spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
Vaslui
11-mai-2024

O companie olandeză luată în vizor în scandalul cărnii de cal etichetate greşit

- Advertisement -

O companie înregistrată în Cipru denumită „Draap Trading Ltd.” a intrat miercuri în centrul atenţiei în scandalul cărnii de cal etichetate greşit în Europa, după ce a reieşit că un bărbat cu acelaşi nume ca şi proprietarul lui Draap a fost condamnat pentru fraudă de o instanţă olandeză anul trecut pentru vânzare de carne de cal drept carne de vită, relatează Associated Press.

Scandalul a dezvăluit un labirint de intermediari şi comercianţi en gros care produc alimente congelate ce ajung pe rafturile supermarketurilor din Europa. Carne de cal de la un abator din România ajunsă în lasagna, musaca si alte produse prin intermediul unor societăţi şi contractanţi din Luxemburg, Franţa, Cipru şi Olanda.

Oficialii români au declarat că această carne a fost etichetată în mod corespunzător când a ieşit din ţară, în timp ce producătorul francez Spaghero a afirmat că a cumpărat produse din carne etichetate ca fiind „carne dezosată congelată” de la Draap. Draap înseamnă „cal” citit invers în limba olandeză.

Până miercuri, oficialii nu au numit compania olandeză ca fiind implicată direct, dar la o conferinţă de presă la Bruxelles, ministrul francez al consumatorilor Benoit Hamon a spus că „există o companie olandeză despre care noi am dori să avem mai multe informaţii”.

Întrebat direct dacă această companie este Draap, el a răspuns „da”.

Separat, un oficial guvernamental cipriot vorbind cu condiţia anonimatului astfel încât să nu împiedice o anchetă a poliţiei în curs de desfăşurare a confirmat că o societate înregistrată în Cipru cu numele de Draap se află sub investigaţia poliţiei în scandalul cărnii de cal. Oficialul a confirmat că directorul companiei este un cetăţean olandez.

Proprietarul unui depozit de congelare olandez unde Draap îşi stochează o mare parte din carne a confirmat că numele proprietarului lui Draap este Jan Fasen.

Documente judiciare în oraşul Breda din Olanda arată că un anume Jan Fasen a fost condamnat pe 18 ianuarie 2012 ca principal suspect într-un caz în care sute de mii de kilograme de carne de cal sau de carne de cal amestecată cu carne de vită au fost etichetate în mod greşit că ele conţineau carne de vită şi vândute apoi doar la doi cumpărători francezi al căror nume nu este specificat.

Radioteleviziunea naţională olandeză NOS l-a identificat pe Fasen ca fiind aceeaşi persoană, dar procurorii şi autorităţile de siguranţă alimentară au refuzat sa comenteze.

Avocaţii lui Fasen nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii, iar Fasen însuşi nu a putut fi localizat imediat pentru comentarii.

Ziarul britanic The Guardian a declarat miercuri ca l-a intervievat pe Fasen, fără a divulga locaţia şi Fasen a confirmat vânzarea de carne de cal, dar a negat etichetarea greşită.

„Am vândut-o lui Spanghero în Franţa, precum şi unor clienţi din Belgia şi Olanda”, îl citează ziarul. „Totul a fost vândut drept cal. Nu este nicio problemă”.

El a adăugat: „Cineva a făcut o greşeală, cu siguranţă nu noi”.

În cazul din 2012, compania lui Fasen, Fasen Meat Trading BV, şi complicele ei Windmeijer Meat Trading BV au avut ca sursă carne de cal ieftină din Mexic, Brazilia şi Argentina, au marcat-o şi vândut-o, în unele cazuri certificată ca fiind Halal: care este pură carne de vită, sacrificată conform legilor dietetice musulmane.

Avocatul lui Fasen Rogier Hoerchner a susţinut că clientul său nu a făcut nimic greşit. Dar Fasen a fost condamnat la un an de închisoare pentru rolul său în înşelătorie, care a avut loc pe o perioadă de doi ani în 2007-2009. Nu este clar dacă el a făcut apel la această decizie sau şi-a ispăşit pedeapsa o parte din timp.

Jeffrey Grootenboer, proprietarul depozitului de congelare Nemijtek, l-a identificat cu uşurinţă de pe o fotografie pe Fasen ca fiind de asemenea proprietarul companiei Draap.

Grootenboer a estimat că Draap păstrează aproximativ 150 de palete mari pline de carne congelată în depozit. Grootenboer a mai spus că 80 sau 90 la sută din carnea lui Draap este carne de cal.

Dar Fasen „este un client, un client foarte mic” pentru Nemijtek a afirmat el, adăugând că toate produsele de carne din depozit reprezintă mai puţin de 1 la sută din totalul cărnii depozitate şi că niciun proces de prelucrare a cărnii nu are acolo loc.

El a precizat că Fasen operează în afara oraşului belgian Scholten, dar că are acolo doar o adresă de cutie poştală.

Grootenboer a confirmat că Autoritatea alimentară şi de mărfuri olandeză i-a vizitat depozitul miercuri.

Relaţia dintre laturile olandeze şi cipriote ale afacerii lui Draap nu este încă în totalitate clară.

La conferinţa de presă de la Bruxelles, ministrul francez al agriculturii Stephane Le Foll a declarat, referindu-se la comercianţii olandezi şi din Cipru, că ei sunt „lucruri diferite”.

„Sunt lucruri diferite, comercianţii olandezi sau ciprioţi, nu avem să dăm nume specifice”, a spus ea şi a cerut ca ancheta să fie coordonată de Europol, agenţia europeană de coordonare a poliţiei.

Anterior, miercuri, directorul serviciilor veterinare din Cipru Georgios Kyriakides a declarat la televiziunea de stat CyBC că o companie cu capital străin înregistrată în Cipru este cercetată în legătură cu scandalul cărnii de cal.

El a spus că această companie este gestionată la nivel local de o firmă de audit care primeşte comenzi pentru carne ce este trimisă apoi în Olanda. El a precizat că nimic din această carne nu a trecut prin Cipru. Kyriakides a adăugat că autorităţile încearcă să adune documente privind ordinele de plată pentru comenzile de carne ale companiei din ultimele şase luni, care vor fi apoi predate autorităţilor UE.

Directorul adjunct al Serviciilor de Sănătate Publică Christos Christou a declarat la rândul său că autorităţile au confiscat deja o „varietate de documente” ale companiei. Concluziile vor fi partajate cu Comisia Europeană şi alte ţări implicate, a adăugat el.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.