spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
Vaslui
11-mai-2024

Medici care lucrează şi la stat şi la privat – conflict de interese pe bani mulţi

- Advertisement -

Ministerul Sănătăţii explică ce pierde statul din cauza medicilor care lucrează şi în spital şi în cabinete private.Pe langă racolarea de pacienţi din serviciile publice unele servicii sunt decontate de două ori, mulţi doctori avand contract paralel cu banca sanitară.Majoritatea medicilor care lucrează la Spitalul Judeţean Focşani îşi primesc pacienţii şi la cabinetele private.Autorităţile din judeţ consideră că medicii nu pot fi puşi să aleagă în condiţiile în care sistemul public duce lipsă de specialişti.Spitalul a apelat şi la medicii pensionari sau de la alte unităţi să asigure gărzile pe anumite specialităţi deficitare, în vreme ce unii doctori se spetesc la propriile cabinete
Medicii din spitalele de stat lucrează pe rupte şi în sistemul privat. Aceasta este realitatea sistemului sanitar în condiţiile în care deficitul de medici specialişti se simte tot mai acut de la an la an. Fie că tot mai puţini tineri îşi doresc să lucreze într-un sistem subfinanţat, fie că medicii aflaţi la început de drum preferă să lucreze în spitalele din străinătate, cei ce au de pierdut sunt bolnavii care simt deficitul de specialişti din sistem şi sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar. Aşa se face că şi majoritatea medicilor care lucrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani îşi primesc pacienţii şi la cabinetele private. Cei mai mulţi au propriile cabinete private, dar mai sunt şi situaţii în care unii doctori au decis să lucreze în cadrul clinicilor deschise în judeţ de-a lungul anilor. Problema medicilor care lucrează la stat şi la privat a fost ridicată şi de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a explicat că medicii care lucrează în spitalele de stat, dar şi în cele private ar putea să se afle într-un conflict de interese.
Scenariul unor spitale pustii este de la an la an tot mai plauzibil pentru că majoritatea doctorilor sunt de părere că munca în sistemul privat le poate aduce mult mai multe beneficii decat munca în spitalul public. În Vrancea, cei mai mulţi doctori îşi desfăşoară activitatea atat în sistemul public, cat şi în cel privat. “Un număr important dintre medicii care profesează în serviciile publice au şi cabinete private sau sunt angajaţi ai unor furnizori privaţi de servicii de sănătate. Sesizări numeroase primite din partea pacienţilor reclamă multe aspecte negative ale unor astfel de situaţii, toate desfăşurându-se în defavoarea sistemului public şi contribuind substanţial la utilizarea ineficientă şi, de cele mai multe ori, nejustificată, a fondurilor publice pentru sănătate. Astfel, majoritatea cabinetelor private, în care lucrează aceiaşi medici angajaţi în spitale, au contracte cu casele de asigurări de sănătate, ceea ce le dă dreptul de a emite trimiteri pentru tratamente în spital, care sunt decontate de asigurările publice de sănătate. Se generează astfel o cerere nu întotdeauna justificată de servicii spitaliceşti, mult mai costisitoare pentru sistem. Dubla calitate de angajat a personalului medical permite şi exploatarea inversă a circuitului pacienţilor: cei care se prezintă în serviciile publice (inclusiv la serviciile de ambulanţă) sunt îndrumaţi, sub diferite motivaţii, să se adreseze unităţilor private în care acelaşi personal medical este angajat. Astfel, pe lângă aspectul criticabil al racolării pacienţilor din serviciile publice în folosul unităţilor private, apar situaţii în care un serviciu deja decontat de casa de asigurări pentru unitatea publică este plătit încă o dată de către pacient, la cabinetul privat, sau chiar este decontat a doua oară către asigurările de sănătate dacă furnizorul respectiv are contract cu casa de asigurări”, arată Ministerul Sănătăţii într-o informare cu privire la Finanţarea din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.

