spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
10.9 C
Vaslui
12-mai-2024

MARARII SI UN ASASIN FEROCE

- Advertisement -

• basarabeanul Vitalie Proca, cel care a fost plătit să-l suprime pe Puiu Mironescu, are la activ crime oribile • cînd avea 17 ani a ucis două persoane în scop de jaf si a fost condamnat pe viată • a iesit din penitenciar după 12 ani • mai are la activ două tentative de asasinat, victimele, un bancher rus si pietreanul Mironescu, scăpînd cu viată • „tinta“ Puiu Mironescu a fost ratată • Proca este arestat la Moscova •

Vitalie Proca, basarabeanul angajat de fratii Răzvan si Bogdan Mararu pentru a-l ucide pe rivalul Puiu Mironescu, are la activ mai multe fapte de acest gen. Judecătorii de la Tribunalul Bucuresti au arătat în încheierea de sedintă de la arestarea fratilor Mararu, că în cauză a fost vorba de un contract de asasinat, o întelegere care respecta mai multe reguli. Instigatorii angajează un executant, de regulă din străinătate, prin intermediari. Totul se face în asa fel încît părtile să nu poată fi legate între ele, iar fapta are loc în baza unui „contract“. Judecătorii au vorbit de un „contract-tip“, fără o detaliere excesivă a comenzii, dar instigatorii pun la dispozitia ucigasului plătit tot ce are nevoie. În cazul de fată, fratii Mararu l-au ales pe Vitalie Proca (foto), de peste Prut. Acesta are deja la activ o condamnare pe viată pentru omor, plus două tentative de asasinat ratate, la Londra si Bucuresti.

Condamnat pe viată cînd era minor

Vitalie Proca are acum 33 de ani, dar pe cînd avea 17 ani, a ucis două persoane în scop de jaf. Fapta a avut loc în 1997, de Crăciun. Proca, împreună cu alte două persoane, a intrat în casa familiei Enache, din raionul Criuleni, Republica Moldova. În încăpere erau un bărbat, trei femei si un copil de doi ani si jumătate. Tîlharii au venit după bani si au atacat victimele cărora le-au aplicat mai multe lovituri cu tevi metalice. Pentru a da de valori, Proca a torturat una din femei. După ce a lovit-o cu teava de metal, i-a legat mîinile si a strîns-o de gît, iar mai apoi a ars-o cu fierul de călcat. De spaimă si de durere victima a lesinat, iar Proca a crezut că aceasta a murit. Atacatorii au luat din casă bani si bunuri de circa 18.500 de lei moldovenesti, echivalentul a 1.100 de euro. În urma atacului, două persoane, un bărbat si o femeie, au decedat. Proca a fost prins de autoritătile de peste Prut, iar pentru faptele sale, în 1998, a fost condamnat la închisoare pe viată. În loc să rămînă după gratii pînă la sfîrsitul zilelor, Vitalie Proca a beneficiar de clementa judecătorilor. În martie 2010 instanta supremă din Republica Moldova i-a redus pedeapsa. Din detentie pe viată sanctiunea fost preschimbată în 20 de ani de închisoare. După ce a executat 12 ani, a fost eliberat conditionat. Tot cînd era minor, în 1997, Proca a fost prins de politisti cu un pistol artizanal construit de el. Din două bucăti de teavă metalică el si-a făcut o armă, sub formă de stilou, pentru care găsise si două gloante.

Două tentative de asasinat în jumătate de an

Nu a durat mult după ce a iesit de după gratii si Proca si-a căutat iar „de lucru“. Sau a fost căutat. El este principalul suspect al autoritătilor judiciare britanice în cazul tentativei de omor asupra bancherului rus German Gorbuntov, de 46 de ani. Fapta a avut loc în martie 2012, la Londra, într-un cartier select. Bancherul tocmai cobora dintr-un taxi în fata blocului si a fost împuscat de la mică distantă, în stomac, în piept si în cap. Chiar dacă asupra victimei s-au tras sase gloante, aceasta a avut puterea de a se tîrî în scara blocului, unde a fost protejat de rama usii de la intrare. Acest lucru i-a salvat viata, agresorul nereusind să dea lovitura de gratie. Pentru a-l putea salva pe bancher, medicii i-au indus coma si au intervenit chirurgical de mai multe ori. La jumătate de an de la acest incident, în noiembrie 2012, pe acelasi tipar a avut loc un alt eveniment, de această dată la Bucuresti. Pe 26 noiembrie, în cartierul Vitan, victimă a fost Răzvan Isăilă. Asupra lui s-au tras mai multe gloante, dintr-o masină cu geamuri fumurii înmatriculată în Bulgaria. Atacul s-a realizat cu o mitralieră Kalasnikov, iar cînd asasinul si-a dat seama că victima nu a murit a coborît din masină si cu un pistol Makarov a executat mai multe focuri de la mică distantă. Tînărul a fost salvat de faptul că glontul care ar fi trebuit să-i străpungă inima s-a oprit în telefonul mobil pe care-l avea în buzunarul de la piept.
Abia la începutul acestui an s-a aflat că responsabil de faptă este Vitalie Proca, care fusese angajat de fratii Mararu să-l ucidă pe Puiu Mironescu. Răzvan Isăilă a căzut nevinovat, pentru că locuia în acelasi bloc cu Mironescu, ambii aveau aceeasi constitutie, acelasi tip de masină cu aceeasi terminatie de litere. După atac, Proca a abandonat armele si a plecat din Capitală cu un microbuz si a trecut vama în Rebublica Moldova a doua zi. Pe 17 ianuarie 2013 Parchetul Bucuresti a început urmărirea penală împotriva lui Proca pentru tentativă de omor calificat si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. A doua zi a fost emis mandat de arestare în lipsă si mandat european de arestare. Proca a fost prins la Moscova, autoritătile române cerînd extrădarea sa. Si fratii Mararu au ajuns după gratii, pe 13 februarie, tot din dispozitia Tribunalului Bucuresti. Nu a scăpat nici Puiu Mironescu, fiind arestat în aceeasi zi, dar de Curtea de Apel Bacău, pietreanul fiind considerat liderul grupării care a atentat la vita lui Bogdan Mararu pe 11 ianuarie, cînd sub masina sa a fost montată o bombă.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.