spot_img
spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
02-iun.-2024

S-a stins un mare om: Ovidiu Berinde (video)

- Advertisement -

ADIO Magistratii vasluieni sunt în doliu. Colegul lor, procurorul criminalist OVIDIU BERINDE, s-a stins. A pãsit discret cãtre Eternitate, iar vestea i-a socat pe multi. O boalã necrutãtoare l-a rãpit dintre noi, mult prea devreme. Ovidiu Berinde si-a trãit viata la maxim, s-a dedicat meseriei ca nimeni altul, si-a iubit familia si prietenii si a reusit sã-si atragã simpatia opiniei publice prin desele aparitii în media localã si nationalã. Impunea respect prin simpla lui prezentã, însã dincolo de imaginea durã de profesionist, se ascundea un suflet mare si frumos, un om vesel, îndrãgostit de viatã.

Colegii si apropiatii stiau de ceva vreme cât de fragilã este starea procurorului Ovidiu Berinde. Cu totii au sperat, pânã în ultima clipã, într-o minune. Dumnezeu s-a grãbit sã-si cheme aproape un ajutor, care se împartã dreptatea si în Cer, asa cum a fãcut-o o viatã întreagã. E foarte greu sã vorbesti despre Ovidiu Berinde la trecut. Un boem, un om special, devotat meseriei, care îsi iubea nespus familia si colegii. Berinde a trecut prin viatã frumos, simplu, onest. Era omul potrivit, la locul potrivit. Ajungea primul la birou si pleca ultimul acasã. Nici în concediu nu putea sta departe de Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui. Profesia de criminalist îi ocupa tot timpul. Era pasionat, vorbea tot timpul despre munca lui, avea o memorie incredibilã si povestea în detaliu întâmplãri petrecute cu ani în urmã. Discret, vorbea rar despre familia lui, despre rudele aflate departe, dar atunci când o fãcea, ochii i se umezeau. S-a nãscut la Sighetu Marmatiei, dar a trãit o viatã printre moldoveni, care l-au iubit iar el i-a rãsplãtit cu un respect nesfârsit. Caracter puternic, educatie de fier, suflet de aur, vorbã bunã si modestie fãrã margini. Acesta era Ovidiu Berinde, sotul, tatãl, profesionistul, colegul si prietenul. Toti cei care l-au cunoscut, deplâng disparitia lui prematurã si spun cã Ovidiu Berinde nu va muri niciodatã în inima si în mintea lor.

Astãzi, Ovidiu Berinde se întoarce acasã, la Vaslui

Ovidiu Berinde s-a nãscut la Sighetu Marmatiei în 1965 si ar fi împlinit 48 de ani în luna aprilie. A terminat Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, ca sef de promotie, în 1988. Pânã în 2003, Berinde a fost avocat în cadrul baroului vasluian, apoi a activat ca procuror criminalist la Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui. Cei care vor sã-i aducã un ultim omagiu, o pot face începând din aceastã searã, la Capela Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui.

DUMNEZEU SÃ-L IERTE! LACRIMI PENTRU OVIDIU BERINDE

„Am pierdut un frate!” – Sorin Armeanu, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui

„Sunt prea putine cuvintele ca sã pot exprima ce a însemnat Ovidiu Berinde pentru mine. El nu mi-a fost doar coleg si prieten. Mi-a fost un frate. Astãzi, eu mi-am pierdut fratele. A luptat de partea dreptãtii, toatã viata. Ca procuror criminalist, din 2004, a lucrat în cele mai grele dosare ale Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui. Cel mai cunoscut este cazul de la Tanacu. Ovidiu Berinde. Un om exceptional, de o bunãtate cum rar întâlnesti în ziua de azi. Desi lucra în cele mai dificile conditii, cu cei mai mari rãufãcãtori, cu indivizi care au luat viata semenilor lor cu o cruzime înfiorãtoare, Ovidiu Berinde a reusit sã-si pãstreze sufletul pur pânã la final. A avut grijã de toatã lumea, mai putin de el. A fost cel mai bun dintre noi. Nimeni nu îl va putea înlocui!”.

„Nu te vom uita niciodatã, Ovidiu!” – Alice Ruja, procuror criminalist

‘Pentru mine, Ovidiu Berinde a fost un coleg si un prieten foarte bun, care mã ajuta de câte ori aveam nevoie. Intru în fiecare zi în biroul grefierului nostru si, de câte ori deschid usa, mã astept sã fie acolo. Mã întristeazã cã nu îl mai vãd. El era acolo înaintea mea si pleca dupã mine de la serviciu. S-a dedicat total muncii sale si si-a neglijat sãnãtatea. Acum am rãmas doar cu amintirea lui. Nu te vom uita niciodatã, Ovidiu! Dumnezeu sã te odihneascã!”.

