spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
11-mai-2024

În Vrancea instituţiile statului aduc cele mai mari încasări la buget

- Advertisement -

Armata de angajaţi din instituţiile statului reprezintă cea mai importantă sursă de venituri pentru stat în Vrancea.Din cei mai mari 25 de contribuabili ai judeţului, doar cinci sunt agenţi economici, fapt care arată nivelul de dezvoltare al economiei vrancene.Prin taxarea propriilor angajaţi statul nu face decat să mute banii dintr-un buzunar în altul.In ciuda crizei, Fiscul raportează depăşiri de plan la încasări, respectiv 108,4% în 2012, care a dus Vrancea pe locul 2 în topul naţional

Jumătate din încasările la buget din Vrancea sunt aduse de 25 de contribuabili, din care doar cinci sunt agenţi economici, iar restul instituţii publice. Statul mută banul public dintr-un buzunar în altul, în timp ce economia locală este şubredă şi produce prea puţin. Autorităţile au avut anul trecut cheltuieli mai mari decat veniturile şi doar excedentul din 2011 a făcut ca anul să se încheie pe plus. Singurul lucru la care stăm bine sunt încasările la buget, unde rezultatele clasează Direcţia de Finanţe Vrancea pe locul doi pe ţară, potrivit datelor făcute publice ieri de Eugen Ciorici, şeful Fiscului.

Agenţii economici ar trebui să fie principala sursă de venituri a bugetului. În Vrancea însă economia este slab dezvoltată, iar asta se vede din încasările statului. Dintre primii 25 de contribuabili ai judeţului după mărimea taxelor plătite, doar cinci au fost agenţi economici în anul 2012, în timp ce în anul 2011 numărul acestora a fost doar de trei. Aceasta înseamnă că în judeţul nostru nu prea sunt activităţi economice, iar statul prin taxarea propriilor angajaţi nu face decat să mute banii dintr-un buzunar în altul. Potrivit bilanţului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vrancea prezentat ieri de directorul Eugen Ciorici, ponderea primilor 25 de contribuali în totalul încasărilor a fost de 49,28% anul trecut, mai mică decat în 2011, cand a reprezentat un procent de 53,36%. “Pot să vă spun cu toată responsabilitatea că noi ne-am făcut datoria”, a afirmat directorul liberal Eugen Ciorici, iar rezultatele obţinute de Finanţe arată acest lucru. Acesta l-a înlocuit în funcţie anul trecut pe democrat-liberalul Ion Ghionea, care a fost detaşat să conducă Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiune Vamale pentru 6 luni. Din păcate, performanţele celor de la Finanţe vin pe o economie şubredă, ceea ce face ca unităţile administrativ teritoriale să fie dependente de sumele primite de la bugetul de stat.

Vrancea a intrat pe deficit

“Suntem deficitari pe toate bugetele”, a declarat Eugen Ciorici, şeful unei instituţii care s-a clasat pe locul doi pe ţară la rezultate
Dependenţa primăriilor de bugetul central este arătată de datele activităţii Trezoreriei. Veniturile unităţilor administrativ teritoriale au fost în 2012 de 645,10 milioane lei, din care veniturile proprii s-au ridicat la doar 206,95 milioane lei, iar restul a venit de la bugetul central. Numai sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost de peste 288 milioane lei. “Suntem deficitari pe toate bugetele, iar gradul depedenţă al primăriilor faţă de bugetul statului este foarte mare”, a declarat Eugen Ciorici. Practic, execuţia bugetului este deficitară pe 2012, deoarece veniturile au fost mai mici decat cheltuielile făcute, însă preluarea excedentului din 2011 a fust în final la înregistrarea unui exedent bugetar. “Excedentul înregistrat la sfarşitul anului 2011 în sumă de 50,81 milioane lei s-a preluat la începutul anului 2012. Urmare a acestui fapt, anul 2012 s-a încheiat cu excedent de 48,73 milioane lei”, se arată în raportul Direcţiei de Finanţe privind activitatea de Trezorerie. Fără acest excedent, s-ar fi înregistrat un minus de 2,08 milioane lei. Ca urmare a măsurilor luate de Guvern, datoriile UAT-urilor (Unităţile administrativ teritoriale) s-au micşorat în ultimele luni de anul trecut. La 31 decembrie 2012, plăţile restante erau în cuantum de 20,72 milioane lei, din care arierate reprezentau 11,1 milioane lei. La 31 octombrie, valoarea arieratelor era de nu mai puţin de 23,79 milioane lei. Doar 17 UAT-uri au reuşit anul trecut să depăşească planul de venituri.

