spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
11.5 C
Vaslui
11-mai-2024

Un tupeu incredibil

- Advertisement -

Tupeu incredibil pentru un fost consilier local judecat intr-un dosar al DNA. Acuzat ca a obtinut ilegal mai bine de 330.000 de lei de la APIA, Constantin Lupei solicita Primariei din Gorban inca o data concesionarea pasunii comunale, tot pe modelul pentru care a fost retinut.

Procurorii DNA spun ca acesta ar fi obtinut in 2010 si 2011 miliarde de lei vechi necuvenite de la APIA. In urma acelui tun, procurorii DNA l-au trimis in judecata atat pe Constantin Lupei, cat si asociatia care a obtinut subventiile. „Am cerut pasunea pentru o mai buna gospadarire a acesteia”, ne-a spus ieri Lupei. In vara anului trecut, pentru tunul amintit, acesta era adus in catuse la Curtea de Apel alaturi de fostul primar din Gorban, Ioan Leonte. Intre timp, acel din urma a fost pus sef la OPC de colegii liberali.

In comuna Gorban din judetul Iasi pare sa functioneze o lege greu de inteles pentru cei de rand. Un fost consilier local influent, arestat la un moment dat si judecat pentru fapte de coruptie, vrea sa puna din nou mana pe pasunea care i-a adus un dosar penal. Constantin Lupei este judecat in prezent intr-un dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Iasi. Este acuzat ca ar fi obtinut fraudulos, in cardasie cu Ioan Leonte – fost primar in Gorban, actual sef la OPC, miliarde de lei vechi de la APIA.

Schema a fost simpla si este pe cale de a fi pusa din nou in aplicare daca institutiile statului nu vor interveni. A concesionat pasunea comunala, de peste 400 de hectare, dupa care, zic procurorii ilegal, a cerut subventii de la APIA. Pentru a face dovada eligibilitatii, anchetatorii sustin ca Lupei si acolitii ar fi falsificat mai multe semnaturi si ar fi indus in eroare mai multi sateni. In 2010 si 2011, Lupei si Leonte ar fi pus mana pe 334.729 de lei. Ar fi primit bani dupa ce au inaintat cereri pentru acordarea unor subventii in numele Asociatiei crescatorilor de bovine, ovine si caprine Gorban, infiintata cu putin inainte de a se solicita banii de la stat.

Datele din teren

Tot cazul a fost descusut de procurorii DNA Iasi, care la finele anului trecut l-au trimis in judecata atat pe Constantin Lupei, cat si Asociatia crescatorilor de bovine, ovine si caprine din Gorban. Desi atat el, cat si asociatia pe care o reprezinta au calitatea de inculpati intr-un dosar penal, Constantin Lupei pare sa nu se fi linistit. Recent, fostul consilier local a inaintat Primariei Gorban o cerere prin care solicita inca o data concesionarea pasunii. „Asociatia crescatorilor de bovine, ovine si caprine Gorban, jud. Iasi, cu sediul in Gura Bohotin com. Gorban jud Iasi prin reprezentantul sau legal Lupei Constantin presedinte va rog sa supuneti aprobarea CL Gorban concesionarea pasunii comunale in suprafata de aproximativ 400 ha. Asociatia este legal constituita, are personalitate juridica iar solicitarea este conform legislatiei in vigoare pe care dumneavoastra cat si CL Gorban sunteti in deplina cunostinta de cauza”, se mentioneaza, mot a mot, intr-o cerere adresata de Constantin Lupei primarului din Gorban. Acesta a „uitat” sa mai mentioneze in document ca asociatia a fost trimisa in judecata imediat dupa ce contractul de concesiune intre aceasta si comunitatea din Gorban a fost reziliat.

„Solicitam pasunea pentru o mai buna gospodarire a acesteia”

Primarul din Gorban, Danut Rotaru, ne-a spus ca, pana in prezent, cererea adresata de Lupei nu a fost trecuta prin consiliul local. „Noi am cerut prin intermediul avocatului primariei sa se faca dovada ca este reprezentantul legal al acestei asociatii”, ne-a spus Rotaru. Contactat telefonic, Constantin Lupei a negat ca ar fi rau intentionat. „Asociatia este legal constituita. In tot judetul sunt concesionari de acest gen. Am solicitat pasunea pentru o mai buna gospodarire a acesteia”, ne-a spus Lupei, care a precizat ca „nu stie” daca va solicita sau nu, inca o data, subventii de la APIA.

Mismasurile de la Gorban sunt de mai multi ani in vizorul procurorilor anticoruptie. In 2009, inainte de infiintarea asociatiei conduse de Lupei, prin intermediul unei alte firme, Agroind Gorban, acesta ar fi pus mana pe 91.641 de lei. Banii ar fi fost impartiti ulterior intre primarul de atunci, Ioan Leonte, dar si intre Lupei si un alt consilier local. In vara anului trecut, Constantin Lupei si Ioan Leonte au fost retinuti de procurorii DNA si dusi cu propunere de arestare preventiva la Curtea de Apel Iasi. Judecatorii i-au lasat insa in libertate. Intre timp, Ioan Leonte, membru PNL, a fost „uns” de colegii sai de partid sef pe judet la Protectia Consumatorului Iasi.

„Ziarul de Iasi” a prezentat in mai multe randuri neregulile ce s-au produs in ultimii ani la Gorban si care au saracit de miliarde de lei vechi bugetul public.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.