spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
11.5 C
Vaslui
11-mai-2024

PROTECȚIA COPILULUI O SCOATE BASMA CURATĂ PE DR. ELENA MUNTEAN

- Advertisement -

– Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului a reevaluat dosarele de încadrare în grad de handicap cu suspiciuni că ar fi ireale, dar nu a găsit nicio neregulă – concluziile comisiei de reevaluare se bat cap în cap cu ancheta procurorilor, cu declarațiile martorilor și interceptările convorbirilor dintre pacienți și dr. Muntean

O dată cu arestarea dr. Elena Muntean, medic specialist în neurologie și psihiatrie pediatrică, acuzată de trafic de influență, luare și dare de mită, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a cerut Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului reevaluarea tuturor dosarelor în care există suspiciuni că certificatele de handicap ar fi fost eliberate în mod fictiv și că în realitate copiii care le-au primit ar fi perfect sănătoși.

Solicitarea a venit în urma numeroaselor declarații ale reprezentanților legali ai minorilor care au susținut că dr. Muntean pretindea bani pentru a interveni pe lângă membrii Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap în scopul eliberării certificatelor de handicap. O acuzație la fel de gravă este și aceea că, în schimbul unor sume de bani, dr. Muntean elibera certificate medicale în care atesta în mod nereal existența unor afecțiuni neuro-psihiatrice ale minorilor, documente necesare pentru întocmirea propunerii de încadrare în grad de handicap sau orientare școlară. “Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a solicitat DGASPC reevaluarea dosarelor pentru șase copii pentru care certificatul medical a fost eliberat de dr. Elena Muntean”, arată reprezentanții instituției. Reevaluarea a avut loc pe 28 ianuarie, dată la care s-a constituit comisia formată dintr-un medic primar neuropsihiatrie pediatrică, doctor în științe medicale, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola din Iași, un medic primar pediatru, un medic primar ortoped pediatru și un psiholog specialist de la Spitalul Județean. Concluziile comisiei de reevaluare ridică însă multe semne de întrebare, fie legate de ancheta Parchetului, fie legate de reevaluarea dosarelor.

“Precizăm că în toate cazurile reevaluate de către comisia specială întrunită în data de 28.01.2013, s-a constatat că încadrarea în grad de handicap a copiilor s-a efectuat corect, în baza diagnosticului precizat în documentele medicale și în conformitate cu criteriile medico-psiho-sociale aflate în vigoare”, ne informează, printr-un comunicat, angajații DGASPC Bacău.

Alba-neagra cu gradul de handicap

Concluziile comisiei de reevaluare sunt cel puțin ciudate în condițiile în care chiar reprezentanți legali ai unor minori au recunoscut în declarațiile date procurorilor că au dat bani dr. Muntean pentru a le încadra copilul într-un grad de handicap ușor, doar pentru a beneficia încă un an de concediu și indemnizația de creștere a copilului.

Mai mult decât atât, din înregistrările audio-video, din ziua de 22 octombrie 2012, în cadrul unei consultații acordate de dr. Elena Muntean în cabinetul din SJU – Pavilion Ambulatoriu de Specialitate Copii, rezultă cum medicul o pregătește pe o pacientă de 17 ani pentru audierea din comisia de evaluare.

Dr. Muntean o învață pe aceasta cum să simuleze comportamentul unei persoane cu dizabilități pentru a-i păcăli pe membrii comisiei cu scopul de a-i menține gradul de handicap și după majorat. Elocventă este și discuția dintre dr. Muntean și mama unui copil care cere, de asemenea, un certificat medical pentru un handicap ușor, trecător:

Mamă pacient: “Să fie ceva… că am văzut că și A. (numele altui pacient) are ceva scris de… crize de epilepsie, sau nu știu cum, ceva de asta, care să nu… pentru… perioada asta, ceva trecător…”
Dr. Elena Muntean: “Spui că o căzut copilul… o căzut copilu’n cap, nu știu ce, îi speriată..”
Mama pacient: “Bine, asta..”
Dr. Elena Muntean: “Deci… o căzut și…o făcut îh… așa, și o dat ochii peste cap… și o tremurat, și nu știu ce..”

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.