spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Data recursului în cazul eliberării lui Adrian Năstase rămâne stabilită pentru 18 martie

- Advertisement -

Tribunalul Bucureşti a respins marţi o cerere a avocaţilor lui Adrian Năstase de preschimbare a termenului judecării recursului procurorilor la decizia prin care Judecătoria sectorului 4 a admis eliberarea condiţionată din închisoare a fostului premier, astfel că termenul în acest caz rămâne cel de 18 martie.

„O să vedem care este motivarea. S-a respins cererea şi în opinia mea noi nu o să mai facem altă cerere de preschimbare pentru că nu ne rămâne nici măcar timpul necesar pentru îndeplinirea procedurilor. Eu sper că 18 martie să fie ultima zi de detenţie pentru Adrian Năstase”, a declarat avocatul primului ministru, Ioan Cazacu.

El a precizat că din cauza procedurilor greoaie din instanţă, Adrian Năstase a stat în detenţie 73 de zile peste termenul îndeplinit în vederea eliberării condiţionate.

Pe 12 februarie, Judecătoria sectorului 4 a admis eliberarea condiţionată din închisoare a fostului premier, însă DNA a declarat recurs.

„Analizând cererea în lumina prevederilor legale în materia liberării condiţionate (art. 59, art. 60 alin. 2 Cp), instanţa reţine că poate fi liberat condiţionat condamnatul care a executat fracţiunea de pedeapsă prevăzută în mod obligatoriu de lege, este disciplinat, stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare (condiţii principale), ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale (condiţie secundară)”, se arată în decizia Judecătoriei sectorului 4.

„Cu privire la condiţia ‘disciplinat’, instanţa constată că este îndeplinită în condiţiile în care caracterizarea ataşată procesului-verbal atestă că deţinutul a avut un comportament conform întru totul cu exigenţele şi rigorile pe care le presupune mediul carceral, nefiind sancţionat niciodată”, mai declară judecătorul care a admis eliberarea condiţionată.

Conform caracterizării date de o comisie de la Penitenciarul Jilava, Adrian Năstase a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar, a participat la activităţile educative organizate în penitenciar (17 programe), desfăşurând şi o activitate de redactare a unei lucrări ştiinţifice şi a fost recompensat de trei ori cu suplimentări ale dreptului la vizită.

Pentru toate acestea, Comisia de la Penitenciarul Jilava a apreciat că timpul executat de Adrian Năstase din pedeapsă este suficient pentru reeducarea sa, motiv pentru care a propus eliberarea condiţionată.

Instanţa de judecată a luat act că Adrian Năstase, în vârstă de 62 ani, a executat fracţia legală de o treime din pedeapsa primită. La momentul discutării cererii la Judecătoria sectorului 4 el executase deja 284 zile, aici fiind incluse şi zilele câştigate ca urmare a redactării în penitenciar a unei lucrări ştiinţifice.

Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv pe 4 ianuarie în cazul lui Adrian Năstase, constatând că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă, fiind luate în calcul şi activităţile desfăşurate de fostul premier, precum şi faptul că acesta a publicat trei cărţi.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.