spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Sibiu: Etnicii germani îl aleg astazi pe succesorul lui Iohannis în fruntea Forumului Democrat

- Advertisement -

Cei 60 de reprezentanţi ai celor 30.000 de saşi membri al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) îl vor alege, marţi, la Sibiu, în cadrul unui congres, pe succesorul lui Klaus Iohannis, preşedintele din ultimii 11 ani, care a scris istorie prin rezultatele sale de excepţie, conform deputatului FDGR, Ovidiu Ganţ.

Fostul preşedinte al FDGR şi actual prim-vicepreşedinte al PNL, primarul Klaus Iohannis a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că şi el va face o propunere pentru succesorul său, pe care însă nu doreşte să o facă publică până la Congresul Forumului.

Iohannis a rămas simplu membru al FDGR, după ce a decis să intre în PNL, unde a fost ales prim-vicepreşedinte.

Preşedintele organizaţiei judeţene Sibiu a Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Martin Bottesch, a declarat, joi, pentru AGERPRES că nu va candida la funcţia de preşedinte al acestei formaţiuni.

„Eu nu fac parte din Adunarea Reprezentanţilor, nu o să fiu la Congres şi nu candidez pentru funcţia de preşedinte al FDGR, este opţiunea mea personală. Voi lucra în continuare pentru Forum, din postura de preşedinte al FDGR Sibiu”, a anunţat Martin Bottesch.

Nici singurul parlamentar al FDGR, deputatul Ovidiu Ganţ, nu va candida pentru preşedinţia FDGR.
***

După evenimentele din decembrie 1989, Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) a apărut (la 19 februarie 1990) ca reprezentant al intereselor şi ca o uniune organizată a minorităţii germane. În martie 1990 a avut loc prima întrunire oficială a delegaţiilor FDGR, la care a fost ales oficial şi primul preşedinte, Thomas Nägler (1990-1992).

Ca reprezentant politic al minorităţii germane din România, FDGR acţionează, potrivit programului său, pentru păstrarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor de germani de pe teritoriul ţării noastre prin acţiuni politice, sociale, culturale şi economice.

FDGR este format din organizaţii locale, judeţene şi regionale. Cele regionale sunt cinci: Regiunea Extracarpatică, Banat, Bucovina, Transilvania de Nord şi Transilvania.

FDGR are în actuala legislatură a Parlamentului un deputat, Ovidiu Ganţ.

În viaţa comunităţii germanilor din România un rol important îl joacă Biserica Evanghelică C.A. precum şi Biserica Romano-Catolică, cărora le aparţine majoritatea acestei minorităţi.

La recensământul din 2002 peste 60.000 de locuitori ai României s-au declarat ca fiind de naţionalitate germană.

Forumul Democrat al Germanilor din România reprezintă toate minorităţile etnice germane: saşii transilvăneni, şvabii bănăţeni, dar şi comunităţile mai mici, de ţipţeri sau landleri. Sediul central al Forumului este la Sibiu.

Deputaţi FDGR în Parlamentul României: Ingmar Brandsch, în legislatura 1990-1992; Wolfgang Wittstock, în legislatura 1992-1996; Werner Horst Brück, 1996-1997; Wolfgang Wittstock, 1997-2004; Ovidiu Ganţ, 2004-2008; 2008-2012; 2012-prezent)

Preşedinţi ai Forumului Democrat al Germanilor:1990-1992 – Thomas Nägler; 1992-1998 – Paul Philippi; 1998-2002 – Wolfgang Wittstock şi între 2002-2013, Klaus Johannis.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.