Direcţia de Finanţe strange bani din piatră seacă

Gradul de realizarea a programului de încasări venituri bugetare a fost în 2012 de 108,4%, fiind încasate 654,72 milioane lei, ceea ce a dus Direcţia de Finanţe Vrancea pe locul doi la nivel naţional. Rezultatele Finanţelor au venit în contextul în care s-a restituit TVA agenţilor economici în valoare de 27,17 milioane lei. La bugetul de stat veniturile pe anul trecut au fost de 270,43 milioane lei. Impozitul pe venit a adus cele mai consistente încasări, de 125,58 milioane lei, după care urmează TVA, cu 89,7 milioane lei. La bugetul fondului naţional unic de asigurări de sănătate s-au înregistrat venituri de 109,32 milioane lei, la bugetul de asigurărilor sociale de stat de 267,24 milioane lei, iar la şomaj de 7,73 milioane lei. Numărul contribuabili administraţi anul trecut de Direcţia de Finanţe a fost de 83.396, din care numai 12.605 persoane juridice. Dintre acestea, 9.996 sunt agenţi economici, 384 instituţii publice şi 2.224 ONG-uri. Peste 60% dintre contribuabili şi-au depus anul trecut declaraţiile on-line, cu 40% mai mult decat în anul precedent.

Banii din falimente se pierd

Un procent de 10,6% din veniturile a fost obţinut prin executare silită. “Creşterea încasărilor din popriri asupra disponibilităţilor bancare mi se pare ciudată, deoarece contribuabilii derulează din ce în ce mai puţini bani prin conturi”, a declarat directorul Direcţiei de Finanţe, Eugen Ciorici. Valorificarea bunurilor la licitaţie este dificilă din cauza contextului economic actual. “Principala greutate întampinată în valorificarea bunurilor scoase la licitaţie o reprezintă lipsa ofertanţilor, chiar şi încondiţiile în care bunurile sunt scoase în mod repetat, preţul de vanzare ajungand şi pană la 50% din cel evaluat iniţial”, se arată în bilanţul Direcţiei de Finanţe. În 2012 s-au scos la licitaţie bunuri mobile în valoare de 28,1 milioane lei şi s-au încasat doar 160.486 lei. De asemenea, Direcţia de Finanţe a încercat să vandă bunuri imobile în valoare de 54,8 milioane lei, dar a obţinut doar 617.724 lei. La firmele în insolvenţă lucrurile stau şi mai prost, deoarece banii sunt practic pierduţi. Creanţele nerecuperate la finalul anului trecut au fost de 42,63 milioane lei, iar încasările de 0,86 miloane lei.

Datornic la sănătate cu aproape 80.000 lei

Direcţia de Finanţe a preluat în vara anului trecut administrarea contribuţiilor sociale. La sfarşitul anul trecut, arieratele la Sănătate se ridicau la 7,18 milioane lei, iar la asigurări sociale la 3,12 milioane lei. “În 2012 pentru recuperarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate au fost emise 4.555 somaţii pentru o valoare a creanţelor de 2,21 milioane lei, iar pentru contribuţii la asigurări sociale au fost emise 1.005 somaţii pentru o valoare de plată pentru o valoare a creanţelor de 1,9 milioane lei”, se arată în bilanţul Finanţelor. La sănătate, cel mai mare debit este de 77.222 lei, iar la pensii de 27.824 lei. Printre marii datornici se numără cei care au profesii liberale, între care notarii publici şi avocaţii.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.