spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
16.6 C
Vaslui
12-mai-2024

Mărturia filmată a unui interlop care îl leagă pe Reghecampf de mafia pariurilor: „A fost băgat la un meci cu Hertha” Dezvăluiri incredibile. VIDEO & FOTO

- Advertisement -

*Karesz, aşa cum este cunoscut sârbul, este cel care a dezvăluit în The Sun cum mafia croată a aranjat meciul dintre Manchester United şi Zalaegerszeg (5-0) din Liga Campionilor.
*Pentru că blatul nu a ieşit, Reghecampf, împreună cu colegii săi, au trebuit să dea înapoi dublul sumei primite pentru aranjarea meciului, susţine Karesz.


În biroul unei clădiri luxoase din centrul Budapestei, A.G. scoate din geanta sa neagră câteva foi. Bărbatul e jurnalist de investigaţie şi de mai bine de nouă ani sapă după informaţii legate de meciurile aranjate pentru pariuri. În Ungaria, mai mulţi fotbalişti şi oficiali de club sunt arestaţi sau anchetaţi în prezent pentru implicarea în mafia pariurilor. O bună parte dintre aceştia sunt oameni despre care A.G. a scris în mai bine de 50 de articole.

Pentru ziaristul trecut de 40 de ani, confirmările au început să vină în 2004, atunci când l-a întâlnit pentru prima oară pe Karesz, un interlop maghiar cu paşaport sârbesc.

Blaturile din The Sun
În urmă cu o săptămână, jurnaliştii de la The Sun publicau mărturia unui interlop sârb care povestea cum mafia a aranjat partida de Champions League dintre Manchester United şi Zalaegerszeg (5-0). Omul care făcea dezvăluirile în ziarul britanic apare într-o poză: un bărbat cu barbă, cu ochelari şi cu o şapcă trasă peste ochi. Este acelaşi Karesz: „Totul a fost pus la punct într-o cafenea din Zalaegerszeg. Am stat la mese diferite până când s-au aranjat lucrurile. Apoi s-a pariat masiv pe faptul că echipa maghiară va pierde la mai mult de 3 goluri diferenţă”. În această afacere, Karesz a fost intermediar şi translator. Între 2000 şi 2004 bărbatul ajuns acum la 60 de ani a fost omul de legătură pentru aranjarea mai multor partide. Un pion de bază al interlopilor din Serbia şi Croaţia care descoperiseră un mod uşor de a face bani.

Cum îţi câştigă încrederea un interlop?
„În acea perioadă lumea nu era atât de interesată de acest subiect. Oamenii nu voiau să creadă că există meciuri trucate la pariuri”, spune A.G. în timp ce aranjază atent foile din mână. Acolo stau ascunse, de aproape nouă ani, cele mai importante dovezi pe care a reuşit să le obţină despre această lume atât de închisă. Jurnalistul dezvăluie apoi paşii prin care a trecut până când a avut încredere în spusele lui Karesz. Începutul nu a fost tocmai promiţător: „«Spui numai prostii» i-am zis când ne-am întâlnit prima oară. Îmi vorbea despre blaturi, mafioţi, de lucruri pe care ţi-e greu să le crezi”. Ziaristul i-a cerut interlopului un lucru concret: „Vreau să-mi spui rezultatul, în avans, a două meciuri”. Iar Karesz i-a îndeplinit dorinţa. O semifinală de Cupa Ungariei, Honved – Zalaegerszeg 2-1 (meci de 2 pauză, 1 final, în care a jucat şi Sebok), şi un meci de campionat s-au terminat aşa cum a spus sârbul.


Agenda pe care apare numele Reghecampf
Toate informaţiile pe care Karesz le-a strâns în anii în care a activat pentru mafia croată sau sârbă au fost strânse într-o agendă. A.G. a apucat să transcrie câteva pagini la prima lor întâlnire. Fiecare filă avea ataşată şi o poveste. Una dintre ele este despre Laurenţiu Reghecampf şi reprezintă o nouă mărturie, după cea a lui Cornel Dinu, despre trecutul care acum s-a întors să îl urmărească pe antrenorul de 37 de ani.

Karesz spune că meciul Hertha – Cottbus din 2001 fusese aranjat de mafia din Croaţia. Trebuia să se termine egal, 2-2, dar Cottbus a câştigat cu 3-2. Fiecare jucător contactat a acceptat să aranjeze meciul pentru o sumă în mărci, contravaloarea acum a 10.000 de euro.

A.G scoate una dintre foi din teanc. În colţul din stânga sunt scrise cinci nume: „Vili (n.r – Sebok), Regenkamp, Laci (n.r – Miriuţă), Latoundji, Piplica”. Ei, susţine Karesz, au fost cumpăraţi de mafia croată pentru acest meci.

„Intermediarul a fost un ungur, «Muzicianul»”, aşa cum apare în înregistrarea în posesia căreia au intrat reporterii ProSport. Filmarea a fost realizată, cu o camera ascunsă, de un alt jurnalist maghiar, T.N., care a ajuns, după luni de investigaţie, acasă la Karesz. Este, de altfel, prima mărturie video a unui om implicat în mafia pariurilor. Personajul care apare în imagini este acelaşi din poza publicată de The Sun şi pomeneşte numele lui Laurenţiu Reghecampf cu mult înainte ca Dinu să povestească episodul în care, cu ajutorul conexiunilor din Serbia, l-a salvat pe actualul antrenor de la Steaua de răzbunarea mafiei.

