spot_img
spot_imgspot_img
27.5 C
Vaslui
03-iun.-2024

O nouă şedinţă a Comisiei de revizuire a Constituţiei; vor fi discutate principalele teze înaintate de partide

- Advertisement -

Comisia pentru revizuirea Constituţiei se reuneşte, miercuri, într-o nouă şedinţă, în care ar urma să fie discutate principalele teze care au fost înaintate de partidele parlamentare pentru modificarea Legii fundamentale.

Deputatul liberal Alina Gorghiu, membru în Comisia parlamentară de revizuire a Legii fundamentale, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că viitoarea Constituţie va trebui să îndeplinească o funcţie integratoare, să nu fie o lege care să divizeze societatea, ci, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat până acum, să fie centrată pe cetăţean.

Ea a spus că prima „teză”, în opinia liberalilor, ar fi cea „de evitare a conflictului perpetuat până acum în societatea românească şi de a pune punct ideii de conflict între instituţii”.

„Această Constituţie pe care o gândim noi trebuie să pornească de la faptul că va trebui să îndeplinească o funcţie integratoare, că nu va fi o Constituţie care să divizeze societatea, ci care, spre deosebire de ce s-a întâmplat până acum, trebuie să fie centrată pe cetăţean, să îi adune pe cetăţeni în jurul ei, să fie liantul. Prima teză ar fi cea de evitate a conflictului perpetuat până acum în societatea românească şi de a pune punct ideii de conflict între instituţii”, a afirmat Gorghiu.

Potrivit acesteia, un al doilea principiu luat în calcul de liberali este legat de faptul că „Legea fundamentală înseamnă consacrarea unui sistem de valori, nu doar stabilirea unor norme şi mecanisme instituţionale”.

„Constituţia ar trebui să ofere protecţia juridică unui set de valori comune, care să genereze solidaritatea cetăţenilor şi să reconstruiască încrederea românului în instituţiile statului şi să punem în prim plan partea de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti. PNL va insista să pună în prim plan chiar şi ca ordine în capitolele din Constituţie drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi un cadru constituţional eficient prin care noi să oferim cetăţeanului sentimentul şi realitatea că este apărat”, a arătat deputatul PNL.

Alina Gorghiu a subliniat că PNL nu doreşte să facă din Legea fundamentală o nouă temă de conflict.

„Nu vrem să facem din Constituţie o nouă temă de conflict în societatea românească, de aceea credem că este un context politic foarte bun ca acum să se întâmple revizuirea Constituţiei pentru că persistă de foarte multă vreme în spaţiul public şi s-a creat un fel de aşteptare a cetăţenilor că se va întâmpla. PNL nu crede că trebuie amânată revizuirea Constituţiei, ea va corespunde acestei aşteptări generale şi mai ales nevoii de recredibilizare a Legii fundamentale a României”, a spus deputatul PNL.

Un alt principiu luat în calcul de PNL la modificarea Constituţiei se referă la întărirea protecţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale. „Acesta este un obiectiv politic fundamental al PNL”, a spus Gorghiu.

Deputatul liberal a afirmat că temele anunţate de preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi de Uniunea Social Liberală pentru modificarea Constituţiei vor fi detaliate în amendamente, în urma dezbaterilor din cadrul Comisiei parlamentare care se ocupă de acest subiect.

„Momentan nu avem formulate amendamentele, dar categoric vor fi modificări instituţionale, vorbim de principiul echilibrului instituţional, separarea puterilor în stat, alegerea distinctă şi atribuţiile Camerelor, eventuale modificări la asumarea răspunderii Guvernului şi posibilitatea limitării ordonanţelor de urgenţă, a traseismului politic, raporturile dintre Parlament, preşedinte şi Guvern, desemnarea primului-ministru, discuţii despre referendum, sfera judiciară pe instituţii – se va discuta despre rolul Ministerului Public, statutul procurorului, CSM, CCR, toate instituţiile care au generat în ultimii ani de zile stări de conflict constatate prin hotărâri ale CCR sau constatate de societatea românească”, a menţionat Alina Gorghiu.

Ea a arătat că discuţiile ar putea să se refere şi la reorganizarea administrativ-teritorială a ţării. „Şi la nivel de Constituţie ar trebui să existe prins un articol despre noile unităţi administrativ-teritoriale”, a precizat deputatul PNL.

***

Regionalizarea, migraţia politică, atribuţii mai clare pentru preşedinte, primul-ministru şi cele două Camere ale Parlamentului se numără printre modificările pe care parlamentarii PSD le propun pentru proiectul de revizuire a Legii fundamentale, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, deputatul social-democrat Florin Iordache, secretar al Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative de modificare a Constituţiei.

„Din punctul nostru de vedere, trebuie stabilit foarte clar în ce condiţii poate şi pe cine desemnează preşedintele ca premier. Acum e ambiguu. Adică preşedintele să numească premier pe reprezentantul desemnat de partidul sau de alianţa care a câştigat mai mare număr de mandate în Parlament. Apoi trebuie reglementate foarte clar relaţiile externe. De acord că preşedintele reprezintă statul, dar în acelaşi timp trebuie stipulat foarte clar în ce condiţii în chestiuni executive. De exemplu, la Consiliul European, pe chestiuni punctuale executive, să participe premierul. Referitor la migraţia politică, noi propunem limitarea traseismului politic parlamentar”, a afirmat Florin Iordache.

