spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
11.7 C
Vaslui
12-mai-2024

Duşa: Legea prevede când pot fi folosite steagurile altor state; nu pot fi arborate pe instituţii publice

- Advertisement -

Deputatul PSD Mircea Duşa, ministru al Apărării Naţionale, a declarat miercuri, la Realitatea tv, că legea prevede foarte clar când pot fi folosite steagurile altor state sau simbolurile unei minorităţi, menţionând că acestea pot fi utilizate la adunări festive, dar nu pe instituţiile publice.

„Eu am o problemă cu respectarea legii. Legea prevede foarte clar când pot fi folosite steagurile altor state sau simbolurile unei minorităţi: la festivităţi, la adunări festive, dar nu pe instituţiile publice”, a explicat Duşa.

El a precizat că secretarul de stat din Ministerul de Externe ungar Zsolt Nemeth ar trebui să-şi rezolve problemele pe căi diplomatice cu Ministerul român al Afacerilor Externe. „Domnul Nemeth Zsolt, care este secretar de stat la Externe, din câte ştiu, este un diplomat şi dacă are o problemă şi o nemulţumire vizavi de statul român ar trebui să-şi rezolve problemele pe căi diplomatice cu Ministerul de Externe român, nu să facă declaraţii publice legate de statul de drept din România. România este un stat de drept, domnul Nemeth Zsolt trebuie să respecte principiile statului de drept”, a susţinut Duşa.
El a amintit că în ceea ce priveşte aşa-numitul steag al ţinutului secuiesc există nişte hotărâri definitive ale instanţelor care au declarat deciziile consiliilor judeţene privind arborarea acestuia drept ilegale. „Legat de acel aşa-numit steag al aşa-numitului ţinut secuiesc sunt nişte hotărâri definitive ale Curţilor de Apel care au declarat hotărârile consiliilor judeţene că sunt ilegale, iar preşedinţii consiliilor judeţene, chiar dacă sunt organe alese ale administraţiei locale, printre altele sunt şi reprezentanţi ai statului român şi trebuie să aplice legea. (…) Nu trebuie să mai inflameze spiritele, pentru că problemele românilor şi ale maghiarilor din cele două judeţe sunt cele economice: locuri de muncă, salarii, pensii şi toate celelalte probleme sociale. Subiecte de astea extrapolate şi trimise aşa în zona absurdului nu-şi au locul în 2013. Eu întotdeauna am luat poziţie şi am condamnat aceste ieşiri „din decor” ale celor care tot ridică steagul autonomiei sau folosesc invective la adresa poporului român”, a afirmat Duşa.

În replică, deputatul UDMR Laszlo Borbely a afirmat că ar fi bine să se modifice legea „într-un sens pozitiv pentru toată lumea”. „Haideţi să discutăm puţin mai în amănunt cum putem modifica legea într-un sens pozitiv pentru toată lumea. Eu aş propune, să vedem, să discutăm, cum poate fi acest steag arborat chiar pe faţada clădirilor publice pentru că nu deranjează pe nimeni. Eu n-am auzit de acolo, din partea locului, să fie o respingere din partea populaţiei româneşti. E un steag al tuturor. E un steag şi al domnului Duşa, care trăieşte acolo, şi, de fapt, face parte din acea comunitate. (…) Ştiţi foarte bine că aceste steaguri au existat, există şi vor exista şi vor fi puse în diferite locuri pentru că o minoritate naţională care numără peste 1,4 milioane de cetăţeni români de etnie maghiară are dreptul să-şi folosească simbolurile naţionale. Ce problemă aveţi cu acest steag?”, a completat Borbely.

Potrivit acestuia, fostul prefect de Covasna şi-a făcut o ambiţie, intentând 25 de procese printre altele şi împotriva acelor steaguri aprobate în consiliile judeţene şi locale. „Această problemă a steagului secuilor nu este o problemă nouă. Din păcate, a fost acolo, în Covasna, un prefect care a inflamat acest subiect care se ştie de ani de zile, există acest steag arborat în mai multe locuri. E o cutumă. Noi putem interpreta, dacă vrem să venim cu tot felul de interpretări. El acum a făcut o ambiţie din acest lucru ca să intenteze 25 de procese printre altele şi împotriva acelor steaguri aprobate în consiliile judeţene şi locale, aprobate prin hotărâre de Guvern. Lucrurile acestea trebuie să le rezolvăm aici. De vină sunt mai mulţi. Eu cred că nu trebuie să inflamăm subiectul acesta. Este un steag care are o vechime din secolul XIX, dintotdeauna a existat acest steag al secuilor, nu e o noutate”, a spus Borbely.

El a adăugat că UDMR poate fi o punte între guvernele României şi Ungariei. „Este un parteneriat strategic între Ungaria şi România şi noi, UDMR-ul, avem această responsabilitate, ca reprezentanţi legitimi, să discutăm şi cu Guvernul României şi cu Guvernul Ungariei şi putem fi o punte pentru a clarifica şi aceste probleme”, a declarat Laszlo Borbely.

Premierul Victor Ponta a cerut miercuri Ministerului Afacerilor Externe să dea un răspuns „ferm” la acuzaţiile Guvernului de la Budapesta vizând interzicerea arborării steagului secuiesc pe clădirile publice din România, şeful Executivului român subliniind că „nu acceptă niciun fel de lecţii de la nimeni” referitoare la funcţionarea autorităţilor locale. Secretarul de stat ungar Zsolt Nemeth a afirmat că Executivul de la Budapesta se aşteaptă cu fermitate ca România să pună capăt ‘agresiunii simbolice’, date de interdicţia arborării steagului secuiesc pe clădirile publice din Covasna şi Harghita.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.