spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
Vaslui
11-mai-2024

FOSTUL ARHIEPISCOP AL ROMÂNILOR DIN OCCIDENT, ÎNMORMÂNTAT LA MĂNĂSTIREA POGLEȚ DIN CORBASCA

- Advertisement -

Copiii din Băcioi au înconjurat biserica mănăstirii. Zeci de lumânări aprinse în mâinile micuților luminau, printre fulgii molcomi de nea, aleile întremate cu scânduri din jurul locașului de cult. Zgribuliți de frig, bătând din picioare și, mai șoșotind, au ascultat slujba religioasă. Nu aveau ei cunoștințe prea multe cu privire la soborul de ierarhi prezent la eveniment. La urma urmei, cine și-ar fi putut imagina ca la marginea județului Băcău să ajungă 11 dintre membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. “Părintele Adrian a făcut biserica din satul nostru, de la Băcioi, unde mergem duminica”, m-a lămurit unul dintre ei, “și la sărbători”, l-a completat un altul.

Cu toții, alături de zeci de preoți și sute de creștini, precum și stareți și maici din mănăstiri din toată Moldova, au venit să-l plângă pe Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Adrian Hrițcu, care a ales să-și doarmă somnul de veci în modestul cimitir de la Mănăstirea Pogleț. Aproape de mormântul părintelui Calistrat, fost duhovnic al maicilor de aici. “Îl cunoșteam, cum să nu?! Venea prin sat, ne dădea iconițe, stătea de vorbă cu noi”, și-au amintit copiii pe care, în anii petrecuți la Mănăstirea Pogleț, îi ajuta oferindu-le adesea daruri. Acum, modestei comunități de rromi din Băcioi le-a rămas biserica ridicată de IPS Adrian. Primul și singurul locaș de cult din această zonă uitată de oameni, dar binecuvântată de Dumnezeu. Providențial și minunat rămâne modul în care fostul arhiepiscop al românilor din Occident a ales să-și petreacă ultimii ani ai vieții în această așezare monahală, pe la începutul anilor 2000, când aici nu exista decât bisericuța de lemn, monument istoric din veacul al XVIII-lea.

“Înaltpreasfințita Sa venea aici după anul 2004, în fiecare vară. A fost impresionat de aceste locuri și de oamenii de aici pe care a ales să-i ajute. Mergea prin sat, vorbea cu oamenii. Era foarte iubit”, ne-a declarat una dintre maicile de la Pogleț. Așa se face că o parte dintre membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, respectiv IPS Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, IPS Iosif Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale si Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, IPS Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților, IPS Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, IPS Calinic al Argeșului și Muscelului, IPS Casian Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Episcop Macarie, PS Macarie al Europei de Nord, PS Varlaam Ploieșteanul, episcop-vicar patriarhal, PS Calinic Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, l-au condus pe ultimul drum pe acest vrednic ierarh. La sfârșitul slujbei de înmormântare, au fost prezentate mai multe mesaje, între care o conotație deosebită l-a avut mesajul transmis de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„În timpul verii, Înaltpreasfințitul Adrian poposea în țară, fie pentru tratament în așezămintele noastre de la Techirghiol sau de la Lacul Sărat, fie pentru odihnă în mănăstirile din Moldova, mai ales la Mănăstirile Savu și Pogleț, bucurându-se de prietenia și ospitalitatea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Eftimie al Romanului și Bacăului și a Preasfințitului Părinte Episcop-vicar Ioachim Băcăuanul, care i-a fost alături la Paris vreme de un deceniu”, a menționat întâistătătorul Bisericii Ortodoxe în mesajul citit de episcopul patriarhal Varlaam Ploieșteanul. La final, după mesajele mitropolitului Teofan și al IPS Arhiepiscop Iosif, Preasfințitul Episcop Ioachim Băcăuanul a amintit modul în care Arhiepiscopul Adrian Hrițcu a ajuns la mănăstirea Pogleț, relațiile sale de binecuvântată prietenie cu ierarhii acestor locuri, cu părinții duhovnici din zona Bacăului, mulțumind tuturor celor prezenți și implicați în desfășurarea acestui eveniment. Soborul de ierarhi, preoți și credincioși au înconjurat apoi biserica purtând trupul neînsuflețit spre locul de veșnică odihnă.

Scurtă prezentare a IPS Adrian Hrițcu

Înaltpreasfințitul Adrian Hrițcu a fost originar din satul Știubieni, județul Botoșani, și s-a născut la 22 februarie 1926. După ce a terminat armata, viitorul monah Adrian a plecat la Mănăstirea Neamț, acolo unde a absolvit Seminarul și unde a fost hirotonit diacon și apoi preot. Mitropolitul Moldovei din acea vreme, Iustin Moisescu, viitorul patriarh al României, l-a chemat la Iași, unde a fost vreme îndelungată exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor și mai târziu a fost ales Episcop Vicar. În anul 1980, Episcopul vicar Adrian Botoșăneanul a ajuns în fruntea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală și Occidentală cu sediul la Paris. La 16 noiembrie 1982 va deveni arhiepiscop al aceleiași Eparhii, funcție ce o deține până în anul 1990. După 1990, la scurtă vreme, Înaltpreasfinția Sa s-a retras din scaunul de arhiepiscop, din cauza vârstei înaintate.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.