spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
Vaslui
11-mai-2024

Proiect de 10.000.000 lei pe cale de a fi pierdut din cauza lipsei cofinantarii

- Advertisement -

O ordonanta de guvern care interzice primariilor sa contracteze noi credite daca au incheiat anul 2012 cu datorii, risca sa blocheze mai multe proiecte cu finantare europeana. Intr-o astfel de situatie este si Primaria Stauceni, care nu isi poate cofinanta un proiect in valoare de 100 de miliarde de lei vechi.

Primaria comunei Stauceni a obtinut in 2012 finantarea unui proiect privind realizarea unei retele de 24 de kilometri de canalizare, trei statii de pompare si o statie de epurare. Valoarea totala a investitiei este de 100 de miliarde de lei vechi din care 90 de miliarde reprezinta fonduri nerambursabile si 10 miliarde contributia Primariei Stauceni.

Cosmin Epuras, primarul comunei Stauceni, sustine ca din momentul in care a demarat procedura de licitatie pentru desemnarea constructorului care urma sa execute lucrarile, a inceput sa caute si sursa de cofinantare.
Cum bugetul din venituri proprii este de aproximativ 3,5 miliarde de lei vechi, singura solutie a fost apelarea la un credit bancar. Dupa discutii cu mai multe banci, pana la urma CEC Bank a acceptat sa acorde Primariei Stauceni un credit in valoarea 10 miliarde de lei vechi, cu o perioada de rambursare de 20 de ani.
Intre timp, Guvernul Ponta a emis o ordonanta prin care a interzis primariilor sa contracteze noi credite daca la data de 31 decembrie 2012 aveau datorii. Trebuie achitate arieratele si abia ulterior se pot face credite pentru investitii.

„Avem proiectul de canalizare si statie de epurare in satele Tocileni si Victoria. El este inceput deja iar termenul de finalizare a lucrarilor este 15 noiembrie. Cofinantarea pe care trebuie sa o asiguram noi este de 10 la suta, asta insemnand 10 miliarde de lei vechi. Am discutat cu CEC Bank pentru un credit pe 20 de ani, pentru sustinerea acestei investitii. Problema este ca s-a dat acea ordonanta de urgenta care interzice unitatilor administrativ teritoriale care au avut datorii la 31 decembrie 2012, sa faca noi credite. Este o problema mare. Suntem blocati la ora actuala. Avem restante la lucrarile efectuate la scoli. Am discutat cu vicepresedintele Consiliului Judetean si sper sa gasim o solutie. Prima transa de plata o am in aprilie, cand trebuie sa am 1,8 miliarde de lei. Macar sa ne ajute cu plata acestei transe, dupa care vom gasi alte solutii. Sunt constient ca nu ne poate da Consiliul Judetean cele 10 miliarde de lei”, a spus Cosmin Epuras, primarul comunei Stauceni.

Reprezentantii Consiliului Judetean spun ca bugetul pentru 2013 nu este suficient pentru a asigura cofinantarile la proiectele europene pe care le au primariile si ca primarii vor trebui sa gaseasca solutii.
„Am discutat problema cu domnul primar si cunosc situatia de la Stauceni. Sunt solutii pentru rezolvarea problemei. Primaria Stauceni trebuie sa ia un credit prin Trezorerie pentru stingerea arieratelor, dupa care sa obtina creditul de la banca pentru a-si asigura cofinantarea. Sunt aceste etape care trebuie parcurse si care dureaza. Chiar daca bugetul este mai mare decat anul trecut, Consiliul Judetean nu isi poate permite sa cofinanteze toate proiectele primariilor. 80 la suta din bani vin prin legea bugetului de stat si doar 20 la suta sunt impartiti de catre Consiliul Judetean”, a spus Gheorghe Sorescu, vicepresedinte al Consiliului Judetean.

Proiectul rezolva problema canalizarii

Daca se va reusi implementarea acestui proiect, comuna Stauceni va avea retea de canalizare in toate cele patru sate. La ora actuala, doar satele Stauceni si Silistea au retea de canalizare, investitie realizata tot pe un proiect cu finantare europeana.
„La ora actuala, jumatate din comuna Stauceni are canalizare. Investitia s-a facut prin programul FEADR, masura 322. Satele Stauceni si Silistea au canalizare la ora actuala iar daca vom implementa noul proiect, suta la suta din comuna Stauceni va avea retea de canalizare”, a mai precizat primarul comunei Stauceni.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.