spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
21-mai-2024

Arestat în dosarul contrabandei cu alcool Liviu Jitea – “protecţia organelor financiare şi politice din judeţ”

- Advertisement -

Judecătorii gălăţeni au dispus arestarea preventivă a afaceristului Liviu Jitea şi a altor şapte persoane, în frunte cu două dintre mainile sale drepte, Mona Ionescu şi Raluca Milea. Soţia omului de afaceri a ieşit de la audieri sambătă dimineaţa.Anchetatorii au ridicat maşinile familiei Jitea, dar şi bani, documente, ceasuri, bijuterii şi alte bunuri, totul valorand un milion de euro .“Toţi şefii organelor de control vrancene ar trebui să îşi prezinte luni demisia de onoare!”, cer cititorii Ziarului de Vrancea, care consideră că afaceristul Liviu Jitea a fost ani de zile protejatul acestora şi a oamenilor politici
Omul de afaceri Liviu Jitea dar şi administratorul societăţii Trust LF Focşani, Florenţa Mona Ionescu, omul său de încredere, precum şi alte şase persoane au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile în dosarul fabricii ilegale de alcool. “Dispune arestarea preventivă a inculpatilor Jitea Ştefan Liviu, Milea Raluca, Ionescu Florenţa Mona, Datcu Lucian, Cristea Stoica, Bica Neculai, Tucan Mihai Viorel şi Bortoş Alexandru. Ia faţă de inculpatii Tucan Valentina, Neagu Ciprian, Robu Nicuţa, Georgian Antoaneta Iuliana, Panciu Dănuţ, Guţan Marian, Irimia Marian Cătălin, Creiţă Costică, Grăjdeanu Ionut Marinov, Taranciuc Vasile măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea pentru o perioada de 30 de zile cu începere de la 10.03.2012”, se arată în decizia Tribunalului Galaţi, după şedinţa în care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au solicitat arestarea preventivă a celor 18 persoane care au primit iniţial mandate de reţinere pentru 24 de ore. Poliţiştii au ridicat în vederea sechestrului mai multe bunuri aparţinand omului de afaceri Liviu Jitea şi soţiei sale Florenţa. “În urma percheziţiilor efectuate de poliţişti şi procurori, în cursul zilei de ieri, pentru destructurarea unei grupări suspectate că a produs un prejudiciu de peste 8.000.000 de euro prin activităţi ilicite cu alcool, au fost identificate importante sume de bani, respectiv aproximativ 1 miliard de lei vechi, 16.100 litri de alcool, butoaie cu vin, instalaţii artizanale de fabricat băuturi alcoolice, dopuri, peturi, evidenţe contabile duble, documente. De asemenea au fost ridicate, în vederea confiscării ori instituirii măsurilor asiguratorii de către procurori, 1 kg. de bijuterii din aur, ceasuri de lux, 2 camioane şi 6 autoturisme de lux. 18 persoane au fost reţinute de procurorii D.I.I.C.O.T.”, se arată în comunicatul IGPR.

Mondenii alcoolului

Conform anchetatorilor, cele 17 persoane sunt asociaţi ai omului de afaceri Liviu Jitea, persoane cu funcţii de conducere şi simpli angajaţi, inclusiv şoferi, care ar fi contribuit la producerea, transportul şi comercializarea ilegală de alcool. Surprinde în această cauză arestarea a două femei, Mona Florenţa Ionescu, administratorul afacerilor lui Jitea, şi Raluca Milea, inginer chimist de profesie, considerate “mainile drepte ale lui Jitea”. Ca un amănunt monden, Raluca Milea şi soţul ei, un om de afaceri din domeniul cărnii, sunt naşii de cununie ai copiilor familiilor Dinuţă şi Diaconu, care s-au căsătorit în 2010. Pentru firmele lui Liviu Jitea lucrează şi soţul Monei Ionescu, Luigi Ionescu, acesta fiind director comercial la societatea Trust LF. Aceştia sunt şi buni prieteni ai familiei Jitea, frecventand împreună evenimentele mondene ale oraşului. Reamintim că acţiunea poliţiştilor de la Servicul de Combatere a Crimei Organizate Galaţi, sub supravegherea procurorilor de la DIICOT Galaţi, a început vineri dimineaţă, cand o cisternă cu circa 2.000 litri de alcool, fără nici un fel de documente legale, a fost imobilizată de mascaţi pe strada Brăilei. Au urmat 59 de percheziţii imobiliare, la firmele aparţinand omului de afaceri Liviu Jitea dar şi la mai multe locuinţe şi colaboratori şi furnizori de-ai omului de afaceri, iar 75 de persoane au fost chemate la audieri. Poliţia a anunţat că în cadrul acţiunilor, la marginea Focşaniului a fost depistată o distilerie ilegală, în care se aflau ingrediente necesare producerii a diferite tipuri de băuturi. Prima serie de audieri s-a finalizat duminică dimineaţa, moment după care anchetatorii au şi emis mandatele de reţinere. Soţia omului de afaceri, Florenţa a fost eliberată. Printre cei audiaţi se numără şi inspectorul de poliţie Dănuţ Ene, care are calitate de martor. Surse judiciare spun că în aceeaşi calitate urmează să ajungă la audieri şi directori de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vrancea dar şi de la Vamă. Anchetatorii susţin că Liviu Jitea ar fi pus la cale un grup infracţional organizat, constituit din 15 persoane, specializate în săvârşirea de infracţiuni în materia comerţului ilegal cu alcool, prin ocolirea înregistrărilor contabile, a plăţii accizelor şi impozitelor legale. Procurorii mai afirmă că prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la 8 milioane euro.

