spot_img
spot_imgspot_img
18.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Dosarul maidanezilor masacrati pune in incurcatura magistratii

- Advertisement -

Scandalul uciderii cainilor maidanezi la groapa de gunoi a orasului in anul 2011 este departe de a se fi incheiat. Dupa ce reprezentantii asociatiilor de protectie a animalelor au vrut ca fostul primar si un viceprimar, un medic veterinar si directorul DSVSA sa raspunda in justitie pentru cele petrecute, mai multe decizii ale procurorilor dar si ale judecatorilor se bat cap in cap. De aceea, reprezentantii asociatiilor vor sa fie reluata ancheta in privinta celor petrecute. In tot acest timp, nicio firma nu mai accepta sa se ocupe de ecarisaj, iar orasul este invadat de maidanezi.

Initial, membrii „Federatiei pentru Protectia Animalelor si a Mediului” dar si ai Fundatiei „Vier Pfoten” au depus plangeri penale fata de fostul primar Catalin Flutur, a fostului viceprimar Florin Ghiorghita, directorului Directiei Servicii Publice, Sport si Agrement Eugen Turcanu, directorului Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Animalelor, Minodora Vasiliu, si a medicului veterinar Cristian Pancu pentru incalcarea articolului legat de cruzimi fata de animale din legea privind protectia animalelor. In prima faza, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Botosani au decis neinceperea urmaririi penale a celor enumerati mai sus, insa printr-o decizie a magistratilor Judecatoriei Botosani din luna martie a anului 2012 s-a desfiintat rezolutia Parchetului, instanta dispunand inceperea urmaririi penale fata de cei cinci dar si fata de Ionel Nechita, administrator la societatea Altius din Bucuresti. Ultimul ar fi a vandut substanta folosita pentru eutanasierea cainilor.
Desi initial procurorul care a facut cercetari in dosarul uciderii cainilor de la padoc a considerat ca nu este necesara o ancheta penala, in urma demersului membrilor asociatiilor de protectie a animalelor instanta de judecata a considerat ca in acest dosar trebuie neaparat inceputa urmarirea penala pentru „fapte de cruzime contra animalelor dar si pentru instigarea, favorizarea infractorului sau abuz in serviciu”. In urma cu cateva luni, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Botosani au dat din nou, alta rezolutie, tot de neincepere a urmaririi penale, lucru ce i-a nemultumit pe aceiasi reprezentanti ai fundatiilor, care au contestat din nou decizia, dosarul ajungand iar la Judecatorie. Urmeaza ca la viitorul termen judecatorii sa stabileasca daca mentin rezolutia procurorilor sau cer reluarea anchetei.
Scandalul cainilor masacrati a inceput in luna mai a anului 2011, cand mai multi botosaneni au descoperit ca peste 200 de maidanezi au fost ucisi langa groapa de gunoi si au fost pusi in saci de plastic, urmand sa fie dusi la crematoriu. Desi autoritatile s-au aparat spunand ca au fost eutanasiati cainii bolnavi conform prevederilor in vigoare, iubitorii de animale au sustinut contrariul. Asociatiile de protectia a animalelor au demonstrat ca acei caini erau sanatosi si ca nu au fost eutanasiati, ci ucisi cu batele de angajatii primariei. Dupa pornirea scandalului, nici o societate nu a mai vrut sa se ocupe de adunarea cainilor din oras, odata cu schimbarea conducerii primariei nefiind gasita nicio solutie viabila in acest sens. Cu toate ca angajatii primariei au propus asociatiilor de protectie a animalelor sa prea administrarea padocului de langa groapa de gunoi, nici aceasta rezolvare nu a putut fi pusa in practica, iubitorii de animale refuzand. In schimb, nici edilii nu au acceptat interventia unor voluntari de sterilizare a cainilor gratuit, motivandu-se o nerespectare intocmai a procedurilor cerute de lege. Intre timp, pentru ca in ultima jumatate de an nu au mai fost adunati cainii de pe strazi, numarul patrupedelor din municipiul Botosani a crescut foarte mult, problema acutizandu-se in fiecare zi. De asemenea, in fiecare zi ajung la spital persoane muscate de cainii comunitari si nimeni nu isi asuma responsabilitatea in privinta acestei situatii, nici edilii, nici membrii asociatiilor de protectie a animalelor.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.