„Eu, tu si Ovidiu” – comisar sef Liviu Munteanu, Serviciul de Investigatii Criminale Vaslui

„Cine nu-l cunoaste pe Ovidiu?! E o întrebare la care sunt convins cã toatã lumea din sistemul judiciar vasluian are acelasi rãspuns si toti se gândesc instantaneu la aceeasi persoanã: Ovidiu Berinde. Niciodatã nu mi-am imaginat cã voi ajunge ziua în care va trebui sã vorbesc despre Ovidiu la timpul trecut sau, cel putin, nu asa de devreme. Încerc sã-mi aduc aminte ce ticuri sau ce obiceiuri îl caracterizau, ce vorbe memorabile a spus în timpul vietii si nu pot, dintr-un singur motiv… Tot ce a fãcut a fost memorabil. Începând de astãzi, când ofiterul criminalist mã va întreba cine va merge pe teren, pentru a lãmuri itele încurcate ale vreunui omor cu AN, nu voi mai putea sã spun asa cum eram obisnuit: <<Eu, tu si Ovidiu>>”.

„Este o mare pierdere pentru noi si pentru familie!” – Mircea Wili Brojban, prim procuror al Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad

„Am aflat cu tristete si surprindere despre decesul prematur al colegului si camaradului meu, procurorul Ovidiu Berinde. L-am cunoscut în urmã cu peste 25 de ani, când am fost camarazi în armatã si atunci am reusit sã îl cunosc cu adevãrat pe acest osan stabilit printre moldoveni. Era un om de bunã credintã, de o cinste ireprosabilã, meticulos, cu un rar simt al datoriei, calitãti pe care le-a avut în toatã cariera sa. Este o mare pierdere pentru noi si pentru familie! Dumnezeu sã-l odihneascã!”.

„A pierdut lupta cu viata, dar a câstigat rãzboiul cu adevãrul!” – Petru Blãnitã, decanul Baroului de Avocati Vaslui

‘Din punctul meu de vedere, ca avocat, de fost coleg a lui Ovidiu Berinde si, ulterior, aflati de pãrti diferite ale baricadei, când auzi cã un tânãr de asemenea probitate ne pãrãseste, te nãpãdesc amintirile. A fost un om, un avocat si, în ultimii ani, un procuror de mare valoare, permanent în cãutarea adevãrului. L-am cunoscut foarte bine si, ca avocat, pot spune cã era în cãutarea dreptãtii, iar ca procuror, în cãutarea adevãrului. Foarte bine pregãtit profesional, unul dintre colegii în care puteai avea încredere, atât ca avocat, cât si ca procuror, Ovidiu Berinde a fost vertical profesional în întreaga activitate. Pentru noi, avocatii din baroul vasluian, ca si pentru întreaga justitie, este o mare pierdere, datã fiind probitatea sa profesionalã, pregãtirea si inima sa mare dar, în special, felul sãu de a fi, mereu în cãutarea adevãrului. Ca om, ca fost coleg si prieten, regret plecarea sa mult prea timpurie dintre noi, cu atât mai mult cu cât îi vedeam un mare viitor, atât în procuraturã, cât si ca magistrat. În opinia mea, Ovidiu Berinde a pierdut lupta cu viata, dar a câstigat bãtãlia cu adevãrul!”.

„A fost un om deosebit, preocupat de actul de justitie dar, în acelasi timp, plin de umanitate” – judecãtor Nicolae Parpalea

„Îl cunosc pe Ovidiu Berinde de mai bine de 23 de ani, din momentul în care a intrat în avocaturã. A fost un om deosebit, foarte bun profesionist, foarte sever ca procuror dar, în acelasi timp, foarte uman. Am colaborat foarte bine în relatia judecãtor – procuror si, din punct de vedere profesional, dosarele întocmite de el si ajunse în atentia mea, ca judecãtor, erau complete în tot ceea ce înseamnã atât laturã civilã, cât si penalã. A fost un foarte bun detectiv, nelãsând sã-i scape nici un detaliu din cadrul urmãririi penale. A avut cazuri foarte grele de-a lungul activitãtii sale ca procuror dar pe care, gratie pregãtirii sale profesionale, a reusit sã le rezolve în bune conditii. Vreau sã mai adaug cã, inclusiv cu învinuitii, s-a purtat foarte corect si s-a îngrijit de familiile acestora. Ovidiu Berinde a fost un om deosebit, preocupat în primul rând de actul de justitie si a cãrui pierdere neasteptatã îndoliazã pe toti cei care suntem sau au fost implicati în împãrtirea dreptãtii si stabilirea legalitãtii”.

„Pentru mine, domnul procuror nu a plecat nicãieri. Doar se odihneste!” – Cãtãlina Vieru, corespondent ProTv

„În ultimii ani, am avut onoarea si bucuria sã fiu deseori în preajma domnului procuror, prin prisma meseriei de jurnalist. La început, m-a speriat putin si am crezut cã va fi greu sa colaborãm, stiut fiind cã, pentru anchetatori, prezenta noastrã la evenimente nu este una plãcutã. M-am înselat. S-a dovedit a fi un om extraordinar, un profesionist fãrã cusur, care mi-a respectat munca si m-a ajutat de fiecare datã sã îmi fac treaba bine. Nu de putine ori a sãrit în apãrarea mea, pe teren, atunci când a fost cazul. Pentru mine, domnul procuror nu a plecat nicãieri. S-a oprit doar putin. Se odihneste!”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.