Afaceri de 100 milioane lei pentru firmele implicate

“Nava amiral” a firmelor în care este implicat Liviu Jitea este Trust LF Trade, care este administrată de Direcţia Generală a Marilor Contribuabili Bucureşti. Societatea a fost înfiinţată în anul 2005 şi a avea ca obiect de activitate “fabricarea alcoolului etilic de fermentaţie”. Între timp, activitatea s-a schimbat la “fabricarea altor produse organice, de bază”. În anul 2010, cifra de afaceri a societăţii a fost de 64,2 milioane lei, iar profitul net a fost de 673.487 lei. În cadrul firmei lucrau 179 de salariaţi. Administratorul firmei este Florenţa Mona Ionescu, arestatată împreună cu Liviu Jitea pentru 29 de zile. Vranlact a fost înfiinţată în anul 1999 şi se ocupă de fabricarea produselor lactate şi a branzeturilor. În Consiliul de Administraţie al firmei face parte controversatul avocat Didi Băjenaru, avangarda social-democraţilor vranceni în timpul protestelor anti-PDL de la începutul anului trecut. În 2011, afacerile firmei s-au ridicat la 10,2 milioane lei, cu un profit de 354.062 lei. Numărul salariaţilor fabrici era de 70 la vremea respectivă. Producătorul de vinuri Vinexport a fost, de asemenea, înfiinţată în anul 1999, iar în legătură cu modul în care a fost preluată au existat de acum caţiva ani controverse şi procese pe rolul instanţelor. Societatea este condusă de fiul unuia dintre directorii cu state vechi din Fiscul vrancean, Teodor Pavel, după ce directorul Marius Călinescu s-a retras, se pare, în urmă cu doi ani. Cifra de afaceri a fost în anul 2011 de 29,1 milioane lei, iar profitul net de 149.515 lei. Numărul angajaţilor societăţii a fost de 113 în urmă cu doi ani.

Liviu Jitea, protejatul instituţiilor statului

Cititorii Ziarului de Vrancea cred că Liviu Jitea nu ar fi căzut în plasa anchetatorilor dacă nu ar fi deranjat sau nu ar mai fi plătit “taxele de protecţie politică”. “Cetăţeanul” spune că poliţiştii, procurorii, finanţiştii şi politicienii au stat ani de zile “la mana lui Jitea”. “Oare pană azi poliţia şi organele de control din Vrancea nu au ştiut de aceste evaziuni fiscale? Dar în judetul nostru e mafie în randul politiştilor, procurorilor şi judecatorilor. Ruşine să le fie … au venit alţii să le facă munca. Corupţi, aroganţi, dar se închină în fata excrocilor şi evazionistilor. Nu merită nici un respect Politia, Procuratura, Vama”, scrie Aris pe site-ul ziarului. “Politie, Procuratura, Vama, Garda Financiara – Un cvartet unit cu mafia. O ştie toată lumea dar „cainii latra, ursul trece”. La Boloteşti cotizantii „seriosi” ai baronului sunt în bună pace”, scrie un alt cititor, la care cel ce se semnează “Alcoolistul” insistă că “toţi şefii organelor de control vrancene ar trebui să îşi prezinte luni demisia de onoare!!! Şi cand spun toţi mă refer şi la Poliţie Economică, Parchet, Crima Organizata, DIICOT, Garda Financiară, Finanţe, Vama,”, scrie cititorul pe site-ul ziaruldevrancea.ro. “Asta a contizat dintotdeauna, la şmecheri. Acum nu ştiu ce s-a întamplat, a deranjat pe cineva sau cineva vrea să cumpere afacerea. Şi au asmutit cainii pe el. Tot ce a făcut, a făcut cu acceptul tacit al autorităţilor. Da, toţi care aveau ca sarcini monitorizarea respectării legalităţii la societătile acestui individ, şi nu numai la el, trebuie trasi la răspundere. Mulţi s-au mai hrănit de la masa lui Livişor Jitea!”, scrie un alt cititor. “Cată lăcomie! Nu se pomeneşte nimic despre protecţia organelor financiare din judeţ care trebuiau mai din timp să stopeze această inginerie frauduloasă dacă lucrurile au fost aşa cum sunt prezentate. Încă o dată se adevereşte că DIICOT nu doarme lucrează ştiinţific”, scrie şi Sully. “Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la peste 8 milioane euro. Nici o informaţie privind cum a fost posibilă o asemenea golănie, cu complicitatea sau participarea căror organe ale statului plătite să asigure respectarea legalităţii în domeniu aşa cum ne demonstrau cand verificau cămările evazioniştilor ţărani ţuicari din Fitioneşti de damigenele de sticlă şi peturile de plastic nefiscalizate deţinute fără plata dărilor către vigilenţii Buzdrug şi bătranului, veşnic, de neînlocuit Ghionea”, spune şi cel care se semnează “Kalaşnikova” şi care insistă că dacă această cauză ajungea pe mainile anumitor procurori “era NUP pe temeiul că fapta nu există”. Cititorii remarcă şi bogăţia afişată de colaboratorii apropiaţi ai lui Jitea, însă tot aceştia se tem că dosarul se va îndrepta către neînceperea urmăririi penale. “Orice minune va dura 3 zile, după care v-a suna cineva din Bucuresti şi se va da NUP. Aşa că fiţi liniştiţi MAFIA nu moare!”, concluzionează Gică.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.