot_imgspot_img
27.5 C
Vaslui
03-iun.-2024

David Lidington, despre cooperarea româno-britanică: ‘Unde-s doi, puterea creşte’

- Advertisement -

Desăvârşirea pieţei digitale unice, politica europeană de vecinătate şi libera circulaţie a forţei de muncă reprezintă principalele domenii în care România şi Marea Britanie trebuie să lucreze împreună, a declarat marţi, la Bucureşti, ministrul britanic pentru Europa, David Lidington, exprimând nevoia de cooperare în limba română prin proverbul „unde-s doi, puterea creşte”.

„Sunt încântat să revin în România, după doi ani de la ultima mea vizită. În acest interval relaţiile noastre au devenit din strânse şi mai strânse. Nu pretind că am aceleaşi merite ca ale ambasadorului nostru în privinţa limbii române (imaginile cu ambasadorul Martin Harris recitând versuri din poezia ‘Revedere’ de Mihai Eminescu au fost intens mediatizate – n.r.) Înţeleg că există un proverb românesc: ‘unde-s doi puterea creşte’. Suntem mai puternici împreună”, a spus David Lidington, într-o dezbatere la New Europe College.

El a vorbit despre modalităţile de dezvoltare a parteneriatului româno-britanic, pentru a face faţă provocărilor economice şi de securitate cu care se confruntă ambele state, atât în Uniunea Europeană, cât şi la nivel global.

„Când preşedintele român a vizitat Marea Britanie, în 2011, am convenit un parteneriat strategic bilateral vizând cooperarea pentru prosperitate, în domeniul securităţii, ceea ce a îmbunătăţit felul în care conlucrăm”, a afirmat oficialul de la Londra, dând drept exemplu creşterea schimburilor comerciale dintre cele două state.

Astfel, exporturile Marii Britanii în România au crescut cu 36% în ultimii ani, înregistrându-se şi noi investiţii britanice în sectorul energetic, în comunicaţii.

„Trebuie să căutăm noi oportunităţi, în care să ne angajăm mai mult şi să realizăm mai mult, în special în dezvoltarea agendei de securitate”, a spus David Lidington, exprimând aprecierea pentru contribuţia la misiunea NATO din Afganistan, în care „forţele României joacă un rol-cheie”.

El a arătat că militarii români sunt puşi în situaţii dificile la stabilizarea situaţiei din Afganistan şi a amintit că 19 soldaţi români şi-au pierdut viaţa în această ţară.

David Lidington a menţionat şi expertiza oferită de România în state din Orientul Mijlociu, printre care Siria.

„Aş vrea să evidenţiez contribuţia României în vecinătatea Europei, unde împreună cu Marea Britanie sprijină tranziţia spre democraţie a statelor ‘Primăverii arabe'”, a adăugat acesta.

Totodată, el s-a referit la problemele din interiorul Uniunii Europene şi la necesitatea de „a ne apăra securitatea la noi acasă”.

„Cooperăm strâns în domenii vizând justiţia şi afacerile interne. Ameninţarea crescând a crimelor informatice constituie un bun exemplu. Infracţiunile cibernetice nu ţin seama de frontiere şi această ameninţare va creşte pe măsură ce mediul online devine tot mai important pentru economiile noastre”, a spus David Lidington.

El a susţinut că România şi Marea Britanie trebuie să lucreze împreună la un important proiect european pentru combaterea infracţiunilor cibernetice.

Un alt domeniu care necesită cooperare vizează combaterea traficului de fiinţe umane, a spus el, arătând că România a fost identificată drept a patra sursă după numărul victimelor din Marea Britanie.

Libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene şi perspectiva liberalizării complete a accesului lucrătorilor români şi bulgari pe pieţele muncii din statele membre, începând cu 1 ianuarie 2014, constituie temele abordate marţi şi miercuri de ministrul britanic pentru Europa, David Lidington, în discuţiile cu oficialii de la Bucureşti.

Lidington a început marţi o vizită în ţara noastră, la invitaţia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.

Oficialul britanic va avea miercuri convorbiri oficiale cu ministrul Titus Corlăţean şi cu secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, după ce marţi s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta.

Vizita va avea o componentă atât bilaterală, pornind de la Parteneriatul Strategic între România şi Regatul Unit, cât şi europeană şi internaţională.

Pe agenda întrevederilor figurează subiecte de ordin internaţional, precum cele privind Primăvara Arabă, situaţia politică şi strategică din Afganistan, Siria şi Libia.

Totodată, vor fi discutate teme aflate pe agenda europeană, cu accent pe aspecte legate de viitorul Europei, extinderea UE, Parteneriatul Estic, agenda de creştere economică a UE, inclusiv din perspectiva discuţiilor la proximul Consiliu European. În acest context, urmează a fi abordate, printre altele, evoluţiile din Balcanii de Vest şi Republica Moldova.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.