spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
11-mai-2024

Sulfina Barbu: PDL susţine un Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari

- Advertisement -

Democrat-liberala Sulfina Barbu a declarat miercuri, la o dezbatere legată de reforma electorală, că PDL susţine un parlament unicameral, numărul maxim al parlamentarilor să fie de 300 şi un vot mixt: o treime dintre aceştia să fie aleşi în sistem majoritar în colegii uninominale, iar două treimi pe liste naţionale cu vot preferenţial.

„Cred că se impune modificarea Legii electorale. Plecând de la experimentul legii din 2008, care a avut un efect în 2008 şi un efect în anul 2012, datorită situaţiei politice, nu este deloc încurajator pentru un alegător să voteze un reprezentant în Parlament, care ia cel mai mare număr de voturi şi nu ia mandatul şi nu merge în Parlament”, a afirmat Sulfina Barbu.

Ea consideră că trebuie să existe un consens politic pentru principalele reforme care urmează a fi implementate, respectiv reforma constituţională, reorganizarea administrativ-teritorială şi legea electorală.

Sulfina Barbu a arătat că PDL susţine un parlament unicameral şi reducerea numărului parlamentarilor la 300, plecând de la rezultatul referendumului din 2009.

De asemenea, PDL susţine un sistem mixt de vot pentru alegerile parlamentare, respectiv o treime dintre parlamentari să fie aleşi în sistem majoritar în colegii uninominale, cu doi reprezentanţi în fiecare judeţ, şi două treimi în sistem proporţional, rămânând în dezbatere două variante: liste naţionale închise sau liste naţionale cu vot preferenţial.

Sulfina Barbu a precizat că o comisie a PDL a analizat cele două opţiuni şi a ajuns la concluzia că poate fi luat în calcul un sistem cu vot preferenţial pe listă, însă acest lucru trebuie discutat cu societatea civilă şi specialiştii din domeniu.

„Acest lucru va asigura o variaţie mai mică a numărului de parlamentari. Avantajele acestui sistem merg şi spre candidaţii independenţi. În colegiile uninominale pot candida şi politicieni care nu îşi asumă apartenenţa la o formaţiune politică şi putem elimina astfel o discriminare existentă acum. Propunem un prag electoral de 5% pentru partidele politice şi alianţele electorale aşa cum sunt prevăzute şi astăzi”, a adăugat Sulfina Barbu.

Friedrich-Ebert-Stiftung şi Societatea Academică din România au organizat miercuri la Bucureşti o dezbatere cu tema „Să înţelegem reforma electorală”, la care au participat premierul Victor Ponta, reprezentanţi ai partidelor şi ai unor organizaţii neguvernamentale.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.