spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
Vaslui
11-mai-2024

Confuzie maxima in jurul clasei zero

- Advertisement -

Parintii nu au fost inca intrebati unde vor sa fie organizata clasa zero: la scoala sau la gradinita. Oricum, oficialii multor unitati prescolare spun deschis ca nu au spatiile necesare
Parintii micutilor care ar trebui sa intre in toamna in clasa pregatitoare nu au inceput inca sa fie consultati in legatura cu locul in care va fi pus la dispozitie spatiul necesar desfasurarii activitatii: la scoala sau la gradinita. Atat premierul Victor Ponta, cat si ministrul Remus Pricopie au tinut sa precizeze in urma cu mai multe saptamani ca, pana pe 31 martie, parintii vizati vor trebui sa-si exprime optiunile fie pentru scoala, fie pentru gradinita. „Am primit, deocamdata, o adresa prin care suntem instiintati ca urmeaza sa primim acele chestionare pe care sa le aplicam parintilor, insa nu s-a precizat data”, a mentionat Lili Mardare, coordonator al Gradinitei cu program prelungit „Sf. Parascheva” din Cantemir. In realitate, parintii nu prea vor avea de ales intrucat, daca vor dori ca in gradinita sa functioneze clasa pregatitoare, acest lucru nu va fi posibil. In majoritatea gradinitelor cu program prelungit din municipiu, pentru care parintii ar mai opta inca un an fiind rezolvata problema supravegherii copiilor dupa ora 12, nu exista spatiile necesare amenajarii claselor pregatitoare. „Noi nu avem spatiu sa organizam clasa pregatitoare in gradinita. Avem doar 4 sali mari si inca un spatiu mic pentru 20 de copii. E adevarat ca parintii isi doresc clasa pregatitoare in gradinita, pentru ca e mai comod, dar nu avem spatiu. Ar insemna sa nu facem absolut deloc inscrieri pentru grupa mica, in conditiile in care avem copii care au ramas pe lista de asteptare de anul trecut. Gradinita noastra fiind arondata la Scoala «Carmen Sylva», acolo se vor constitui clasele pregatitoare, si anume 2″, a explicat Elena Sevastre, coordonator al Gradinitei cu program prelungit nr. 9 din apropierea Politiei Municipiului. Pe langa problema spatiului, apare si cea a incadrarii personalului din gradinita. „Se specifica foarte clar ca in invatamantul primar se va organiza clasa pregatitoare, la care vor preda cadre didactice calificate pentru invatamantul primar. Si atunci ce facem cu incadrarea colegelor noastre, care sunt profesori pentru invatamantul prescolar?”, a adaugat Lili Mardare.

Oficialii din Inspectoratul Scolar atrag atentia ca se va merge pe varianta asigurarii spatiilor necesare in gradinite numai daca acestea nu vor putea fi puse la dispozitie in scoli. „Problema este acolo unde scoala nu are spatiu si are gradinita. Fiecare scoala trebuie insa sa gaseasca spatiu, pentru ca nu e ceva provizoriu, nu intra in discutie mutarea clasei pregatitoare la gradinita. Parintii nu sunt preocupati atat de faptul ca cei mici trec la o alta treapta de invatamant, cat de ce vor face cu ei dupa ora 12. Insa, chiar daca s-ar face clasa pregatitoare in gradinita, copilul va avea acelasi program ca la scoala, nu pana la ora 18. Oricum, se va da scolilor posibilitatea de a organiza program after-school”, a subliniat Axenia Hudac, inspector pentru invatamant prescolar.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.