spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
12-mai-2024

ASASINUL PLĂTIT DE FRATII MARARU

- Advertisement -

• Tribunalul Bucuresti a făcut publică motivarea arestării preventive a fratilor Bogdan si Răzvan Mararu • cei doi sînt acuzati că ar fi încheiat un „contract“ de asasinat cu basarabeanul Vitalie Proca, tinta fiind Dumitru Mironescu, zis Puiu • desi fratii Mararu nu au admis implicarea, după atac Mironescu a stiut că el a fost cel vizat • „Modalitatea aleasă pentru suprimarea celui vizat trădează dorinta de a produce un impact puternic asupra tertilor, de a institui un exemplu, de a intimida prin violentă extremă, forta impactului fiind cu atît mai mare cu cît societatea românească rareori s-a confruntat cu astfel de executii publice“, îsi motivează magistratii decizia de arestare a fratilor Mararu •

Magistratii din cadrul Tribunalului Bucuresti au făcut publică încheierea de sedintă prin care s-a dispus arestarea preventivă a fratilor Bogdan si Răzvan Mararu. În cuprinsul celor peste 20 de pagini sînt mentionate atît pledoariile avocatilor celor doi învinuiti, cît si concluziile judecătorilor care au dispus arestarea La începerea sedintei de judecată, ce a avut loc pe 13 februarie 2013, cei doi inculpati au arătat că nu doresc să dea declaratii în fata instantei. Totusi, atunci cînd i s-a dat ultimul cuvînt, Bogdan Mararu a sustinut că nu-l cunoaste pe basarabeanul Vitalie Proca, că „nu l-a plătit, de fapt nu a plătit pe cineva ca să comită un atentat, si nu este vinovat de aceste fapte“, după cum se arată în încheierea de sedintă. La fel a făcut si Răzvan Mararu, care a declarat că „nu-l cunoaste pe P.V., nu l-a plătit, nu l-a văzut niciodată. Precizează că doreste să fie cercetat în stare de libertate“.

Martorul cheie: cel care a procurat masina pentru asasinul plătit

A fost prezentată situatia de fapt prin care s-a arătat că la sfîrsitul anului trecut, basarabeanul Vitalie Proca a fost tocmit de fratii Mararu ca să-l ucidă pe Ioan Dumitru Mironescu. Afacerea s-a perfectat la jumătatea lunii noiembrie 2012, cînd Răzvan si Bogdan Mararu s-au întîlnit cu Proca în barul inculpatilor din Roznov. Anterior, fratii Mararu au cerut unui martor să le facă rost de un autoturism Audi A6 cu numere de Bulgaria, care să nu fie furat, pentru a trece cu brio de eventuale controale. Omul a fost presat de inculpati să găsească masina cît mai repede. A făcut treaba în timpul cerut, dar conform judecătorilor, chiar s-a mirat de faptul că Bogdan Mararu are nevoie de o asemenea masină: „Achizitionarea de către inculpatul M.B.A. a acestui tip de autoturism îi apare ca suspectă martorului…, acesta afirmînd că întrucît stia că inculpatul M.B.A. foloseste mai multe masini de lux, s-a gîndit că acesta ar vrea o masină atît de ieftină pentru a transporta…“. Predarea masinii către asasinul plătit a avut loc chiar la Roznov. Pentru a stabili legătura cu basarabeanul, fratii Mararu nu au utilizat telefoanele lor curente, ci au vorbit de pe trei cartele pre-pay. Acestea au fost utilizate strict în acest scop si nu s-a mai vorbit pe ele cu alte presoane, scopul fiind acela de a îngreuna depistarea. Una din cartele a fost găsită acasă la Răzvan Mararu, la perchezitie. „(…) Folosirea unor numere de telefon diferite de cele uzuale, pentru a contacta si a fi contactat de o persoană care nu a mai apelat pe teritoriul României, în afară de inculpatul M.R.N., decît pe inculpatul P.V., demonstrează preocuparea pentru a împiedica probarea unei legături între acesta si utilizatorii posturilor telefonice, ceea ce constituie un indiciu al cunoasterii caracterului ilicit al activitătilor care ar putea fi legate de utilizatorii acestor posturi telefonice“, spun judecătorii bucuresteni.

