spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
18 C
Vaslui
11-mai-2024

Mii de ieseni platesc erorile unor functionari

- Advertisement -

Mii de ieseni sunt nevoiti sa plateasca bani grei pentru a indrepta unele erori comise in urma cu 15-20 de ani de functionari publici neseriosi. La inceputul anilor ’90, Legea fondului funciar a impus eliberarea de titluri de proprietate pentru toti detinatorii de terenuri. Cum in fiecare comuna trebuiau eliberate zeci sau chiar sute de titluri saptamanal, multe dintre ele au fost redactate cu erori care astazi ii costa mii de lei pe cetatenii nevinovati. Remedierea erorii in instanta costa insa timp enorm, dar si bani, de la 1.000 de euro in sus. Din nefericire, nu platesc vinovatii, ci victimele!
La nivelul judetului nu exista comuna in care sa nu existe probleme de fond funciar, cauzate de erori. „In acest moment, 90% din problemele localitatilor sunt pe fond funciar. In programul USL intentionam sa grabim rezolvarea acestor probleme de fond funciar, astfel incat corectarea titlurilor de proprietate sa se faca pe cale administrativa si nu in instanta. Din informatiile pe care le am, se urmareste si gasirea unei axe prin care sa poata fi accesate fonduri europene pentru realizarea cadastrelor generale ale localitatilor, care ar usura enorm rezolvarea problemei titlurilor de proprietate”, ne-a declarat deputatul Costel Alexe, fost director al Oficiului Judetean pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara.

De ce se rezolva doar in instanta, nu administrativ?

Chiar daca cele mai frecvente erori constau in lipsa unei litere din numele proprietarului sau in transcrierea gresita a unei cifre din numarul parcelei, acestea nu pot fi modificate decat cu ajutorul unei hotarari judecatoresti. Asa se face ca, daca un iesean vrea sa lase mostenire, sa vanda sau sa puna gaj la banca un hectar de teren, si are trecut numele gresit pe titlul de proprietate, trebuie sa dea in judecata Consiliul Local de Fond Funciar si OJCPI pentru a demonstra ca terenul respectiv ii apartine, pentru a-l intabula. Din cauza unei greseli adminstrative, iesenii trebuie sa bage mana adanc in buzunar si sa scoata chiar si 1.000 de euro pentru a dovedi, practic, ca terenul personal le apartine. „In cazul unor erori de nume, nu este perceputa taxa de timbru, si vorbim doar despre onorariul avocatului, care variaza in jurul sumei de 1.000 de lei. Daca sunt greseli in privinta numarului de parcela, este necesara o expertiza, dar, de asemenea, poate costa si mai mult de 1.000 lei, in functie de marime”, ne-a declarat avocatul Florentin Acatrinei. Daca mai luam in calcul cheltuielile pe transport si obtinerea altor documente, plus cei aproximativ 500 lei necesari pentru intabulare, reiese o suma de aproximativ 4.000 lei necesara pentru rectificarea titlului.

2.000 de lei pentru un „â” in loc de „î”

Intr-o astfel de situatie delicata se afla, se pare, cei mai multi din locuitorii comunei Mircesti, care in proportie de 80% detin titluri de proprietate redactate gresit, respectiv aproximativ 1.000 de titluri. „E un haos total cu titlurile astea de proprietate. S-au facut multe titluri de proprietate incepand cu ’92, iar cei din primarie nu au redactat intocmai unele date pe titlul de proprietate al cetatenilor. Astfel, se ajunge in situatia ca un om care are numele pe tiltu cu «â» sa plateasca peste 2.000 lei ca sa ii fie trecut corect, cu «î». Pentru omul de la tara este o suma foarte mare, astfel ca totul ramane in aer. Trebuie gasita o solutie pentru a se intra in legalitate”, a declarat Petru Antalut, primarul din Mircesti. Atat cetatenii, cat si autoritatile locale si judetene isi doresc gasirea unei solutii prin care corectarea titlurilor de proprietate sa fie facuta pe cale administrativa. Potrivit deputatului Costel Alexe, fostul sef de la Cadastru, acum se lucreaza la modificarea legislatiei din domeniu, astfel incat primariile sa ajute prin realizarea unor planuri parcelare ale comunei, care ar facilita rectificarea titlurilor si ar implica mai putin costuri. „Costurile pentru realizarea unui plan parcelar la hectar variaza intre 50 si 100 lei. Daca in cazul de la Mircesti se vine cu o oferta pentru toata comuna si se obtine pretul minim pe hectar, este o adevarata afacere, daca ne gandim ca in instanta cetateanul scoate din buzunar de zeci de ori mai mult”, a explicat Alexe. Mai mult, la nivel national se desfasoara un proiect din fonduri guvernamentale, prin care va fi realizat cadastrul general al mai multor comune. Din judetul Iasi vor beneficia de acest proiect comunele Deleni, Dobrovat, Siretel, Dolhesti si Cozmesti.

Avantajele cadastrului general

„Proiectul va demara in acest an, acum aflandu-se la conceperea caietelor de sarcini. Odata ce aceste comune vor avea efectuat cadastrul general si toate proprietatile vor fi intabulate, vor beneficia de trei mari avantaje. In primul rand suprafata terenurilor va creste cu cel putin 20% fata de datele care exista acum. In al doilea rand, pentru noile suprafete delimitate vor trebui platite taxe si impozite, care vor creste bugetul local. In al treilea rand, odata intabulate, terenurile vor putea fi tranzactionate, ceea ce inseamna un plus la bugetul de stat”, a explicat deputatul Costel Alexe. Totodata, in cazul terenurilor din intravilan, unde foarte multi localnici si-a construit anexe sau chiar gospodarii fara autorizatie de constructie, cadastrul general va aduce alti bani la bugetul local. „Noile constructii fiind intabulate vor fi trecute si in evidentele fiscale, astfel ca proprietarii vor plati taxe si impozite locale pentru ele”, a mai spus Alexe.

Primarul din Deleni: „Situatia este stranie”

Primarul din Deleni se considera foarte multumit ca a fost ales in cadrul acestui proiect, insa si-a declarat nemultumirea pentru faptul ca locuitorii trebuie sa apeleze la instanta pentru a corecta o eroare care nici macar nu le apartine. „Eu consider ca este un proiect extraordinar, care ar trebui sa se extinda la toate comunele din judet, pentru ca aduce numeroase beneficii. Si la nivelul comunei Deleni exista multe titluri de proprietate redactate gresit, insa nu va pot da un numar. Siatuatia este stranie, logic ar fi ca daca un titlu este gresit in urma unei erori administrative sa fie corectat tot prin aceeasi metoda, nu prin hotarari judecatoresti. Oamenii vin si imi spun ca vor sa intre in legalitate, dar se lasa pagubasi, de multe ori au nevoie de mai multi bani decat valoarea terenului”, ne-a spus Dumitru Prigoreanu, primarul din Deleni. Avand in vedere ca in comuna Deleni exista circa 8.000 ha in extravilan, in urma realizarii cadastrului general suprafata ar putea creste cu circa 1.600 de hectare.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.