spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
18 C
Vaslui
11-mai-2024

Ana Birchall, prima interpelare, pe tema satelor vasluiene

- Advertisement -

INTERPELARE Deputatul PSD, Ana Birchall, a adresat o interpelare Ministrului Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, cu privire la situatia comunelor Floresti si Dealu Secãrii, din judetul Vaslui, prima din calitatea sa de deputat în Parlamentul României!

„Astazi am adresat o interpelare Ministrului Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, cu privire la situatia satelor Floresti si Dealu Secãrii, comuna Alexandru Vlahutã, din judetul Vaslui. Situatia vasluienilor din cele douã localitãti este una foarte complicatã, afectându-le grav existenta de zi cu zi. În campania electoralã, toti locuitorii satelor Floresti si Dealul Secãrii au cerut un singur lucru: sã fie clarificatã aceastã problemã. Am promis vasluienilor din aceste frumoase localitãti situate în colegiul meu, cã voi depune toate eforturile pentru a fi luatã, de cãtre autoritãtile competente, decizia doritã de domniile lor. Astãzi, depunând prima interpelare din mandatul meu de parlamentar, m-am tinut de cuvant!” a declarat Ana Birchall, îndatã dupã ce a transmis mesajul. În luna ianuarie a anului 1990, conform protocolului înregistrat la nr. 42 din 30.01.1990, a avut loc predarea arhivelor satelor Floresti si Dealul Secãrii de cãtre comuna Alexandru Vlahutã cãtre comuna Poienesti, dar ca urmare a cererilor locuitorilor din cele douã sate, arhivele sunt din nou predate comunei Alexandru Vlahutã prin Deciza nr. 43 din 17 februarie 1990, semnatã de primarul comunei Poienesti si de cãtre secretarul judetului Vaslui. În urma acestei predãri, toate institutiile judetului Vaslui au pus în aplicarea Legea nr. 18/1991 privind fondul funciar pentru satele Floresti si Dealul Secãrii, cãtre comuna Alexandru Vlahutã. Astfel se face o nouã hartã cadastralã unde suprafata terenului celor douã sate este inclusã în suprafata comunei Alexandru Vlahutã, motivând adresa nr. 1734/09.09.2010 unde suprafata comunei Alexandru Vlahutã creste, iar suprafata comunei Poienesti scade. Pe baza noii hãrti cadastrale sunt întocmite si eliberate titluri de proprietate, documentatii cadastrale, dar institutiile abilitate nu au actualizat harta cadastralã a comunei Poienesti, astfel încât suprafata celor douã sate apare scriptic si la comuna Alexandru Vlahutã si la comuna Poienesti. În vederea clarificãrii acestui aspect, locuitorii satelor Floresti si Dealul Secãrii au strâns semnãturi pentru mentinerea celor douã sate la comuna Alexandru Vlahutã si pentru organizarea unui referendum.

Consumã la o comunã si plãtesc la alta!

În anul 2005 a fost organizat un referendum, care a avut ca obiectiv principal trecerea satelor Floresti si Dealul Secãrii de la comuna Poienesti la comuna Alexandru Vlahutã; la acest referendum au participat 1323 din totalul de 1361 alegãtori prezenti la vot care au fost de acord cu trecerea celor douã sate la comuna Alexandru Vlahutã, obtinându-se un procent de 97%, dar care nu a putut fi validat întrucât alegãtorii comunei Poienesti nu s-au prezentat la vot, înregistrându-se un absenteism total. Satele Floresti si Dealul Secãrii au rãmas de facto la comuna Alexandu Vlahutã si de jure (de drept) la comuna Poienesti, aceastã situatie constituind o gravã problemã administrativã. Existã probleme cu banii alocati pentru învãtãmânt, cu încasarea subventiilor agricole sau cu actele necesare micilor întreprinzãtori. De asemenea, este de mentionat cã, desi toate facilitatile oferite cetãtenilor celor douã sate vin din partea comunei Alexandru Vlahutã prin efort propriu, în fapt taxele si impozitele sunt încasate de catre Primãria Comunei Poienesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.