spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

MARARU VREA SĂ FIE REABILITAT

- Advertisement -

• Bogdan Mararu a depus pe rolul Judecătoriei Piatra Neamt o cerere prin care ar trebui să scape de cazier • el are condamnări pentru infractiuni săvîrsite acum cîtiva ani • între timp a fost arestat pentru implicarea în tentativa de asasinare a lui Dumitru Mironescu • cel mai probabil solicitarea de reabilitare va fi suspendată •

Bogdan Mararu, arestat de magistratii bucuresteni pentru că ar fi încercat să-l ucidă pe Dumitru Mironescu, a început anul cu o vizită la Judecătoria Piatra Neamt. Înainte de a fi demarat necazurile penale, pe 24 ianuarie 2013, a depus o cerere de reabilitare pentru condamnări pe care petentul le are de ani buni pentru infractiuni la regimul vamal. „Există o astfel de actiune pe rolul instantei, care vizează condamnări din anii 2004-2006“, a declarat judecătorul Mircea Amza, purtător de cuvînt al Judecătoriei Piatra Neamt. De la depunerea cererii si pînă în prezent s-a consumat doar un termen de judecată. Cum deja petentul era arestat în altă cauză, s-a dat un nou termen pentru începutul lunii aprilie. Normele legale în vigoare prevăd că într-o astfel de situatie, cererea de reabilitare se suspendă. „Dacă înainte de solutionarea cererii de reabilitare a fost pusă în miscare actiunea penală pentru o altă infractiune săvîrsită de condamnat, examinarea cererii se suspendă pînă la solutiinarea definitivă a cauzei privitoare la noua învinuire“, conform art. 500 din Codul de procedură penală. Chiar dacă Bogdan Mararu a vrut să scape de cazier, nu are prea multe sanse avînd în vedere învinuirea cu care s-a ales imediat după ce a depus cererea de reabilitare.

Cu suspendare pentru infractiuni la regimul vamal

În 2006, Judecătoria Piatra Neamt i-a găsit vinovati si i-a condamnat pe Bogdan si Gheorghe Mararu la 5, respectiv 2 ani de închisoare, cu executare. Acuzatii au atacat decizia si au obtinut clementă atît la Tribunal, cît si la Curtea de Apel Bacău, în final rezultînd sentinte definitive de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru Bogdan Mararu si 2 ani în aceleasi conditii pentru Gheorghe Mararu. În cauză au mai fost si alti acuzati, toti avînd pedepse fără executare. Trei dintre inculpai, împreună cu Bogdan Mararu, au fost obligati la plata sumei de un miliard de lei vechi cu titlu de daune, către ANAF. Dosarul a ajuns pe rol după ce în 2004 procurorii i-au acuzat pe inculpati de prezentare de documente false la autoritatea vamală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înselăciune si fals material în înscrisuri oficiale. Ei au reusit să vămuiască, la tarife mai mici decît cele normale, opt autoturisme: un VW Bora, un Audi A8, un Nissan, un BMW 250 si unul X5, două Mercedes Benz si un Opel Zafira. Trei masini fuseseră sustrase de persoane necunoscute din Italia, Germania si Cehia si aduse în România, în perioada 2001-2002. La vămuire acuzatii au prezentat pentru fiecare masină, certificate de tip EUR 1 false, beneficiind de tarife vamale de 6% sau 12% în loc de 30%. În acest fel statul a fost prejudiciat cu un miliard de lei vechi. Falsul a fost descoperit mai tîrziu, în tările de origine a masinilor. După ce au introdus în România autoturismele, învinuitii le-au înstrăinat folosindu-se de mijloace frauduloase. Au fost patru astfel de dosare care în final au fost conexate de magistrati.

Bogdan Mararu este în arest de pe 13 februarie

De la data condamnării, care a devenit definitivă pe 10 ianuarie 2008, Bogdan Mararu nu a mai avut contact cu legea penală, ceea ce i-a permis să solicite reabilitarea. Numai că, la scurt timp de la depunerea cererii, pe 13 febuarie 2013, a fost retinut si arestat împreună cu fratele lui, Răzvan. Procurorii bucuresteni îi acuză pe cei doi că l-ar fi angajat pe basarabeanul Vitalie Proca pentru a-l ucide pe Dumitru Mironescu. Mararii i-ar fi făcut rost lui Proca de masină, pe care i-au dat-o la barul lor din Roznov, iar acesta a plecat la Bucuresti unde l-a pîndit pe Mironescu timp de 10 zile. În urma unui sir întreg de coincidente, pe 26 noiembrie 2012 Proca l-a „executat“ pe bucuresteanul Răzvan Isăilă, care locuia în acelasi bloc cu pietreanul. Ambii aveau acelasi tip de masină, cu aceeasi terminatie de litere, aveau aceeasi statură si ambii practicau sport. Victima a scăpat cu viată, desi ultimul glont a fost tras de la mică distantă, spre inimă. Proiectilul s-a oprit în carcasa telefonului mobil. La acel moment Mironescu a stiut că el a fost cel vizat de atentat, astfel încît ar fi pus la cale asasinarea lui Bogdan Mararu. L-ar fi angajat pe Daniel Pădurariu să pună o bombă sub masina rivalului. Pădurariu a găsit alti patru aghiotanti, din care trei au venit să plaseze bomba în zorii zilei de 11 ianuarie 2013. Au fost prinsi în flagrant de procurorii DIICOT Neamt. Initial nu s-a spus nimic de implicarea lui Mironescu, ca pe 13 februarie acesta să fie arestat.
În conditiile date, dacă Bogdan Mararu va fi inculpat si va fi găsit vinovat de instigare tentativă de omor, el va fi considerat recidivist, ceea ce înseamnă o pedeapsă mai aspră pentru perseverntă infractională. De altfel chiar în încheierea de sedintă a Tribunalului Bucuresti prin care s-a dispus arestarea se arată că în sarcina lui Bogdan Mararu se retine si: „(…) incidenta disp. art. 37 lit. a C.p, inculpatul fiind anterior condamnat la o pedeapsă de 3 ani cu suspendare, săvîrsind faptele pentru care este în prezent cercetat în perioada termenului de încercare“.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.