spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
11.7 C
Vaslui
12-mai-2024

Victor Ponta: Problema aderării la Schengen, o problemă a României şi preşedintele trebuie să se gândească la asta

- Advertisement -

Problema aderării la Schengen reprezintă o problemă a României şi preşedintele Traian Băsescu trebuie să gândească în aceşti termeni, a apreciat joi premierul Victor Ponta referindu-se la declaraţiile şefului statului conform cărora opţiunea sa este ca, înainte de a trimite o scrisoare în care România să ceară intrarea în spaţiul Schengen, ar trebui să arate că a înţeles „mesajele Uniunii Europene în ceea ce priveşte statul de drept”.

„Vorbim de mere sau de pere? Că noi vorbeam de Schengen şi de Schengen, inclusiv preşedintele Barosso, preşedintele Van Rompuy consideră că România trebuie să intre în Schengen. Dacă dl. Băsescu nu e de acord, şi dl. Băsescu a zis doar că nu intrăm în Schengen, să spună, nu e nicio supărare, suntem un stat de drept şi fiecare are dreptul la opinie. Dar ne aflăm într-o situaţie ciudată, în care preşedintele Comisiei Europene şi Consiliului European sunt de partea României, să intrăm în Schengen, iar dl. Băsescu spune cumva că nu trebuie să intrăm în Schengen. Poate se lămureşte domnia sa dacă e bine sau dacă se bucură cumva că nu intram în Schengen şi o să fie o problemă pentru Guvern. N-o să fie nicio problemă pentru Guvern, e pentru România. Dar cred că trebuie să se gândească la România, asta-i tot”, a declarat şeful Executivului la Palatul Parlamentului.

El a reafirmat că scrisoarea sa către şefii de stat şi guvern din UE prin care le cere sprijinul privind aderarea ţării noastre la Schengen urmează să fie trimisă.

„O trimitem noi, eu, pentru şefii de guvern. Însă, imediat acolo unde s-a spus, şi la Berlin, şi la Londra şi la Paris, că de fapt e o bătălie internă şi că de fapt Guvernul vrea în Schengen şi preşedintele nu vrea în Schengen, faptul că nu apar ambele semnături, n-am spus eu asta, au spus-o oamenii preşedintelui Băsescu că nu ştiu ce se întâmplă în România, sigur că va spune şi cancelarul german şi primul-ministru olandez că dacă nu vrea preşedintele să semneze scrisoarea ca România să intre în Schengen înseamnă că ştie el ceva de ce nu vrem să intrăm. Foarte ciudat. Sper ca lucrurile astea să se lămurească atunci când preşedintele se întoarce de la Consiliu. Aici vorbim de România. Ideea ‘dacă nu intrăm în Schengen pierde Guvernul’ mi se pare copilărească”, a spus premierul Ponta.

Victor Ponta a precizat că a prezentat scrisoarea înainte de ultima şedinţă CSAT.

„Şi a rămas să avem o discuţie, când preşedintele va spune dacă e bun draftul, dacă vrea să schimbe ceva din acel draft şi mai ales dacă vrea să semneze scrisoarea. Eu vă spun că această idee discutată cu preşedintele Barosso şi cu preşedintele Van Rompuy a fost foarte bine primită, pentru a arăta tocmai că, indiferent de lucrurile care pe plan intern ne despart politic, când e vorba de România putem toţi patru să punem semnătura pe un document. Acum, dacă nu mai putem… spun sincer, nu mai înţeleg de fapt. Eu nu cred că preşedintele vrea de fapt să nu intrăm în Schengen. Nu înţeleg altfel jocul ăsta ‘hai să nu semnăm, să spunem că de fapt nu vrem în Schengen’. Ce să scriu, că intrăm în Schengen dacă e doamna Hăineală preşedinte la CSM? Or să zică oamenii ăia că nu suntem serioşi, noi vorbim de una şi facem alta. Despre ce vorbim? Nu are nicio legătură Comisia Europeană. România n-a acceptat niciodată o legătură între MCV şi Schengen. Dacă vrem singuri să nu mai intrăm niciodată în Schengen, atunci spunem că nu ştiu ce se întâmplă la CSM, or, preşedintele ar trebui să ştie cel mai bine acest lucru”, a comentat premierul.

Întrebat dacă acordul de coabitare cu preşedintele este afectat într-un fel şi cum funcţionează, Victor Ponta a răspuns: „Este sublim!”.

„A funcţionat foarte bine până acum, în sensul în care preşedintele n-a mai intervenit să incomodeze activitatea Guvernului. (….) Dar intrarea în Schengen este o temă care este a României. Dacă preşedintele Băsescu nu vrea să intrăm în Schengen şi vrea doar Guvernul, atunci (…) şansele noastre de reuşită sunt scăzute”, a afirmat primul-ministru.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi că opţiunea sa este ca, înainte de a trimite o scrisoare în care România să ceară intrarea în spaţiul Schengen, ar trebui să arate că a înţeles „mesajele Uniunii Europene în ceea ce priveşte statul de drept”.

„Opţiunea mea este ca, înainte de a trimite o scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen, ar trebui să arătăm că am înţeles mesajele UE în ceea ce priveşte statul de drept. (…) O simplă scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen nu ne ajută”, a declarat Traian Băsescu înainte de plecarea spre Bruxelles, unde are loc Consiliul European.

În opinia sa, o simplă solicitare de intrare în Schengen este un lucru „superfluu”.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.