Sistemul public, între ciocanul CJAS şi nicovala lipsei de specialişti

Autorităţile din sănătatea vranceană consideră că medicii nu pot fi puşi să aleagă între cele două sisteme în condiţiile în care deja sistemul public duce lipsă de specialişti. Claudiu Grosu, liderul Sanitas Vrancea, consideră că dacă medicii ar fi puşi să aleagă unul dintre cele două sisteme, de stat sau privat, în spitale ar rămane foarte puţini profesionişti. “Există deficit de medici din cauza faptului că salarizarea nu este una pe măsura responsabilităţilor. În aceste condiţii au fost ani în care medicina nu a fost atractivă pentru cei ce îşi doreau o salarizare bună”, spune Claudiu Grosu. Şi Mihai Copaci, şeful Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, recunoaşte problemele din sistem. “La nivelul judeţului Vrancea, întrucat situaţia privind specialităţile medicale este deficitară, adică numărul de medici este mic în comparaţie cu necesităţile, nu cred că soluţia de a alege între privat şi stat poate fi aplicată. În ultima perioadă la nivelul spitalelor, datorită insuficientei alocări de bani pentru desfăşurarea activităţii medicale, au fost luate în calcul fie scurtarea perioadei de spitalizare, fie efectuarea de spitalizare de zi şi au existat şi situaţii în care pacienţii au fost trimişi la cabinetele particulare pentru continuarea tratamentului. Cred că salariul unui medic specialist în spital ar trebui să crească la un nivel optim în aşa fel încat şi situaţiile expuse să fie evitate”, a comentat şi Mihai Copaci.

Gărzi cu medici „împrumutaţi”

Deficitul de medici se simte cel mai acut la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, unde ajung şi cei mai mulţi dintre bolnavii din judeţ. Aşa se face că unitatea a apelat şi la medicii pensionari, din sistemul privat sau de la alte unităţi să asigure gărzile pe anumite specialităţi deficitare. 15 medici care nu sunt încadraţi la Spitalul din Focşani vin şi fac gărzi. Secţiile acoperite cu medici „împrumutaţi” de la Spitalul Militar din Focşani, de la Spitalul din Adjud sau de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean sunt cardiologie, obstetrică-ginecologie, neonatologie, ORL, psihiatrie, UPU şi radiologie. De altfel, în acest moment în secţiile Spitalului din Focşani îşi desfăşoară activitatea 92 de medici, în 34 de specialităţi, şi ar mai fi nevoie de 24 de medici astfel încat normativul să fie complet. Dacă în secţia de oftalmologie nu există niciun medic, în secţii precum hematologie, chirurgie BMF, urologie, diabet, ORL, dermatovenerologie, nefrologie, hemodializă, oncologie, laborator explorări funcţionale, bolnavii sunt trataţi de cate un singur doctor. „În compartimentul de Oftalmologie, asistenţa medicală este asigurată prin rotaţie de către cei doi medici din cabinetul de oftalmologie al ambulatoriului integrat al spitalului”, a precizat Alina Pelin, purtătorul de cuvant al Spitalului. Şi în secţiile de gastroenterologie, chirurgie ortopedică infantilă, chirurgie plastică, neurologie, reumatologie, medicină dentară de urgenţă, dispensar TBC lucrează cate doi medici. Cei mai mulţi medici lucrează în secţii precum chirurgie generală, terapie intensivă, pediatrie etc. (Raluca MANOLACHE)

Ce medici din privat lucrează cu „banca sanitară”
Sunt şi medici care au decis să intre în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea pentru a le oferi servicii gratuite asiguraţilor la sănătate. În următoarele randuri vă vom prezenta lista furnizorilor aflaţi în contract cu CAS Vrancea la capitolul ambulatoriu clinice:
– cab.med. BENIMED dr. Ciupercă Jana – pediatrie – Panciu
– dr. Bezverhnii Mariana –neurologie – Focşani
– dr. Bursuc Angelica – interne – Focşani
– dr. Buşilă Elena – psihiatrie – Focşani
– dr. Buză Liuba – ORL – Focşani
– dr. Despina Căpăţană – dermatologie – Focşani
– dr. Chitic Mihaela – psihiatrie – Focşani
– dr. Crăciun Elena – pediatrie – Panciu
– dr. Dardouk Samir – cardiologie – Panciu
– dr. Ilie Laura Mădălina – psihiatrie – Focşani
– dr. Lăzărean Mircea – neuropsihiatrie – Focşani
– dr. Merchea Mărioara – ORL – Focşani
– dr. Păun Paraschiva – dermatologie – Panciu
– dr. Ştefan Camelia – ORL – Panciu
– dr. Ţopană Iuliana – pneumologie – Focşani
– dr. Ursescu Vasile – pneumoftiziologie – Focşani
– dr. Vasile Gheorghe – dermatologie – Focşani
– SC PSYCHOSAN SRL (dr.Tocari Elena) – psihiatrie – Focşani
– SC Materna SRL – dr. Popescu Marin – ginecologie – Focşani
– SC Euromedic
– SC Mind Help SRL – psihiatrie
– SC Ophtalmo Center SRL – oftalmologie
– Spitalul Adjud
– Spitalul Focşani
– dr. Franciuc Maricica – diabetolog – Focşani
– IHS – nefrologie
– SC Neurologica SRL – dr. Buleu Mariana – neurologie.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.