spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
11-mai-2024

„Sunt medic! Prioritatea mea, indiferent de situatie, rãmâne sãnãtatea oamenilor”!

- Advertisement -

POZITIA PARLAMENTARILOR VASULIENI PRIVITOARE LA CAZUL CHEVRON

OPINIE „Am analizat cu atentie modul în care s-a pus problema, încã de la început, în aceastã chestiune, a gazelor de sist. Si toate actiunile publice care au fost, ezitãrile din partea unora, comunicare deficitarã, din partea altora, nedumerirea populatiei, care, s-a vãzut, nu cunoaste nici 20% din continutul corect al acestei teme, indicã faptul cã factorii de decizie responsabili în aceastã chestiune, atât din zona autoritãtilor locale, cât si din partea investitorilor americani, nu au reusit sã spunã toate lucrurile decât pe jumãtate! Consider cã adevãrul trebuie spus în totalitatea sa dacã vrem sã luãm decizii corecte, de care sã nu ne învinuim mai târziu”, a spus senatorul dr. Nelu Tãtaru.

„Eu sunt medic! Prioritatea mea, indiferent de situatie, rãmâne sãnãtatea oamenilor! Si eu, ca cetãtean al Vasluiului, dincolo de orice functii, as fi vrut sã aud mai multe opinii ale specialistilor (geologi, ecologisti, cercetãtori în geologie petrolierã si mineralogie, hidrologi, etc), care sã estimeze cât mai aproape de adevãr urmãrile acestui gen de exploatare a solului. Nu e suficient ca unii sã spunã cu voce tare cã ne paste un pericol major din pricina gazelor de sist, iar altii sã-i contrazicã. Trebuie sã vedem cum de tãri precum SUA, Polonia sau Marea Britanie exploateazã aceste resurse fãrã niciun pericol si care sunt avantajele si dezavantajele în cazul tãrii noastre. De ce factorii care trebuie sã ia decizii, nu se adunã la una sau la oricâte mese rotunde ar fi nevoie, pentru a analiza riscurile si beneficiile, pentru a învãta din experienta altor tãri care practicã aceastã metodã hidraulicã a exploatãrii gazelor de sist si a trage apoi o concluzie fermã, asumatã, de care sã nu ne parã rau? Aici este problema! Nu existã informatii suficiente, existã doar foarte multe specualtii si temeri justificate sau nu. Unii sunt convinsi cã gazele de sist sunt rele, fãrã sã stie de ce, altii sunt convinsi cã sunt bune, dar nici ei nu aduc argumente. Prin urmare, cred cã acea întrunire informativã, iniatiatã de compania americanã „Chevron” la Vaslui, a venit destul de târziu. Ea putea avea loc chiar înainte de demararea oricãror proceduri de obtinere a concesionãrilor, a avizelor si a certificatelor de urbanism. Altfel reactiona si populatia Vasluiului dacã avea cunostintã despre continutul acestei teme. Suntem prea sãraci si avem prea multã nevoie de locuri de muncã, pentru a nu ne bucura de investitori noi, dar asta nu înseamnã ca trebuie sã acceptãm totul cu ochii închisi!

„Sãnãtatea nu are niciun pret! Nimic pe pãmânt nu valoreazã cât viata însãsi!

„Pledez în acest caz pentru o campanie de informare a populatiei, corectã si în interesul mediului în care trãim. Profesia mea de medic mi-a format convingeri ferme în ceea ce priveste efectele devastatoare pentru om ale factorilor chimici, ale poluãrii. Sãnãtatea nu are niciun pret! Nimic pe pãmânt nu valoreazã cât viata însãsi! De aceea, în acest caz, cred cã încã mai avem suficient timp sã ne informãm corect din toate punctele de vedere, sã analizãm corect absolut toate riscurile, dar si avantajele pe care le-am putea avea în urma activitãtii acestui investitor, pe teritoriul României. Repet, o informare corectã – aceasta cred eu cã este solutia înainte de luarea oricãror decizii ireversibile”, a precizat senatorul de Husi, Nelu Tãtaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.