spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
11-mai-2024

Solutie: Managementul privat, sigura solutie pentru salvarea Nova Apaserv

- Advertisement -

In ultimii ani s-au schimbat mai multi directori la operatorul de apa, insa problemele au ramas aceleasi. Mai mult, fosta societate Apa Grup a fost falimentata deoarece avea datorii foarte mari si s-a infiintat Nova Apaserv care, in mai putin de doi ani si jumatate, a acumulat datorii de aproximativ 60 de miliarde de lei vechi. Pentru a iesi din aceasta situatie, sefii judetului vad ca singura solutie un management privat.

Atat oamenii de afaceri, cat si reprezentantii Consiliului Judetean, considera ca la momentul actual, cea mai buna solutie pentru redresarea societatii Nova Apaserv este managementul privat. Omul de afaceri Valeriu Iftime sustine ca este inadmisibil ceea ce se intampla acum la Nova Apaserv, unde nu s-au finalizat nici macar licitatiile in conditiile in care in alte judete proiectele sunt aproape finalizate.
„Este un proiect european. Sunt peste 100 de milioane de euro, bani nerambursabili, iar noi nu suntem in stare sa facem niste licitatii. Suntem penibili. Am lucrari pe apa in toata tara. Sunt orase care au licitat tot si lucrarile sunt in derulare. Vine etapa de POS Mediu 2 si noi nu am terminat nici macar POS Mediu 1. Nu am luat niciun ban. Managementul privat este o solutie dar trebuie sa existe decizia politica. Nu poti conduce politic o companie. I-am spus domnului presedinte al Consiliului Judetean ca sunt solutii pentru redresarea companiei”, a spus Valeriu Iftime.

Reprezentantii Consiliului Judetean recunosc ca managementul privat ar fi o solutie foarte buna dar prefera sa amane luarea unei astfel de decizii si sa incerce redresarea acestei societati cu actuala conducere.
„Eu am spus de management privat de cand am venit la Consiliul Judetean. Sa fie un management privat in care Consiliul Judetean sa aiba controlul pretului si sa impuna niste indicatori de performanta. Luam in calcul orice situatie care sa duca la eficientizare. La ora actuala, managementul privat este luat in calcul, dar nu este prioritar. Trebuie sa gandim eficientizarea activitatii. Inclusiv modul de citire a facturilor. Problema numarul unu este problema comerciala. Ei daca isi incaseaza toti banii, raman cu bani in cont. Ei au de incasat 100 de miliarde si au datorii de 60 de miliarde la buget. Ei vand apa de 20-30 de miliarde pe luna iar 100 miliarde inseamna 90 de zile de neincasare. Nu ne putem permite. Ne lovim de aceasta neintelegere a salariatilor. De aceea, managementul privat poate fi o solutie. Problemele sunt serioase la apa pentru ca avem proiectul de 102 milioane de euro care trebuie sa se deruleze”, a spus Gheorghe Sorescu, vicepresedintele Consiliului Judetean.

Distributia pe orizontala nu este eficienta

Atat reprezentantii Nova Apaserv, cat si cei de la Consiliul Judetean au anuntat de mai multe ori ca incearca sa gaseasca solutii pentru a schimba sistemul de distributie a apei in condominii. Omul de afaceri Valeriu Iftime sustine ca schimbarea sistemului de distributie inseamna niste costuri foarte mari iar problemele nu vor fi rezolvate.
„In primul rand costurile sunt foarte mari si nu este o solutie care sa salveze situatia. Solutia distributiei pe orizontala se poate aplica la blocurile noi. Nu trebuie sa inventam noi. Nu trebuie sa cheltuim bani pe distributie pe orizontala. Nu trebuie sa investim bani in contoarele din apartamente, ci in contorul de la scara blocului. Cu citire radio. Dupa care, trebuie o lupta nebuna ca toti sa-si plateasca facturile. Trebuie create reguli, astfel incat oamenii sa plateasca”, a spus Valeriu Iftime care considera ca trebuie facut un audit la Nova Apaserv care sa ofere cea mai buna solutie pentru redresarea companiei.
„In primul rand, societatea trebuie echilibrata ca management. Nu poti schimba toti managerii si sa fie bine pentru ca foarte greu ii gasesti. Un audit serios care sa spuna exact care sunt solutiile costa in jur de 10.000 de euro. E o solutie scrisa si nu inventata de cineva care nu s-a ocupat in viata lui de apa. O companie de apa nu e greu de manageriat, dar trebuie sa ai solutiile. Nu vii astazi cu o organigrama si maine cu alta”, a conchis omul de afaceri.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.