spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
16.6 C
Vaslui
12-mai-2024

Stiti ce trebuie sã faceti în caz de incendiu?

- Advertisement -

Prevenirea incendiilor nu este un lucru dificil, dacã se respectã câteva lucruri simple, câteva sfaturi care pot fi aplicate atât la muncã, cât si acasã si pe care le puteti gãsi în rândurile de mai jos. Din pãcate, în ultima perioadã în judetul Vaslui s-au înregistrat mai multe decese în urma unor incendii, iar materialul care urmeazã ar putea salva viata unor semeni de-ai nostri.

Cum procedati la locul de muncã

Când ajungeti pentru prima oarã într-un nou loc de muncã, vedeti care sunt traseele de evacuare si locurile de adunare. În momentul declansãrii unei alarme de incendiu, opriti-vã imediat din ceea ce faceti si pãrãsiti clãdirea folosind traseele cele mai scurte si mai sigure. Nu pierdeti timp adunând lucruri care nu sunt importante si nu cãrati cu voi obiecte voluminoase sau grele. Atunci când pãrãsiti locul de muncã, urmati semnele de evacuare si salvare în caz de urgentã, reprezentate de pictograme cu sãgeti si oameni de culoare albã pe fond verde. De asemenea, îndrumați vizitatorii cãtre cele mai scurte trasee de evacuare si locurile de adunare si oferiti ajutor persoanelor cu dizabilitãți. Atunci când coborâti pe scãri utilizați balustrada pentru a evita accidentãrile si rãnirile. Dupã ce ati iesit, mergeti direct la punctul de adunare si anuntati persoana responsabilã cu prezenta oamenilor. Acolo veti astepta în liniste pânã când o persoanã autorizatã vã va permite intrarea înapoi în clãdire.

Cum vã protejati autoturismul

Verificati periodic motorul pentru a descoperi dacã existã scurgeri de combustibil sau defectiuni electrice, iar atunci când descoperiti nereguli, sunati la atelierele specializate pentru reparatii. Nu realizati improvizatii la sistemele de alimentare cu combustibil sau cel electric. Pãstrati întotdeauna în masinã un stingãtor certificat, asa cum este solicitat si în codul rutier, si aveti grijã ca acesta sã fie bine întretinut pentru a functiona corect. În cazul în care lãsati masina în garaj pentru o perioadã mai lungã de timp este recomandat sã deconectati bateria. Evitați sã pãstrati o cantitate mare de combustibil în portbagaj ca rezervã, iar în situatia în care sunteti nevoit sã faceti rezerve, pãstrati o cantitate micã într-un recipient metalic etans depozitat corespunzãtor. Dacã doriti sã cumpãrati dintr-o benzinãrie combustibil, achizitionati o cantitate micã si depozitati-l într-un recipient metalic. Atunci când mergeti la benzinãrie, respectati regulile de prevenire a incendiilor si exploziilor: nu fumati, nu utilizati telefonul mobil, opriti alimentarea motorului în timpul alimentãrii si alimentati cu carburant direct în rezervorul de combustibil. În incinta benzinãriei respectati toate regulile de circulatie.

Ce trebuie sã faceti acasã

Chiar si atunci când considerati cã ati luat toate mãsurile pentru a evita un incendiu echipati-vã casa cu detectoare de fum, care trebuie pãstrate libere pentru a identifica fumul sau temperaturile ridicate. Inspectati periodic conductele de gaz si aparatura aferentã cel putin la intervalele specificate de producãtor si luati mãsuri adecvate pentru etansare si pentru a înlãtura orice posibilã scurgere. De asemenea, verificati periodic reteaua electricã, prizele, întrerupãtoarele etc. si asigurati-vã cã sunt bine izolate electric. Dacã existã semne de scurtcircuit, identificati cauzele si eliminati-le imediat. Nu supraîncãrcati un circuit electric, deoarece se va supraîncãlzi si poate deveni o sursã de aprindere.

Achizitionati un stingãtor de incendiu portabil potrivit pentru casa dumneavoastrã si învãtati sã îl folositi, instruind totodatã si restul membrilor familiei. Când folositi un stingãtor pentru stingerea unui incendiu, aplicatia metoda PASS (Pull, Aim, Squeeye, Sweep) – Deblocheazã, Directioneazã, Apasã, Baleiazã.

Dacã uleiul dintr-un vas se aprinde, nu folositi apã pentru stingere, deoarece focul se va rãspândi cu repeziciune. Acoperiti focul cu o pãturã anti-incendiu care va înãbusi arderea. În situatia în care considerati cã focul este periculos si nu îl puteti stinge, închideti usa în urma dumneavoastrã si chemati pompierii. Lichidele inflamabile se pãstreazã în recipiente metalice închise etans si departe de surse de cãldurã sau de aprindere.

O atentie deosebitã trebuie acordatã copiilor, la îndemâna cãrora nu trebuie lãsate chibrituri, aprinzãtoare, lumânãri sau alte surse de aprindere, aceasta este o cauza frecventã a incendiilor în locuinte. În oricare din aceste situatii, este util sã stiti numerele de telefon de la Sistemul National unic pentru Situatii de urgentã, 112, de la deranjamente la gaze, 9281, si de la electricitate, 9291.

Asociatia Nationalã pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din România – A.N.P.C.P.P.S.România – o9atitudine! – InfoCons, unica organizatie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentalã, reprezentativã, de drept privat, fãrã scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independentã, întemeiatã pe principii democratice, ce aparã drepturile consumatorilor. (sursa: Asociatia Nationalã pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din România – A.N.P.C.P.P.S. România)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.