spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
20.1 C
Vaslui
11-mai-2024

Scandalul carnii de cal, varianta de Iasi

- Advertisement -

Reporterii „Ziarului de Iasi” au negociat cu persoanele care detin cai cumpararea unor animale pentru a fi sacrificate pentru consum. Cat succes au avut si ce preturi au obtinut cititi in randurile de mai jos, plus relatarile unui om de afaceri ce a ramas fara ponei din cauza hotilor care l-au furat pentru carne.
Scandalul carnii de cal ia proportii tot mai mari pe zi ce trece. Desi era anuntata initial ca o simpla stire, informatia potrivit careia pe rafturile din Occident se vinde lasagna cu carne de cal, importata de la abatoare din Romania ca fiind de vita a creat una devarat scandal international. Atat presedintele Romaniei, Traian Basescu, cat si premierul Victor Ponta au avut reactii la acuzele aduse Romaniei de catre presa internationala, seful Guvernului spunand ca romanii nu pot fi tot timpul “suspectii de serviciu”. Mai mult, englezii de la The Daily Mirror au publicat o investigatie potrivit careia o grupare infractionala din Romania, numita “Mafia cailor”, ar cumpara cai cu doar 11 lire (n.r.- circa 60 lei) si i-ar vinde abatoarelor contra unor sume mult mai mari. O interpelare a satenilor din jurul Iasului arata ca romanii tin foarte mult la valoarea animalelor in care investesc, uneori, o avere. Singura posibilitate invocata de proprietarii de cai pentru a se oferi sume asa de mici pentru un animal este ca acesta sa fi fost furat, dar si in acest caz suma este extrem de mica. “Numai sa transporti calul intr-o localitate alaturata si sa te intorci de ajunge 100 de lei, cum sa il dai cu atat?”, s-a intrebat un iesean din cartierul Cicoarei.

Satenii isi vand caii pe cel putin 10 milioane de lei vechi

In satul Horpaz, din comuna Miroslava, satenii spun ca numarul cailor a scazut considerabil in ultimul timp pentru ca nu prea li se mai gaseste intrebuintare. Motivul ar fi ca tinerii isi cumpara “masinarii pentru treburile campului” si nu ii mai urmeaza pe batranii care obisnuiau sa tina pe langa casa si cate doi sau trei cai. Cu toate acestea, satenii nu concep sa isi vanda animalele pentru sume ca cele vehiculate de publicatia britanica, mentionand ca “sub zece milioane” nu sunt de dat. “Eu am avut pana acum patru ani trei cai, dar i-am vandut. Copiii mei au plecat in strainatate si eu n-am mai putut sa ii tin. I-am vandut unor oameni din alt judet, n-am de unde sa stiu ce fac cu ei. Unul mai batran l-am dat cu zece milioane, iar pe ceilaltI doi am primit mai mult, dar sub zece nu-s de dat, daca pot fi munciti”, ne-a spus badea Ion, din Horpaz. Batranul ne-a spus ca a vazut la televizor “stiri despre carnea de cal”, dar ca a mancat si el, pentru ca “e de zece ori mai buna decat carnea de vaca”. “Carnea de cal se mananca, asta nu e o problema, dar mai mult aia tanara, de manzat. Ea se recunoaste usor fata de cea de vita, e mai rosie si la fiert”, a continuat batranul. Inaintand spre satul Ciurbesti, am intalnit un grup de tineri cu patru carute, de la care ne-am interesat de pretul unui animal pentru a-l cumpara. Cezar, unul din tineri, a fost foarte promt cand am solicitat sa vorbim cu “cel mai priceput la cai” dintre ei. “Niciunul din cai nu este de vanzare, doar cu ei facem bani”, a fost raspunsul ferm al lui Cezar. Totusi, tanarul ne-a prezentat o serie de preturi dupa care “merge piata”. “Cei mai ieftini cai de munca ajung la 12-16 milioane. De exemplu, pe asta al meu as cere 16, mai jos nu-l dau, pentru ca e bun de munca. Conteaza mult tineretea si tractiunea la un cal, cum trage. Dupa asta stabilesti pretul. Noi cheltuim mult sa ii crestem, de ce sa ii dam mai ieftin?”, a continuat Cezar. Totodata, tanarul a sustinut ca nu a avut nici macar intentia de a duce vreun cal la abator. “Nu stiu daca se dau cai la abator, poate ca da, dar noi n-am dat niciodata. Noi ii folosim la munca, mai caram lemne, aram. Nici nu m-am gandit vreodata sa dau”, a explicat Cezar.

Carne de cal de vanzare in piata Pacurari?

Reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Animalelor (DSVSA) sustin ca in judet nu exista niciun centru de colectare pentru nicio specie de animale. Cu toate acestea, inspectorii au surprins persoane care taiau clandestin cabaline pentru a le comercializa. Spre exemplu, la finele anului trecut, inspectorii spun ca au capturat circa 1000 tone de carne de cal ce urmau a fi introduse pe piata. Reprezentantii DSVSA sustin ca singurul motiv pentru care se incearca substituirea carnii de vita cu cea de cal tine de ratiuni pur economice. “Au fost cazuri in care carnea de cal, vanduta la pret de carne de vita, aducea profit aproape dublu comerciantilor. In principiu kilogramul de carne de cal ar avea o valoare cuprinsa intre 7 si 10 lei. In cazul scandalului pornit la nivel international, consider ca se doreste doar discreditarea Romaniei. Iasul nu poate avea nicio legatura deoarece, in apropiere, doar in Botosani, Brasov sau Harghita se gasesc centre de sacrificare specializate”, a precizat medicul Nicolae Ivanciu. Un caz inedit s-a petrecut in septembrie 2011, cand un iesean care a cumparat sapte kilograme de carne din Piata traditionala din Pacurari, prezentata de comerciant ca fiind de vita. Ulterior, vazand ca are o culoare neobisnuita in momentul gatirii, a apelat la inspectorii DSV, care in urma unor analize au stabilit ca acea carne era de cal. Persoana respectiva nu a putut dovedi ca vanzatorul a comercialiazat carne de cal, fiindca inspectorii nu au descoperit asupra sa alte cantitati din acest produs. Mai mult comerciantul a spus ca reclamantul a dus special carne de cal la control. Un alt medic veterinar, iesit din sistem, sustine ca, din punct de vedere al calitatii, carnea de cal este mult mai sanatoasa decat cea de vita, doar ca trebuie sa aiba certificat eliberat de veterinar. “In cazul carnii de cal vorbim despre calitate, aceasta fiind foarte buna pentru diabetici. Numai ca aceasta trebuie sa fie verificata de medicul veterinar, ca animalul sa fie sanatos. Daca animalul a fost furat si taiat fara control medical, atunci poate fi o problema. I se pierde urma si poate fi vandut chiar pentru te miri ce”, a precizat medicul veterinar Aneta Vera.

“Nu cred ca ii vand pentru carne”

Potrivit politistilor, numarul furturilor de animale a crescut cu 2% in 2012 comparativ cu anul precedent, de la 369 la 377 de cazuri. Printre preferintele hotilor, care actionau atat pe imasuri cat si in grajdurile oamenilor, au fost in cel mai mare numar caii si vitele. Cel mai spectaculos caz de furturi de cai a fost inregistrat in comuna Dolhesti, unde s-a dezvoltat o adevarata banda de hoti de cabaline. Anul trecut au fost furate circa 20 de cai, iar luna trecuta doua familii vecine au ramas fara patru cai in grajduri in aceeasi noapte. Reprezentantii Politiei au precizat ca a fost realizata o lista cu suspecti iar cercetarile continua. “Pentru cazurile recente de furt inca nu se stiu faptasii, dar stiu ca anul trecut au fost prinsi doi hoti, care erau din Grajduri. Nu stiu ce fac cu ei, ii taie, ii vand, dar din ce vorbeste lumea se pare ca ii duce in sate mai indepartate si iau bani frumosi pe ei. Niciodata nu s-a dat de urma cailor. Eu, insa, nu cred ca ii vand pentru carne, caii sunt buni de munca”, a precizat Petru Butnariu, primarul din Dolhesti.

Poneiul unui om de afaceri iesean, sacrificat de hoti

Si omul de afaceri iesean Gabriel Mardarasievici a avut parte de o experienta trista legata de poneiul sau. In urma cu aproximativ cinci ani, Mardarasievici cumparase un ponei pentru fiica sa, drept cadou, insa nu a apucat sa se ataseze foarte tare de el pentru ca i-a fost furat. Ulterior, politistii au descoperit faptasii si au constatat ca animalul fusese taiat pentru a fi consumat sau comercializat. “Nici nu imi mai aduc cum s-a intamplat exact pentru ca nu am dat foarte mare importanta. Abia apucasem sa ii punem un nume, il chema Freddy. Din cate stiu era o banda formata din persoane din alt judet, parca Vaslui, care au fost prinse de politisti pentru alte cazuri. Politistii au presupus la acel moment ca aceleasi persoane au furat si poneiul meu, deoarece actionau pe acele dealuri de langa Miroslava”, a comentat Mardarasievici.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.