spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Stroe: Ministrul de interne german a pus problema românilor care muncesc la negru, nu chestiuni legate de MCV şi corupţie

- Advertisement -

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat duminică seara, la Antena 3, că la Consiliul JAI a avut o discuţie cu ministrul de interne german, Hans-Peter Friedrich, care nu a ridicat problema MCV-ului, nici pe cea a corupţiei, ci a subliniat chestiunea legată de românii care merg în Germania şi care prin manevre frauduloase încearcă să obţină acea cantitate de bani până la nivelul salariului minim.

Stroe a spus că în aproximativ o lună se va întâlni cu omologul german pentru noi discuţii referitoare la chestiuni legate de Schengen, precizând faptul că în cazul Germaniei este nevoie să se construiască ceva, nu doar să se facă declaraţii, fiind o ţară care trebuie luată „foarte în serios”.

„Am avut o întâlnire bilaterală la cererea ministrului de interne al Germaniei, am avut o discuţie de circa 20 de minute, în care trebuie să vă spun că domnul ministru nu mi-a mai ridicat problema MCV-ului, nici problema corupţiei. Mi-a ridicat o altă problemă care nu ţine neapărat de Schengen, dar poate avea incidenţe cu Schengen-ul şi anume referitor la românii care merg acolo şi prin manopere frauduloase încearcă să obţină acea cantitate de bani până la nivelul salariului minim din Germania. Am avut o discuţie cu domnul ministru, am intrat deja pe problematica cu caracter profesional, am stabilit să facem un grup comun de lucru pe zona Ministerului de Interne şi a Ministerului Muncii şi din partea noastră şi din partea lor, urmând ca în perioada următoare, o lună, o lună jumătate să ne vedem pentru că într-adevăr cu Germania trebuie să te apuci să faci ceva, să construieşti ceva, nu doar sa declari, şi cred ca nu numai cu Germania (…) Eu cred că, totuşi, Germania trebuie luata foarte în serios, chiar dacă eu am spus ce am spus atunci, şi n-am spus-o întâmplător şi nici nu îmi retrag cuvintele, dar în acelaşi timp, trebuie sa recunosc, comportamentul ministrului german a fost ok”, a spus Stroe.

Referitor la discuţiile care au existat înainte de Consiliul JAI cu privire de poziţia anunţată a Germaniei prin care a respins categoric intrarea României în Schengen, ministrul Radu Stroe a spus că, în cadrul întrevederii, „s-a trecut tacit” peste acest subiect.

Mai mult, Stroe a afirmat că ministrul de interne german „a avut numai reacţii favorabile” în cadrul întâlnirii, fără să-i aducă niciun reproş.

„Data fiind invitaţia domniei sale la această întâlnire, şi domnia sa nespunându-mi nimic în legătura cu ce s-a discutat pe aici, prin România, ca s-a discutat şi pe aici, cu privire la un anumit mod de reacţie al unora sau al altora, nici el nu m-a întrebat nimic. Şi, parcă, aşa, în mod tacit, de comun acord, am trecut peste şi am stabilit câteva lucruri care sunt, într-adevăr, esenţiale pentru conlucrarea nu numai poliţienească între Romania şi Germania, dar şi pe cealaltă zonă, de care ei sunt interesaţi şi precizez ca i-am spus aşa: ‘fiţi foarte atent, problema pe care azi o ridicaţi pentru România, cu un număr de 13, 12-13 mii de persoane, mâine, peste un an, cinci, ani, şapte ani, va inflama întreaga Europă’. Pentru ca aşa se va întâmpla. Dintre ţările UE, dintre cei care vor merge în Germania, în Olanda, în Finlanda, poate şi alţii, nu ştiu, să zicem, mâine, poimâine, din Croaţia, din Serbia, în România sau în alte zone, deci aceasta problemă se prefigurează ca o problemă importantă şi eu sper că, împreună cu domnul ministru de interne german să ajungem la o formulă, şi legislativă, şi instituţională, de a construi elementele necesare să diminuăm până acolo unde, într-adevăr, realitatea vieţii te obligă să faci, totuşi. (…) I-am spus, sigur ca da, (n.r. – că acesta nu este un criteriu) şi nu a avut nicio reacţie, a avut numai reacţii favorabile, pozitive, motiv pentru care şi acum îi mulţumesc, pentru că şi eu m-am purtat în consecinţă. Sigur, aşteptam, dacă era, să îmi reproşeze ceva. Nu mi-a reproşat nimic. Nici eu n-am avut ce să-i reproşez”, a completat Radu Stroe.

Stroe a mai declarat că „dorinţa generală ar fi fost să nici nu se audă, în această perioadă, până în octombrie-noiembrie, despre JAI, Schengen, România şi Bulgaria”.

„Dorinţa generală ar fi fost să nici nu se audă, în această perioadă, până în octombrie-noiembrie, despre JAI, despre Schengen, despre România şi Bulgaria. Nu spun neapărat, şi sigur că nu era o dorinţă legitimă, dar e o dorinţă pe care eu o pot înţelege, până la un punct, ca om politic, şi i-am dat de înţeles lucrul acesta, că înţeleg, ca om politic, ca un anumit mod comportamental e necesar într-o anumită perioada de timp, de pildă, în perioada alegerilor parlamentare, să zicem. Şi, sunt convins că după epuizarea acestui fenomen, vom reanaliza şi vom ajunge la ceea ce am şi stabilit la Consiliul JAI, adică termenul de până în decembrie, n-am spus octombrie sau noiembrie, pentru a nu obliga pe nimeni… şi aşa şi este, la sfârşitul lui octombrie, nu ştiu dacă se pot epuiza toate procedurile privind alegerile, aşa că am pus-o pe octombrie, noiembrie şi s-a pus de acord şi a fost de acord, evident, şi cu modalitatea de a intra in Schengen, în cele doua etape”, a precizat Stroe.

În ceea ce priveşte întâlnirea cu Traian Băsescu dinaintea Consiliul JAI, Radu Stroe a afirmat că preşedintele nu i-a făcut niciun reproş pe această temă, apreciind că astfel au fost evitate nişte „discuţii fără sfârşit”şi mulţumindu-i cu această ocazie.

„Eu vreau să vă spun că domnul presedinte Băsescu, vă rog să observaţi cum mă exprim, nu mi-a făcut niciun reproş pe această temă. Ceea ce este un lucru pozitiv, zic eu, pentru că, probabil, am fi intrat în discuţii fără sfârşit. Pentru asta îi mulţumesc”, a precizat ministrul Afacerilor Interne.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.