spot_img
spot_imgspot_img
18.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

ELICOPTER MILITAR PRĂBUȘIT: DOI MORȚI ȘI TREI RĂNIȚI

- Advertisement -

Incidentul s-a produs în comuna Berești-Bistrița. Cei doi militari care au murit în accidentul aviatic sunt maistrul militar clasa a treia Laurenţiu Chiru şi plutonierul Vasile Manolache, potrivit unui comunicat al MApN. Laurenţiu Chiru avea 33 de ani, era necăsătorit şi îndeplinea funcţia de mecanic de bord, în timp ce Vasile Manolache avea 37 de ani, era căsătorit, are un copil şi îndeplinea funcţia de sanitar militar.

Supraviețuitorii accidentului sunt locotenent comandor Petru Pricope, căpitan Cătălin Balmuș și căpitan Doru Nănescu. Răniții au fost duși pentru îngrijiri medicale la un spital din București. O comisie va stabili cauzele prăbușirii elicopterului militar.

Un elicopter militar IAR 330 Puma Socat de la Baza 95 Aeriană Bacău s-a prăbușit pe un câmp, la marginea comunei băcăuane Berești – Bistrița. Joi după-amiază, în jurul orei 16.00, un șofer aflat în trafic a văzut elicopterul din care ieșea fum, iar un alt elicopter a aterizat în apropierea acestuia. Bărbatul a văzut dâra de fum la coada elicopterului și a fost martor în momentul prăbușirii. Imediat a sunat la 112, anunțând că s-a prăbușit un elicopter la aproximativ un kilometru de sat. Alarma a fost dată în toate unitățile de intervenție, iar mai multe echipaje medicale și de descarcerare din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău au plecat la fața locului. După primele evaluări făcute în teren, s-a stabilit că în momentul impactului, în elicopter se aflau cinci persoane. Din păcate, în urma accidentului au murit doi bărbați, iar alți trei militari sunt grav răniți. Supraviețuitorii accidentului au fist identificați în persoana locotenentului comandor Petru Pricope, căpitanului Cătălin Balmuș și căpitanului Doru Nănescu. Ministerul Apărării Naționale a precizat că elicopterul militar, tip IAR-330 Puma Socat, al Flotilei 95 Aeriene, s-a prăbușit în jurul orei 16.00, în timpul executării unui zbor în formație. “Din ordinul șefului Statului Major General, conform procedurii, au fost reținute la sol toate aeronavele de acest tip, până la elucidarea cauzelor producerii evenimentului. De asemenea, au fost luate imediat măsuri pentru securizarea zonei de impact. O comisie a Statului Major al Forțelor Aeriene cercetează cauzele producerii accidentului aviatic”, se arată în comunicatul MApN.

Răniții au fost transportați la București

La aflarea nefericitului eveniment, Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale, a pornit spre Bacău. A ajuns la fața locului la ora 19.00 însoțit de șeful de Stat Major al Aviației Române și o echipă de criminaliști de la Inspectoratul General al Poliției Române. “Am dat dispoziție ca persoanele rănite să fie transportate cu o aeronavă la un spital din București. Răniții au fost preluați de la locul accidentului de un elicopter militar și transportați la Aeroportul Internațional «George Enescu» Bacău, unde au fost transferați într-o aeronavă a MApN. Un echipaj medical va însoți transportul până în București. Cei trei răniți sunt conștienți”, a declarat Dușa pentru presa centrală. La locul impactului, a ajuns și generalul de brigadă Mihai Simionescu, inspector șef ISU Bacău. “Incendiul a fost lichidat de pompieri cu stingătoarele și cu ajutorul echipamentului existent la fața locului”, a spus șeful ISUJ Bacău.

În elicopter trebuiau să fie doar trei persoane

IAR 330 Puma Socat implicat în accidentul din comuna Berești -Bistrița este un elicopter de atac ce poate fi modificat pentru a executa și misiuni de tip Medevac. Instalația de forță cuprinde două motoare turbopropulsoare Turmo IV B, cu o putere de 1400 CP fiecare. Elicopterul are 15 metri lungime, 4,6 metri înălțime, 3,38 metri anvergură, iar diametrul rotorului principal este de 16,2 m. Greutatea maximă la decolare este de 7.400 kg. Datele tehnice ale aparatului arată că în elicopter trebuie să urce trei persoane.

Ceremonii militare de 8 martie

Conducerea Ministerului Apărării Naționale este alături de familiile militarilor căzuți la datorie și urmărește îndeaproape starea răniților. “Ministrul Mircea Dușa a dispus constituirea unei comisii de cercetare care să evalueze cauzele producerii evenimentului și a fost sesizat Parchetul Militar. În toate unitățile militare din țară și bazele din teatrele de operații unde sunt militari români se vor desfășura vineri, 8 martie, ceremonii militare în memoria militarilor căzuți în accidentul aviatic”, se arată în comunicatul emis de MApN.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.