spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
12-mai-2024

14 ANI DE ÎNCHISOARE PENTRU TÂNĂRUL CARE ȘI-A OMORÂT MAMA PENTRU DROGURI

- Advertisement -

– tânărul care și-a omorât mama cu mai multe lovituri de cuțit a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare u el trebuie să plătească fratelui său daune morale de 50.000 de lei

Ieri, la Tribunalul Bacău s-a judecat dosarul în care Adrian L. este cercetat pentru omor calificat. În sala de judecată a venit și Cătălin L., fratele inculpatului, care s-a constituit parte vătămată în proces și i-a cerut acestuia daune morale de 200.000 lei. El a pretins această sumă pentru “suferința pricinuită de moartea mamei”. Cătălin a venit la proces fără avocat și a spus instanței că nu are bani, deși la termenul anterior a cerut amânare tocmai pentru a-și angaja apărător. Situație care a înfuriat-o la culme pe judecătoare: “Atunci de ce ați cerut termen? Știați de data trecută că nu aveți posibilități financiare! De ce ați mai cerut termen? Ca să îngreunați procesul de judecată? Să purtați degeaba oamenii pe drumuri și să pierdem timpul?”, l-a luat la rost judecătoarea.

Cătălin nu a cerut daune materiale, ci doar morale în valoare de 200.000 de lei. “Cer daune morale pentru suferința mea că nu o să-mi mai văd niciodată mama. Cum ai putut să faci așa ceva? – a răbufnit Cătălin spre fratele lui. Nu este prima dată când Adrian a sărit la mama mea. Avea un comportament violent și față de tatăl meu. Nu știu de ce, cred că asta e firea lui. Nu-l provoca nimeni. Dacă avea ceva cu noi, devenea violent. Mama nu obișnuia să consume alcool decât foarte rar și foarte puțin, dar în acea zi mama nu a băut nimic”.

Adrian a recunoscut că și-a omorât mama, dar nu a fost de acord să-i plătească fratelui daune morale. Pe de altă parte, Cătălin a sărit ca ars când a auzit că recunoașterea faptei îi aduce lui Adrian o reducere a pedepsei. “Nu sunt de acord cu procedura simplificată. De ce să se judece repede? Nu vreau să-i reduceți pedeapsa. Ce dacă a recunoscut?!”, s-a revoltat Cătălin.

Conform legii, Adrian riscă închisoarea de la 10 la 16 ani, în condițiile în care și-a recunoscut fapta. Apărătorul inculpatului, avocatul Radu Patriche, a cerut instanței să ia în calcul și circumstanțele atenuante, astfel încât pedeapsa să nu fie mai mare de 10 ani de pușcărie. “Trebuie avut în vedere că inculpatul a fost provocat. Cuțitul se afla inițial în mâna victimei. I s-a luat cuțitul, iar inculpatul s-a rănit la mână, semn că a încercat să se apere. În același timp, trebuie să se ia în calcul că victima avea în acea zi un grad de alcoolemie destul de mare. Mai aducem în atenție o altă circumstanță atenuantă. Inculpatul prezintă tulburări emoționale și psihice, chiar dacă expertiza psihiatrică a arătat că a avut discernământ. Aceste tulburări puteau influența comportamentul”, a motivat avocatul Radu Patriche.

14 ani închisoare și 50.000 lei daune morale

În apărarea tânărului a venit și avocatul Aurelian Ionescu: “Trebuie să rețineți faptul că mama s-a repezit la el cu un cuțit. A fost o provocare. Cum adică o mamă să se repeadă la fiul ei cu un cuțit?! A dezarmat-o, dar acest gest al ei l-a tulburat și, în loc să arunce cuțitul, sub un impuls deosebit care l-a împiedicat să fie rațional, a lovit-o de mai multe ori. Asta reprezintă în fapt tulburarea emoțională. Eu am vorbit cu inculpatul și mi-a spus că regretă foarte mult ce a făcut și nu-și explică această reacție pe care a avut-o atunci. Trebuie făcută o analiză a posibilităților de reeducare a tânărului și acordarea unei pedepse care să nu fie împovorătoare”. Amintindu-și ce a făcut, lui Adrian i-au dat lacrimile. “Am pierdut-o și eu pe mama, nu doar el (fratele lui, n.r.). Și mi-e greu și mie, mai ales că eu sunt cel care a omorât-o. Nu pot să-mi iert ce am făcut. Dacă aș putea, aș da timpul înapoi”, a mărturisit Adrian.

Ieri, în jurul prânzului, instanța a dat verdictul în acest dosar. Adrian L. a fost condamnat la 14 ani de închisoare și trebuie să plătească fratelui său daune morale de 50.000 de lei. La această sumă se adaugă și cheltuielile de judecată de 1.600 de lei. “Vom face apel, care va viza atât latura penală, cât și cea civilă”, ne-a declarat avocatul Radu Patriche.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.