spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
11.7 C
Vaslui
12-mai-2024

Rusinea M.I.: Infractori cu epoleti

- Advertisement -

Politisti penali, asa pot fi caracterizati o parte din cei ce sunt in structurile Ministerului de Interne. Acestia se prezinta zilnic la serviciu si in mod teoretic sunt in slujba cetateanului, insa in realitate sunt cercetati de procurori pentru comiterea a tot felul de infractiuni. De la abateri cum ar fi conducerea unui autoturism pe drumurile publice in stare de ebrietate pana la infractiuni grave cum ar fi contrabanda, politisti si politisti de frontiera sunt acuzati de o serie de infractiuni care aduc atingere imaginii institutiei unde sunt angajati. Un numar de 14 politisti botosaneni sunt in aceasta situatie.

In cazul in care nu isi dau demisia (au fost foarte multe cazuri in care politisti prinsi beti la volan sau autori de alte infractiuni au demisionat imediat) politistii respectivi fac obiectul unei proceduri standard, si anume sunt pusi la dispozitia inspectorului sef. Li se repartizeaza anumite sarcini de serviciu de catre seful direct, nu mai sunt pe teren si au atributii mult mai putine, avand si salariul diminuat. In realitate sunt trecuti la munca „de jos”, asteptand terminarea anchetei procurorilor. De-a lungul vremii nu au fost putine astfel de situatii, iar institutiile unde erau angajati cei mentionati mai sus prefera sa scape repede de problema. Insa ce este iesit din comun este incapatanarea unora dintre cei ce imbraca o uniforma ca sa ramana in continuare in sistem desi s-au facut de rusine. Bineinteles se poate spune ca fara o decizie definitiva a instantei toata lumea are prezumtia de nevinovatie insa este greu de vorbit de nevinovatie cand procurorii au dovezi clare (inregistrari audio si interceptari telefonice) legat de infractiunile angajatilor Ministerului de Interne. Politistii botosaneni au patru colegi ce au facut un pas spre infractionalitate.
„Patru angajati ai IPJ Botosani, toti agenti, sunt in prezent pusi la dispozitia conducerii inspectoratului”, a mentionat inspector principal Anca Silion Arama, purtatorul de cuvant al IPJ Botosani.
La Politia de frontiera, numarul celor implicati in fapte penale este mai mare.
„La nivelul judetului Botosani sunt pusi la dispozitia sefului ITPF un numar de 10 agenti de politie, conform art. 65 din Legea 360/2002 privind Statutul Politistului”, a declarat inspector principal Racnea Minodora, purtatorul de cuvant al STPF Botosani.
De notorietate este cazul politistului din Viisoara cercetat pentru omor. Agentul sef principal Mircea Grigore, seful de post din Viisoara a fost trimis in judecata pentru uciderea unui barbat de 53 de ani. Victima a agresat politistul si, la randul sau, a fost batut pana cand nu a mai putut fi salvat. Astfel, s-a ajuns la situatia ca o persoana judecata pentru omor, culmea, sa imbrace in continuare uniforma de politist (lasand deoparte ca rar o persoana judecata pentru omor deosebit de grav este lasata libera). In cele din urma, conducerea inspectoratului a luat „masuri” iar Mircea Grigore s-a pensionat, fiind judecat in continuare tot in libertate.
Alt exemplu elocvent este al unui agent de la Penitenciarul Botosani judecat pentru luare de mita. Desi nu a fost angajat al Ministerului de Interne, poate fi dat tot ca exemplu de tupeu dupa ce a refuzat sa-si dea demisia in ciuda evidentei, si anume ca a primit mita de la un detinut, atragand izul coruptiei asupra institutiei unde lucra.
Anul trecut, Petru Olenic a ajutat un detinut sa primeasca la inchisoare telefoane de ultima generatie, de tip smartphone, mancare, bautura, etnobotanice, haine si incaltaminte. Anchetatorii sustin ca Olenic primea diferite sume de bani, rolul sau fiind acela de a prelua si ii livra detinutului pachetele cu marfa interzisa in unitatea de detentie. Dupa ce a stat cateva luni in arest preventiv, Olenic s-a intors la serviciu refuzand sa-si dea demisia. O perioada a mai lucrat, iar in cele din urma, conducerea Penitenciarului a fost nevoita sa-l dea afara.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.