Asasin tocmit în baza unui „contract“

După ce si-a primit masina, Vitalie Proca a plecat la Bucuresti pentru a-l căuta pe Mironescu. Judecătorii au ajuns la concluzia că pietreanul a fost confundat cu bucuresteanul Răzvan Isăilă. „Inculpatii (instigatori) M.R.N. si M.B.A. au actionat prin intermediul unui asasin plătit, specializat în omoruri la comandă“, se arată în încheierea de sedintă. Judecătorii mai spun că un astfel de mod de operare are anumite caracteristici printre care: acest omor este un omor comis de către un executant, un profesionist, angajat de instigator prin intermediari. „Fapta este practic executată în baza unui «contract»; în cauză inculpatii (instigatori) M.R.N. si M.B.A. îl angajează pe P.V. un ucigas din străinătate (astfel încît, odată fugit de la locul faptei, identificarea si depistarea acestuia să fie extrem de dificile) si, pe de altă parte, stabileste un loc pentru comiterea faptei la distantă de el însusi“, se mai arată în documentul citat. „Avînd în vedere că executantul este un profesionist (care stie exact ce are de făcut), contactele dintre el si instigator sînt minime. Se poate vorbi chiar de un «contract-tip». Nu este necesară o detaliere excesivă a comenzii; instigatorii pun la dispozitia executantului datele victimei (pe baza lor executantul trebuie să poată găsi victima), un autoturism pe care să îl folosească si o sumă de bani. (…) În continuare executantul actionează singur. Contactele cu instigatorul sînt minime“, mai spun magistratii din capitală. Cu toate că avea destule detalii despre tintă, Proca îl „ratează“ pe Mironescu si-l împuscă pe Isăilă, în urma unui lung sir de concidente. Totusi, anchetatorii au la dosarul cauzei imagini surprinse de camera de supraveghere video a blocului în care locuia Răzvan Isăilă.

Mironescu a stiut că el a fost cel vizat de atac

Împuscarea unui nevinovat în plină stradă a fost intens speculată, căutîndu-se un motiv pentru acest atac. Mironescu nu a avut dubii asupra persoanei vizate si a stiut că el trebuia să fie tinta. A spus acest lucru si altora, la telefon, iar discutiile au fost interceptate. „Persoana vizată, M.I.D., si partea vătămată I.M.N.R. prezintă asemănări fizice, cu atît mai apte de a crea confuzie cu cît partea vătămată a fost urmărită de inculpatul P. în perioade ale zilei cînd afară era deja întuneric. Ambii au constitutie atletică, cu musculatură dezvoltată, frecventînd săli de fortă. De altfel, inclusiv persoana vizată în realitate de atacul armat, M.I.D., s-a exprimat în acest sens într-o convorbire telefonică purtată în data de… 2013, interceptată în baza autorizatiei Tribunalului Bucuresti“, se mai arată în documentul citat. La finele sedintei magistratii au decis să-i aresteze pe fratii Mararu pe următoarele considerente: „Cei doi au actionat cu premeditare, au conceput un plan care a presupus etape de urmat si implicarea altor persoane si nu este vorba doar despre persoana pe care au determinat-o să comită nemijlocit faptele, au luat numeroase măsuri pentru a se asigura că organele judiciare nu vor putea stabili legătura dintre ei si autor. Modalitatea aleasă pentru suprimarea celui vizat trădează dorinta de a produce un impact puternic asupra tertilor, de a institui un exemplu, de a intimida prin violentă extremă, forta impactului fiind cu atît mai mare cu cît societatea românească rareori s-a confruntat cu astfel de executii publice“. Reamintim că pe 12 februarie 2013 fratii Mararu au fost „săltati“ de la domiciliu de anchetatorii bucuresteni. Simultan, a avut loc o altă actiune, la Bucuresti, care-l viza pe Puiu Mironescu. Acesta a fost adus de la Bucuresti la Piatra Neamt. Bănuit fiind că ar fi autorul moral al tentativei cu bombă care l-a vizat pe Bogdan Mararu pe 11 ianuarie 2013, a fost arestat de Curtea de Apel Bacău.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.