spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

UN SINISTRAT DIN TIMPUL INUNDAȚIILOR A INTRAT ÎN GREVA FOAMEI ÎN FAȚA PRIMĂRIEI MĂRGINENI

- Advertisement -

– Florinel Vadanovici a rămas pe drumuri după inundațiile din 2010 când apele i-au luat casa – el se plânge că nu a fost informat că locuința lui se află într-o zonă cu potențial inundabil – primarul comunei spune că nu aveam cum să refuze eliberarea autorizației de construcție pentru că firma avea toate avizele necesare- omul se judecă de aproape trei ani cu toți cei implicați în construcția casei

Florinel Vadanovici, de 55 de ani, a rămas pe drumuri după inundațiile care au avut loc în 2010 în comuna Mărgineni. El nu mai știe ce să facă și la cine să apeleze așa că a intrat ieri dimineață în greva foamei. Băcăuanul se plânge de toate instituțiiile și firma care au fost implicate în construirea casei lui, începând de la cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bacău care au dat avizul constructorului cum că zona nu este inundabilă, până la Primăria Mărgineni care a dat autorizația de construire într-o zonă cu potențial inundabil. Bărbatul mai spune că autorizația de construire a casei s-ar fi eliberat după ce imobilul a fost deja construit. Florinel Vadanovici a lucrat în Grecia, în construcții, mai bine de 20 de ani. Reîntors acasă a hotărât să își achiziționeze o casă într-o zona mai liniștită, aproape de oraș. A găsit la vânzare o casă nouă, ridicată în comuna Mărgineni, care i-a plăcut, că a achiziționat-o. La nici doi ani, bărbatul s-a trezit cu apa până la acoperișul casei. De aici au început problemele. Tot ce i-a mai rămas este rata la bancă pe care trebuie să o plătească lunar, deși nu are casă. “De mai bine de doi ani umblu pe drumuri pentru procese. Nu am cum să îmi găsesc un loc de muncă stabil și stau despărțit de familie. Acest incident mi-a dezbinat familia. Am dat în judecată constructorul și am câștigat procesul. Instanța l-a obligat să plătescă tuturor familiilor câte 50.000 de euro. A atacat acestă decizie pentru că nu era irevocabilă și ne judecăm în continuare. Nu mai are nimic pe numele lui, și-a trecut totul la rude. Am primit daune morale de 1.000 de euro și stau pe drumuri, iar el se plimbă cu Maybach-ul. În 2005 au fost alte mari inundații în zonă, iar cu toate astea el a obținut autorizație să construiască acolo după doi ani”, a declarat Florinel Vadanovici. Am încercat să îl contactăm pe constructor, dar nu a fost de găsit. Florinel Vadanovici spune că cele patru case construite acolo au obținut autorizație de contrucție după ce au fost construite. “Nu este posibil să ridici patru case în două săptămâni. Materialele au nevoie de o anumită perioadă în care să se usuce. Casele au fost întâi construite apoi a fost obținută autorizația”, spune Florinel Vadanovici. Primarul din Mărgineni explică: “nu este o situație imposibilă. Firma a avut mână de lucru și a finalizat lucrările foarte repede. Am mai avut o astfel de situație în cazul caselor afectate de inundații când au fost reconstruite cca. 40 de case într-o lună”.

Constructorul și-a asumat riscul

Marcelin Șolot, primarul comunei Mărgineni, spune că este o situație delicată și îi pare rău că s-a ajuns aici. “Este o situație regretabilă. După inundații Prefectura Bacău a trimis aici oameni care au făcut expertiza tehnică și în funcție de gravitatea situației au alocat ajutoare. Au fost construite de la zero 41 de case, 67 au necesitat reparații capitale și 42 doar reparații minore. Domnul în cauză a primit și el materiale de construcție. Ca primar, am vrut să ajut așa că le-am oferit teren unde aveam disponibil. Doi dintre cei patru sinistrați de acolo și-au construit deja casele și s-au mutat în ele. Probabil domnul este nemulțumit că nu fost încadrat la reconstrucția casei de le zero. Mai mult de atât nu am ce să fac”, a declarat Marcelin Șolot. Primăria Mărgineni a eliberat constructorului autorizația dar cunoscând situația a solicitat acestuia să dea o declarație pe proprie răspundere că este conștient că zona a mai fost inundată și nu are pretențiii în caz de calamitate. “Pe atunci nu eram primar, făcem parte din Consiliul Local. Cu toții eram conștienți că zona are un potențial inundabil cu toate acestea constructorul avea toate actele necesare pentru eliberarea autorizației. Inclusiv avizul celor de la ape cum că zona nu este inundabilă. Noi nu putem, conform legii să nu eliberăm autorizații de construcții pentru că așa vrem noi. Ele se eliberează în baza avizelor. Singurul lucru pe care l-am putut face a fost să îi cerem constructorului să ne dea o declarație pe propria răspundere că știe situația și nu are pretenții dacă se întâmplă ceva. Nu era obligat să facă acest lucru dar l-a făcut. Putea foarte simplu să refuze și să ne dea în judecată pentru că refuzăm să eliberăm autorizația”, a precizat Marcelin Șolot, primarul comunei Mărgineni.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.