spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
18 C
Vaslui
11-mai-2024

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, va efectua luni şi marţi o vizită oficială la Haga

- Advertisement -

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, va efectua luni şi marţi o vizită oficială la Haga, cu prilejul căreia va avea convorbiri cu omologul său Frans Timmermans, cu ministrul pentru migraţie Fred Teeven, cu membri ai Comisiilor de Afaceri Europene din Parlamentul olandez, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri şi lideri ai partidelor politice din Olanda.

Potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES, cu prilejul vizitei, Titus Corlăţean va susţine o alocuţiune la Institutul de Relaţii Internaţionale Clingendael din Haga.

„Vizita ministrului Afacerilor Externe la Haga se înscrie în demersurile politico-diplomatice menite să diversifice şi să aprofundeze relaţiile bilaterale româno-olandeze şi să promoveze temele de interes pentru România aflate pe agenda europeană şi internaţională. În cadrul întâlnirilor pe care le va avea cu demnitari olandezi, şeful diplomaţiei române va aborda, pe lângă temele de actualitate ale agendei bilaterale, europene şi internaţionale şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen”, mai informează MAE.

Săptămâna trecută, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, preciza într-un interviu acordat AGERPRES că va efectua pe 12 februarie o vizită la Haga pentru a convinge Guvernul olandez să manifeste deschidere faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen, chestiune ce va figura pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din martie.

„Odată cu alegerea noului Guvern de la Haga, calitatea dialogului politic – trebuie s-o mărturisesc – s-a schimbat în bine şi nu întâmplător acest subiect l-am abordat cu ministrul Frans Timmermans de mai multe ori şi în convorbiri directe, şi în convorbiri telefonice, şi există mult mai mare disponibilitate în a recepta argumentele părţii române, ceea ce este important. Să nu uităm în acelaşi timp că Olanda este principalul investitor străin în România, are interes consistent pentru o bună relaţie bilaterală cu România, inclusiv pentru a dezvolta schimburile economice, investiţiile olandeze în România. Deci, din acest punct de vedere, vizita pe care o voi efectua la Haga în 12 februarie poate să adauge în direcţia unei posibile schimbări de atitudine a Guvernului olandez în sensul de a fi deschis pentru o decizie favorabilă României la Consiliul JAI din martie”, a declarat Titus Corlăţean.

Ambasada Olandei la Bucureşti informa, la începutul lunii ianuarie, că Executivul olandez nu luase încă o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen şi că aştepta raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) înainte de a stabili o poziţie pe această temă.

Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen se va afla pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din martie, conform recomandării incluse în concluziile Consiliului European din decembrie 2012.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.