spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
20.4 C
Vaslui
10-mai-2024

E oficial: Ponta si-a bãtut joc de vasluieni! (tabel, video)

- Advertisement -

POPULISME „Dati-mi un Guvern, la Bucuresti, sã mã duc sã bat cu pumnul în masã, sã-mi dea bani!”. Declaratia în cauzã apartinea fostului presedinte de Consiliu Judetean, Vasile Mihalachi, în timpul unei campanii electorale de acum câtiva ani. Electoratul l-a ascultat pe Mihalachi, ajuns între timp vicepresedinte la CJ, si i-a dat Guvern la Bucuresti. Însã, acest Guvern mult dorit de pesedistii lui Buzatu si Mihalachi nu i-a umplut de bani pe cei doi sefi de la CJ Vaslui. Dimpotrivã. Dacã, în 2012, pe când PDL era la guvernare, judetul primea 10,048 milioane lei la drumuri comunale si judetene, în acest an, când Ponta si Antonescu sunt la putere în România, judetul „rosu” Vaslui primeste doar 9,954 milioane. Vasluienii se pot întreba, acum, când au aflat cifrele oficiale: de ce USL nu sprijinã un judet în care obtine o cãrutã de voturi? Când le-a fost mai bine vasluienilor: pe timpul PDL-ului cel mult hulit sau pe vremea USL-ului, devenit între timp un fel de partid unic?

Ciudãteniile celor din USL nu mai contenesc, Dacã, la constituirea bugetului pe 2012, judetul Vaslui era „creditat” cu o populatie de 445 de mii de persoane, când a fost vorba de drumuri comunale si judetene, în 2013, s-a constatat cã Vasluiul are o populatie de doar 375 de mii de suflete, ceea ce înseamnã cã 70 de mii de vasluieni au fugit în decurs de un an în lumea largã… Nu stim ce importantã are pentru Ponta si Antonescu acest „amãnunt”, cert este cã Vasluiul, devenit „rosu” total între timp (cu mici nuante de galben!), a primit mai putini bani la drumuri comunale si judetene fatã de perioada în care PDL era la guvernare. Anul trecut, cifra alocatã de guvernul Ungureanu era de peste 10 milioane de lei, nivel la care USL-ul nu a ajuns nici acum, când este la guvernare si dinspre Vaslui au curs la Bucuresti sute de mii de voturi. Practic, Dumitru Buzatu si Vasile Mihalachi, actualul si fostul presedinte de Consiliu Judetean, ar trebui sã iasã în fata electoratului pe care l-a tot prostit în 2012 si sã spunã cã USL nu pune mare pret pe optiunile electorale ale vasluianului de rând, care îsi doreste drumuri judetene mai bune. Asta, în conditiile în care, desi suntem stat european, avem în judet sute de kilometri de drumuri asa-zis judetene, drumuri de pãmânt pe care ti-e fricã sã te aventurezi chiar si când afarã e soare si cald. Vasluiul celor doi pesedisti de frunte a primit mai putini bani decât judetele din jur, Bacãu, Botosani, Suceava sau Iasi, dar ceva mai mult decât Neamt, un judet în care democrat-liberalii au investit sume consistente în infrastructurã. Si pentru cã USL este înnebunit dupã statistici, pentru a îndulci bãtaia de joc fatã de populatia acestui judet, Ponta a ajuns la concluzia, raportând populatia din 2012 cu cea din 2013, cã fiecare vasluian primeste pentru reparatia drumurilor comunale si judetene 26,53 lei, în timp ce anul trecut primea doar 22,55 lei. Or, drumurile comunale si judetene nici nu au crescut si nici nu au scãzut, au rãmas în vechea structurã. Numai cã tâmpeniile USL trebuie sã poarte amprenta statisticii, asa s-a ajuns la comparatii de tot râsul.

Mai vreti populisme marca USL?

Anul trecut, pe vremea PDL-ului atât de hulit de pesedistii lui Buzatu în campaniile electorale, Vasluiul primea pentru echilibrarea bugetelor locale, adicã pentru nevoile primãriilor, o sumã de 61,8 milioane lei. Atunci, aceleasi persoane din fruntea Consiliului Judetean tipau ca din gurã de sarpe cã bugetul este mult prea mic si cã Vasluiul nu este o prioritate pentru PDL. Am ajuns ca, în 2013, sã vedem cã Ponta nu vede dezvoltarea acestui judet si functionarea amãrâtelor de primãrii – din care peste 70% sunt USL! – ca o prioritate a guvernãrii, nici mãcar la nivelul celor din PDL. În 2013, primãriile din judetul Vaslui vor primi 56,1 milioane, cu peste cinci milioane mai putin fatã de anul trecut. O sumã imensã pentru nevoile zecilor de primãrii din mediul rural, care nu au bani pentru plata facturilor la utilitãti sau pentru salarii si cãrora Guvernul Ponta le face o „surprizã” extrem de neplãcutã. Minciunile si prostelile lui Ponta sunt amuzante: anul trecut fiecare locuitor al judetului (eram 445 de mii de persoane, retineti!) primea în medie pentru echilibrarea bugetelor locale o sumã de 138,71 lei, pe când în acest an suma a crescut la 149 de lei, pe fondul scãderii cu 70 de mii a populatiei! Pentru amatorii de statistici, vã mai dãm o cifrã, care ar putea sã-i ducã pe culmile fericirii pe cei din USL-ul de la Vaslui. Judetul Vaslui primeste, în acest an, 3,21% din totalul alocãrilor la nivel national, fiind între primele zece judete din tarã ca sumã primitã.

Iatã cum stau lucrurile în tarã!

Cele mai mari sume alocate pe locuitor pentru drumuri judetene si comunale le regãsim în judetele Hunedoara (40 lei/persoanã), Alba (38 lei/persoanã) si Sãlaj (37 lei/persoanã), iar cele mai mici în judetele Galati (13 lei/persoanã), Brasov (12 lei/persoanã), iar pe ultimul loc, Ilfov (8 lei/persoanã). Judetele în care s-au alocat cele mai mari sume pe locuitor pentru echilibrarea bugetelor locale în anul 2013 sunt Tulcea (161 lei/persoanã), Botosani (157 lei/persoanã) si Teleorman (155 lei/persoanã). Cele mai mici sume pe locuitor au fost alocate în judetele Brasov (63 lei/persoanã), Cluj (56 lei/persoanã) si Ilfov (35 lei/persoanã).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.