***

Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, consideră că pentru a avea o clasă politică puternică fără niciun fel de dubii ar trebui ca în Constituţie să se revină la ceea ce înseamnă eliminarea traseismului politic.

„Cred că trebuie să revenim la ceea ce am spus şi în campanie şi am spus în permanenţă – trebuie să ne uităm nu neapărat la ceea ce s-a întâmplat, pentru că trebuie să ne uităm la viitor şi, dacă vrem să avem o clasă politică puternică fără niciun fel de dubii, cred că ar trebui ca în Constituţie să revenim la ceea ce înseamnă eliminarea traseismului politic”, a subliniat liderul conservatorilor, înaintea şedinţei USL.

***

Parlament unicameral cu 300 de membri, introducerea noţiunii de regiune şi eliminarea celei de judeţ, precum şi mărirea numărului de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii astfel încât societatea civilă să fie mai larg reprezentată în CSM se numără printre propunerile Partidului Democrat Liberal pentru revizuirea Constituţiei, a afirmat marţi deputatul PDL Gabriel Andronache.

„Am depus la secretariatul Comisiei pentru revizuirea Constituţiei documentul prin care arătăm care sunt tezele, în opinia noastră, ce ar trebui revizuite. Una dintre teze se referă la reorganizarea administrativ-teritorială, respectiv, introducerea noţiunii de regiune şi eliminarea noţiunii de judeţ. Alte aspecte avute în vedere ţin de Parlament unicameral şi, de asemenea, reducerea numărului de parlamentari la 300, introducerea de noi membri în Consiliul Superior al Magistraturii, astfel încât societatea civilă să fie reprezentată de mai mulţi membri, clarificarea relaţiilor dintre preşedinte şi Guvern în cadrul puterii executive, precum şi toate celelalte chestiuni care se regăsesc în rezoluţia adoptată la Consiliului Naţional de Coordonare al partidului pe tema revizuirii Constituţiei”, a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Andronache, membru în Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei.

Deputatul PDL a adăugat că democrat-liberalii susţin la revizuirea Constituţiei şi prevederea potrivit căreia în cazul în care un referendum pentru demiterea preşedintelui eşuează Parlamentul să fie dizolvat de drept.

Potrivit democrat-liberalilor, alte propuneri referitoare la modificarea Legii fundamentale vizează limitarea deficitului bugetar la 3%, limitarea situaţiilor în care Guvernul îşi poate angaja răspunderea la o singura dată pe sesiune parlamentară, cu excepţia legii bugetului şi a asigurărilor sociale, precum şi redefinirea statutului Avocatului Poporului în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

***

Partidul Poporului-Dan Diaconescu va cere în Comisia de revizuire a Constituţiei consultarea prealabilă a populaţiei cu privire la forma de guvernământ şi la oportunitatea introducerii juraţilor în instanţele judecătoreşti, a declarat, pentru AGERPRES, deputatul PP-DD Daniel Fenechiu.

El a arătat marţi că această consultare a populaţiei ar trebui să aibă loc înaintea datei de 15 mai, termenul limită de primire a propunerilor de modificare a Legii fundamentale.

„Mâine (miercuri – n.r.) va avea loc o nouă şedinţă a comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru revizuirea Constituţiei. PP-DD, pe lângă tezele pe care le-a înaintat, va pune în discuţia comisiei şi o chestiune prealabilă pe care am prezentat-o comisiei. În speţă vorbim de o solicitare a PP-DD în sensul organizării unei consultări a poporului în legătură, în principal, cu forma de guvernământ din România. Propunerea noastră este ca populaţia să fie chestionată asupra formei de guvernământ pe care şi-o doreşte: republică parlamentară, republică semiprezidenţială cum este astăzi, republică prezidenţială sau monarhie”, a precizat Daniel Fenechiu.

Potrivit acestuia, PP-DD propune ca populaţia să fie consultată şi în legătură cu oportunitatea introducerii juraţilor în instanţele judecătoreşti şi nivelul până la care să fie prezenţi aceştia.

Parlamentarii PP-DD mai propun limitarea mandatelor de ales şi pierderea mandatului de parlamentar în cazul demisiei din partidul pe listele căruia deputatul sau senatorul a câştigat alegerile.

„În ceea ce priveşte regionalizarea care este o cerinţă europeană şi pe care mai devreme sau mai târziu România trebuie să o îndeplinească, nu ne opunem înfiinţării de regiuni, dar regiunile trebuie să se înfiinţeze fără a fi condiţionate de criterii de limbă, de etnicitate, sau alte asemenea criterii. Am propus de asemenea o reglementare care, pe de o parte, să oblige preşedintele să desemneze candidatul la prim-ministru persoana propusă de majoritatea parlamentară din momentul consultărilor, am propus ca în situaţia în care Parlamentul îl suspendă pe preşedinte şi se organizează referendum de demitere, dacă acesta nu va fi validat, Parlamentul să fie dizolvat de drept. Am propus ca în situaţia în care are loc un referendum în care poporul îşi exprimă voinţa printr-un referendum validat Parlamentul să fie obligat să transpună în practică voinţa poporului într-un termen de maximum şase luni, altfel Parlamentul să fie dizolvat de drept şi am propus ca un număr de 500.000 de cetăţeni să poată să aibă posibilitatea iniţiativei organizării unui referendum”, a spus marţi Fenechiu.

PP-DD vrea ca Parlamentul să aibă 300 de membri, Camera Deputaţilor să fie aleasă prin vot pe listă, iar Senatul prin vot uninominal.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.