Aceasta este stenograma discuţiei în limba maghiară dintre ziarist şi Karesz, discuţie pe care o puteţi găsi pe www.prosport.ro:

Karesz: «Muzicianul» mi-a spus că are un prieten bun în Germania, pe care colegul meu l-a contactat. Îi ştia pe ceilalţi şi nu am avut nevoie de un traducător.

Ziarist: Pe ceilalţi?
Karesz: Portarul era croat, vorbea croată, sârbă şi germană. Maghiară nu ştiu dacă vorbea, habar nu am. Cu Sebok putea să se înţeleagă în germană. Deci… Piplica, Reghecampf, Miriuţă şi Sebok. Dar după meci, unul dintre ei nu a dat banii înapoi. Sebok!

Ziarist: Cottbus a câştigat, deşi trebuia să se termine 2-2.
Karesz: Da, să se termine egal sau, în cel mai rău caz, să piardă Cottbus. N-au reuşit să rezolve în apărare.

Ziarist: Adică să primească suficiente goluri?
Karesz: Exact! Apoi au apărut problemele…

Ziarist: Ce probleme?
Karesz: Nu ştiu dacă a fost vorba de violenţă fizică, dar ştiu că el a fost urmărit foarte multă vreme. Iar banii pe care el a refuzat să îi plătească a trebuit să-i dau înapoi croaţilor din propriul buzunar.
Pentru că meciul nu a ieşit aşa cum au vrut aranjorii, fiecare jucător a trebuit să dea înapoi de două ori mai mult decât a primit.

„Mafia nu pierde niciodată”, e explicaţia simplă oferită de A.G. reporterilor ProSport.

Dinu spune de Mile Jerkovic
Asemănările cu mărturia lui Cornel Dinu sunt izbitoare. Numai că în povestirea fostului selecţioner apare un personaj important, Mile Jerkovic. Unul pe care Karesz îl cunoaşte foarte bine, lucru recunoscut pe o altă înregistrare aflată în posesia ProSport.

În 1999, sârbul care a fost unul dintre apropiaţii lui Zjeliko Raznatovic „Arkan” în timpul războaielor iugoslave a devenit patron de club în Ungaria, la Szeged. „Înainte a avut afaceri cu utilaje agricole, a făcut contrabandă cu ţigări şi, pe timpul crizei de carburant din Serbia, aducea cisterne pline cu combustibil din România”, spune Karesz care, deşi nu recunoaşte, lasă impresia că a lucrat la începutul anilor 2000 pentru Mile Jerkovic.

Odată implicat în fotbal, sârbul Jerkovic a devenit capul unei reţele de aranjori cu tentaculele întinse pe mai tot continentul. Iar pentru el şi oamenii lui totul era uşor: „Te duceai la Berlin, de exemplu, şi puteai să pariezi 6 mii de mărci sau 10 mii de mărci şi nu te întreba nimeni nimic”. Afacerea s-a oprit însă prematur, după doar 4 ani. Variantele sunt împărţite. „Au găsit altceva. Jerkovic a ieşit, croaţii au ieşit…”. Jurnalistul T.N. are alt scenariu: „Locul lor a fost luat de mafia din Asia. Ăştia au venit cu mai mulţi bani şi jucau online. Au schimbat totul şi le-au luat faţa sârbilor”.

Pe urmele lui Karesz
ProSport a mers într-un orăşel din Serbia, aflat aproape de graniţa cu Ungaria pentru a-l căuta pe Karesz. În afara unui nume, probabil fals, sub care este cunoscut personajul în Budapesta, ziariştii aveau şi o adresă, unde însă nu a răspuns nimeni. Un tânăr abia ajuns la 20 de ani s-a oferit să-i ajute pe reporteri, fiind printre puţinii vorbitori de engleză din oraş. Ştia numele personajului, dar a susţinut că nu e acelaşi cu cel apărut în poza din The Sun. „Nu stă aici. Vă pot duce la el acasă”. După o plimbare pe la mai multe adrese din oraş, tânărul şi-a schimbat brusc discursul: „Auziţi, România e în Uniunea Europeană? Sunteţi de la Poliţie? Omul pe care mi l-aţi arătat în poză este un infractor. Nu are voie să iasă din Serbia pentru că ar fi arestat imediat”. A cerut să mai vadă o dată poza din The Sun: „Da, el e!”. Plimbarea prin oraş a continuat, însă localnicii întrebaţi despre Karesz au ridicat toţi din umeri. „Unora le este teamă să vorbească despre el, nu vor să se bage pentru că ar avea probleme”, a explicat călăuza. Reporterii nu au putut da de o altă urmă a lui Karesz. Culmea, adresa iniţială era chiar lângă clădirea Poliţiei.

*Ziarul ProSport nu va publica adresa exactă a sârbului Karesz şi nici numele sub care este cunoscut în Ungaria, însă va oferi aceste detalii autorităţilor interesate de caz.
**Numele ziariştilor maghiari implicaţi în această anchetă apar cu iniţiale, A.G. şi T.N., la rugămintea lor.

În prezent, Jerkovic este martor protejat de Poliţie. El face parte dintr-un proces al cărui obiectiv este prinderea lui Darko Saric, cel mai mare traficat de droguri din Europa. Autorităţile i-au confiscat anul trecut, în Uruguay, un transport de 2 tone de cocaină

În cazul unui proces, vin şi depun mărturie cu tot ce ştiu despre mafia pariurilor
A.G., jurnalist maghiar de investigaţie

* Înregistrarea video a fost realizată cu un an înainte de interviul acordat de Karesz tabloidului britanic „The Sun”

sursa: gandul.info
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.