spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
11.7 C
Vaslui
12-mai-2024

„Pot aduce spitalul în top, dacă sînt lăsat“

- Advertisement -

• Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judetean, discută degajat despre zvonurile referitoare la potentiala sa înlocuire • „Eu pot si vreu să muncesc si, dacă sînt lăsat, pot face spitalul performant“, spune acesta • crede că a deranjat multe orgolii din sistem si că: „Dacă nu voi fi dorit, plec oricînd cu zîmbetul pe buze pentru că am ce face“ •

Pe scena politică nemteană s-au produs în ultima vreme si sînt preconizate pentru viitorul apropiat schimbări, desfăcîndu-se de zor aliante si făcîndu-se altele noi. Si de aici un tăvălug care aduce alte modificări, functie de interesul celor care au majoritatea. Iar cei care au majoritatea în Consiliul Judetean au interesul să schimbe sefii unor institutii aflate în subordinea legislativului. În acest context, au existat în ultimele zile zvonuri care spuneau că ar urma să fie schimbat din functie si seful Spitalului Judetean, medicul Ioan Lazăr. Cîrcotasii nu prea au ce-i reprosa acestuia, atît din cauza timpului foarte scurt de cînd conduce unitatea sanitară, mai putin de 5 luni, dar si pentru că realmente lucrurile au început să se miste spre bine la spital. Cu toate acestea, există persoane care si-ar dori schimbarea managerului si s-a invocat motivul că acesta ar fi supărat colegii printr-un comportament autoritar, chiar dictatorial. Am discutat direct cu managerul SJU Neamt pentru a vedea cum stau lucrurile si care ar fi viitorul unitătii sanitare. Doctorul Lazăr nu s-a lamentat, nu a spus vorbe de genul „greaua mostenire“ lăsată de predecesori si a abordat cu calm si cu zîmbetul pe buze potentiala debarcare. „Cînd am preluat spitalul, nu eram străin de tot ceea ce implică acest lucru, deoarece în urmă cu cîtiva ani am mai fost în această postură iar o bună perioadă de timp am fost presedintele Casei de Asigurări. Nu am vrut functia de manager nici pentru glorie si nici pentru bani, ci efectiv îmi place ceea ce fac, este o provocare si cred că pot să fac din această unitate sanitară una de top. Dacă sînt lăsat, pot aduce Spitalul Judetean la nivelul celor mai bune din tară. În afară de spitalele din mari centre universitare, cunosc în România situatia a două unităti foarte performante, cele de la Moinesti si Pascani. Ambele sînt în orase destul de mici, dar au servicii de foarte bună calitate în conditiile în care au traversat de asemenea recesiuni financiare, la fel ca tot sistemul sanitar. Marele atu al acestora este că au continuitate în management, avînd aceeasi directori de peste 10 ani iar acest lucru le-a permis să facă planuri pe termen lung. Din păcate, la noi nu se mai fac planificări, adică nu se mai gîndesc strategii pentru cîtiva ani, totul este aici si acum. Eu vreau si pot să fac treabă bună în folosul pacientilor, cu conditia să fiu lăsat. Dacă nu voi fi dorit, plec oricînd cu zîmbetul pe buze pentru că am ce face, dar oricine va veni în locul meu va trebui să muncească mult“, ne-a spus doctorul Lazăr.

Supărările doctorilor – orgolii

S-a mai spus că unii dintre medicii din spital s-ar fi plîns Consiliului Judetean de atitudinea autoritară a acestuia. Ioan Lazăr crede însă că este vorba doar despre orgolii: „Am discutat tot timpul cu mult calm cu colegii si nu le-am cerut decît să-si facă treaba. Dacă considerati că a cere unui coleg să vină la timp la program este comportament dictatorial, atunci asa este, dar eu nu vreau decît ca lucrurile să meargă bine. Sînt convins că este vorba despre orgolii si mi-as dori ca oricine este nemultumit de atitudinea mea să aibă curajul de a discuta deschis cu mine, nu să meargă la Consiliul Judetean. Am cerut colegilor mei să fie corecti, cinstiti, să-si respecte programul de lucru, să fie amabili cu bolnavii si să pună mai presus de orice interesele pacientilor“. De cînd acesta a fost instalat în functie, angajatii au cam început să stie de frică, în sensul că nu au mai întîrziat la program, cabinetele din policlinică au început să-si respecte orarul afisat etc. „Gura“ tîrgului mai lansase zvonul că doctorul Lazăr vine noaptea prin spital pentru a-si controla colegii. „Fals!“, ne-a mai spus. Dacă vine, o face doar pentru a fi la curent cu orice se petrece în unitate si nu pentru a „vîna“ pe cineva. De pomină a fost o întîmplare ceva mai veche, cînd despre un incident petrecut seara, la care s-au mobilizat importante forte de interventie, conducerea spitalului a aflat dimineată. Cert este că de cîteva luni lucrurile s-au schimbat în bine la spital. Angajatii primesc salariile integral, tichete de masă lunar, sporurile cuvenite, iar bolnavii nu-si mai cumpără decît rareori medicamente, sînt tratati mai repede, mai amabil etc. În plus, spitalul a scăpat de datorii, vrea să facă un nou bloc operator, să modernizeze curtea etc. „Nu se pot face multe peste noapte, dar am convingerea că, în timp, spitalul va fi unul performant dacă eu si echipa mea sîntem lăsati să muncim. Dacă nu sînt dorit, plec oricînd, deocamdată nu mi-a spus nimeni că nu mă mai vrea. Interesul meu este ca spitalul să meargă bine chiar dacă asta înseamnă să supăr pe unii“, a concluzionat seful Spitalului Judetean. Luna viitoare urmează să se organizeze un concurs pentru ocuparea postului de manager si atunci se va vedea cine va fi agreat pentru a conduce spitalul, chiar dacă acest lucru nu va însemna obligatoriu si binele unitătii sanitare. În ultimii ani au fost schimbati vreo sase directori, fiecare stînd în functie cam 6 luni.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.