spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
11-mai-2024

Proiect de 112 milioane lei pentru gunoaiele judetului

- Advertisement -

Se vor face lucrari la groapa de gunoi de la Tutora. Se vor face statii de transfer la Baltati si Ruginoasa si se va construi o noua statie de sortare la Ruginoasa. Vor fi inchise mai multe depozite, printre care si cel de la Tomesti.
Proiectul de management al deseurilor din judet a fost relansat. Consiliul Judetean a publicat ieri anuntul privind proiectarea si executarea lu­crarilor de extindere si mo­dernizare a centrului de ma­nagement al deseurilor. Con­tra sumei maxime de 112 mi­lioane lei, constructorul va trebui sa extinda capacitatea statiei de sortare de la Tutora si sa construiasca o statie de tratare mecano-biologica pe acelasi amplasament. Repre­zen­tantii CJ au refuzat sa comenteze procedura aflata in derulare, rezumandu-se sa pre­cizeze ca licitatia va fi ur­mata de alte trei, vizand alte componente ale proiectului.

Ofertele la licitatie pot fi depuse pana pe 10 aprilie. Daca nu vor exista contestatii, iar lucrarile vor fi derulate conform planului, pana in mai 2016, la groapa ecologica de la Tutora ar urma sa se adauge o extindere a actualei statii de sortare a deseurilor si o statie de tratare si compostare a deseurilor noua, desfasurate pe o suprafata de 3,8 ha. Statia de sortare ar urma sa aiba o capacitate de prelucrare de 22.000 tone de deseuri reciclabile anual. Statia de tratare mecano-biologica ar urma sa prelucreze anual 140.000 tone de deseuri reziduale. Cele 140.000 tone de deseuri vor fi supuse unui proces de tratare biologica in doua trepte, in urma carora ar urma sa rezulte o cantitate finala de 71.500 to­ne de deseuri care vor fi depo­zitate in groapa de la Tutora. Anul acesta, se estimeaza ca in judet se vor produce apro­ximativ 280.000 tone de de­seuri, 107.000 tone fiind re­pre­zentate de deseuri reciclabile.

Pentru participarea la licitatie, Consiliul Judetean a cerut firmelor interesate sa aiba o cifra de afaceri medie in ultimii trei ani de 85 mi­lioane lei. Totodata, casti­ga­toarea licitatiei va trebui sa aiba disponibilitati banesti de 28,3 milioane lei, pe minimum sase luni, pentru a putea suporta efectuarea lucrarilor pana la decontarea sumelor de catre Comisia Europeana. Con­structorul trebuie sa fie capabil sa inceapa lucrarile in termen de doua saptamani de la intrarea in vigoare a contractului.

CJ a impus si conditii speciale viitorului constructor. Astfel, acesta trebuie sa efec­tueze pe propria cheltuiala inspectia santierului in ve­de­rea identificarii eventualelor situri arheologice sau paleontologice, ca si a zonelor in care pot fi gasite munitii ramase din timpul razboiului. Totodata, antreprenorul este responsabil de buna derulare a traficului pe DJ 249 si celelalte drumuri din zona, planul de administrare a traficului trebuind sa fie prezentat in decurs de patru saptamani de la inceperea lucrarilor. „An­tre­­prenorul va permite des­fasurarea unui trafic fluent de vehicule si persoane in toate conditiile climatice, pe toate drumurile afectate de contract si pentru proprie­tarii sau locatarii proprie­tatilor invecinate”, se men­tioneaza in caietul de sarcini al licitatiei. Prelungirea du­ratei de executie a lucrarilor pe motiv de vreme nefavorabila va fi permisa doar in si­tuatia in care conditiile meteorologice vor fi mai dificile decat media ultimilor zece ani.

Prin proiectul de gestio­nare a deseurilor vor mai fi infiintate statii de transfer la Baltati si Ruginoasa si se va construi o noua statie de sor­tare la Ruginoasa. Totodata, la Tutora va fi construita o a treia celula a depozitului ecologic. Simultan, vor fi inchise depozitele neconforme de la Pascani – Valea Seaca, Targu Frumos – Adancata, Harlau si Tomesti. Lucrarile sunt finan­tate in cadrul Programului Operatio­nal Sectorial de Me­diu, axa prioritara 2 „Dezvol­tarea sistemelor de management integrat a deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate”.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.