spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Motivare recurs DNA: Adrian Năstase se consideră deţinut politic

- Advertisement -

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) solicită Tribunalului Bucureşti ca Adrian Năstase să nu fie eliberat condiţionat din închisoare, invocând printre motive că nu există dovezi temeinice de îndreptare, acesta a denigrat instituţiile juridice şi se consideră deţinut politic.

În motivele de recurs depuse în instanţă, DNA susţine că cererea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase trebuia judecată la Judecătoria Cornetu şi nu la Judecătoria Sectorului 4.

DNA mai arată că Adrian Năstase nu a participat la 17 programe de educare în penitenciar, aşa cum a reţinut Judecătoria Sectorului 4, ci doar la trei, restul de 14 fiind dezbateri.

De asemenea, DNA consideră că nu există dovezi temeinice de îndreptare a lui Adrian Năstase.

Procurorii fac referire la articolele scrise pe blogul lui Adrian Năstase, care atestă faptul că atitudinea fostului premier faţă de valorile sociale ocrotite de lege este aceeaşi ca şi înainte de condamnarea sa definitivă.

În opinia DNA, justiţia ar ocupa în sistemul de valori al lui Adrian Năstase un loc minor, iar prioritatea sa este viaţa politică în orice condiţii şi nu actul de justiţie.

Procurorii mai spun că Adrian Năstase se consideră în continuare un deţinut politic, diminuând în acest fel puterea unei decizii judecătoreşti definitive.

DNA consideră că Adrian Năstase denaturează instituţiile juridice în interes personal, iar fostul premier vede cererea de eliberare condiţionată nu ca pe o vocaţie, ci ca pe o obligaţie pe care trebuie să o îndeplinească justiţia.

În consecinţă, DNA cere tribunalului să-i fie admis recursul şi să respingă eliberarea condiţionată din închisoare a fostului premier.

Tribunalul Bucureşti va judeca pe 18 martie recursul procurorilor DNA la decizia prin care Judecătoria Sectorului 4 a admis eliberarea condiţionată din închisoare a fostului premier.

„Analizând cererea în lumina prevederilor legale în materia eliberării condiţionate (art. 59, art. 60 alin. 2 Cp), instanţa reţine că poate fi eliberat condiţionat condamnatul care a executat fracţiunea de pedeapsă prevăzută în mod obligatoriu de lege, este disciplinat, stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare (condiţii principale), ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale (condiţie secundară)”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 4.

”Cu privire la condiţia ‘disciplinat’, instanţa constată că este îndeplinită în condiţiile în care caracterizarea ataşată procesului-verbal atestă că deţinutul a avut un comportament conform întru totul cu exigenţele şi rigorile pe care le presupune mediul carceral, nefiind sancţionat niciodată”, susţine judecătorul care a admis eliberarea condiţionată.

Conform caracterizării date de o comisie de la Penitenciarul Jilava, Adrian Năstase a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar, a participat la activităţile educative organizate în penitenciar (17 programe), desfăşurând şi o activitate de redactare a unei lucrări ştiinţifice şi a fost recompensat de trei ori cu suplimentări ale dreptului la vizită.

Pentru toate acestea, Comisia de la Penitenciarul Jilava a apreciat că timpul executat de Adrian Năstase din pedeapsă este suficient pentru reeducarea sa, motiv pentru care a propus eliberarea condiţionată.

Instanţa de judecată a luat act că Adrian Năstase, în vârstă de 62 ani, a executat fracţia legală de o treime din pedeapsa primită. La momentul discutării cererii la Judecătoria Sectorului 4 el executase deja 284 zile, aici fiind incluse şi zilele câştigate ca urmare a redactării în penitenciar a unei lucrări ştiinţifice.

Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv pe 4 ianuarie în cazul lui Adrian Năstase, constatând că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă, fiind luate în calcul şi activităţile desfăşurate de fostul premier, precum şi faptul că acesta a publicat trei cărţi.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.