spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
18 C
Vaslui
11-mai-2024

Prea scump: Mii de familii stau in frig de teama facturii la caldura

- Advertisement -

Caldura a devenit un lux pentru mii de familii din Botosani. Facturile de la Modern Calor ii fac pe cei racordati la sistemul centralizat de incalzire sa stea in miezul iernii cu caloriferele inchise. Cei mai multi au inchis robinetul la caldura dupa ce au primit facturile pe luna decembrie, acestea crescand cu mult peste asteptari. Societatea de termoficare are de incasat peste cinci milioane de lei de la populatie si ii ameninta pe datornici cu procese si executari silite

In aceasta situatie o mare parte dintre abonatii Modern Calor sunt deja in imposibilitate de plata. Sunt botosaneni care se descurca greu din punct de vedere financiar, mai ales in perioada iernii, si nu mai au bani pentru a plati facturile de la Modern Calor. Din cauza gerului, facturile la incalzire au explodat la propriu. Cel mai greu este acum pentru pensionari si cei mai nevoiasi dintre locuitorii municipiului. Daca isi platesc facturile la incalzire, raman fara bani. Este si motivul pentru care numarul botosanenilor cu facturi restante la Modern Calor este in crestere.
La finalul lunii ianuarie, valoarea facturilor neincasate, datoria populatiei, este de 4,7 milioane de lei. Aceasta suma include si facturile aflate in termenul legal de plata – 1,1 milioane lei din noiembrie si 1,9 milioane de lei din decembrie.

„In privinta datornicilor apelam la justitie, ii dam in judecata, urmam toate caile legale. Apelam si la mediere, ii chemam si stabilim o esalonare a platilor. Nu stiu daca poate fi vorba si de achitarea unei sume pe parcursul anului, atat timp cat la mediere stabilim un grafic de plata”, a declarat Florin Sandu, directorul Modern Calor.

Prea scump in comparatie cu veniturile botosanenilor

Pentru o garsoniera, daca in luna noiembrie factura medie a fost de 62 de lei, pe decembrie aceasta a ajuns la 140 de lei. La un apartament cu doua camere factura a crescut pentru luna decembrie la 275 de lei, fata de noiembrie, cand aceasta a fost de 124 de lei. Si la apartamentele cu trei camere cresterea este semnificativa, in luna noiembrie factura fiind de 186 de lei, in timp ce in decembrie a ajuns la 340 de lei. Cei mai multi bani pentru caldura si apa calda ii vor scoate din buzunar pentru plata facturilor botosanenii din apartamentele cu patru camere. Pentru luna decembrie factura a fost de 425 lei, comparativ cu noiembrie, cand ajunsese la 248 de lei.

Restantele acumulate de societate se rasfrang si asupra salariatilor, care in lunile de vara si toamna primesc cu intarziere salariile. Lipsa lichiditatilor duce la astfel de situatii. „In prezent nu sunt probleme cu salariile, au fost date la zi. Au fost intarzieri, ce-i drept, in lunile octombrie, noiembrie, dar acum suntem la zi”, a mentionat Florin Sandu.

Proprietarii de centrale refuza plata facturilor emise de Modern Calor

Nemultumiri in masa sunt si in randul proprietarilor de centrale de apartament, care primesc facturi si de la societatea de termoficare. Sute de botosaneni refuza sa plateasca pentru doua surse de incalzire. Oamenii sustin ca nu vor plati niciun leu catre societatea Modern Calor pentru ca nu au incheiat niciun contract cu furnizorul de agent termic din municipiu. Zeci de astfel de plangeri au ajuns si pe masa comisarilor de la Protectia Consumatorilor. Cei care insa apeleaza la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului nu au sorti de izbanda, pentru sa sunt indrumati sa se adreseze tot asociatiilor de proprietari.
„Majoritatea reclamatiilor au fost cu modul de facturare al celor de la Modern Calor. Sunt aceleasi nemultumiri ale clientilor lor pe care le stiti si din celelalte saptamani, este vorba de facturarea pierderilor la apa si plata la caldura la instalatiile care traverseaza apartamentele si blocul respectiv”, a declarat Mirel Rogalschi, comisar sef adjunct CJPC.

Foarte multi botosaneni care au centrale de apartament i-au cerut sprijinul primarului Ovidiu Portariuc, nemultumiti ca, desi nu au relatii contractuale cu Modern Calor, primesc facturi pentru incalzirea spatiilor comune. Ovidiu Portariuc a promis inca din perioada campaniei electorale pentru alegerile locale ca se va implica in aceasta problema cu care se confrunta si locuitorii altor orase din tara. Edilul a declarat recent ca rezolvarea nu depinde de autoritatile locale si le-a cerut parlamentarilor botosaneni sa se implice in modificarea ordinului privind repartizarea consumurilor de energie termica, emis de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC).

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.