spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
11-mai-2024

DOUĂ MUCOASE AU DEVASTAT O SCOALĂ

- Advertisement -

• toate cele cinci corpuri ala Scolii 3 Ion Creangă Humulesti au fost găsite sparte luni dimineată • pentru ca politistii si criminalistii să facă cercetările specifice, cursurile au fost suspendate • „Nu s-a sustras nimic important, dar majoritatea claselor si dulapurilor au fost devastate • făptase sînt două minore de etnie romă, în vîrstă de 10 si 11 ani, care au fost retinute de politisti pentru furt si distrugeri •

Scoala nr.3 Ion Creangă din cartierul Humulesti al orasului Tîrgu Neamt a fost închisă luni din cauza hotilor. Elevii si prescolarii grădinitei din subordine nu au făcut cursuri, fiind trimisi înapoi acasă pentru că toate clădirile componente prezentau urme de spargere, iar politistii si criminalistii se aflau în plină cercetare la fata locului, culegînd probe si amprente. Intrusii pătrunseseră în interior prin spargerea geamurilor de la intrare, pietrele folosite fiind găsite lîngă cioburile de pe jos. Directorul Constantin Rosu astepta ca politistii să-si termine treaba pentru ca angajatii scolii să se ocupe de curătenie si de înlocuirea geamurilor crăpate, astfel încît marti cursurile să se poată desfăsura normal. Intrusii nu au reusit să pătrundă în încăperi mai importante, precum cancelaria, biblioteca si alte birouri, asa că nu au fost sustrase sau distruse nici un fel de documente scolare. „Luni dimineată scoala a fost găsită spartă, toate cele cinci corpuri ale clădirii prezentînd urme de efractie. În jurul orei cinci, fochistul scolii a descoperit mai multe geamuri sparte si a anuntat Politia Tîrgu Neamt. Fuseseră devastate mai multe clase si săli de la grădinită si cabinetul de logopedie. Mai multe dulapuri au fost fortate, s-au produs diverse stricăciuni, dar nu au fost sustrase obiecte importante sau documente scolare. În prezent se află în desfăsurare ancheta politiei, iar cursurile au fost suspendate pe durata zilei“, a declarat, ieri, profesorul Constantin Rosu. În aceeasi dimineată, politistii au reusit să identifice si să retină făptasii: două minore de etnie romă, în vîrstă de 10 si respectiv, 11 ani. Se pare că acestea fuseseră depistate în timp ce dădeau o altă spargere, la un magazin din localitate, si că asupra lor s-au găsit obiecte de la scoală. Ancheta este abia la început, fiind înregistrat un dosar penal pentru furt si distrugere, dar anchetatorii vor să stabilească întreaga activitate infractională a fetelor, fiind suspiciuni că ar mai avea în palmares si alte fapte de acest gen. Eforturile politistilor sînt cumva în van, fiindcă legea este permisivă cu infractorii minori, în sensul că acestia nu răspund penal dacă au vîrsta mai mică de 14 ani. Părintii pot fi amendati, dar rămîne de văzut ce si cum. La scoala din Humulesti, intrusele au actionat pe îndelete mai ales în corpul D, destinat claselor primare, si la grădinită. Cînd au intrat prin clase, învătătoarele si educatoarele si-au pus mîinile în cap. În mai multe săli erau răvăsite lucrurile de prin dulapuri, lacătele fiind fortate.

Au vrut să-si facă mîncare în scoală

Hoatele s-au servit dintr-o pungă cu turtă dulce, au băut suc găsit într-o sticlă, s-au apucat să mîzgălească prin niste caiete, ba chiar au făcut si niste desene pe o tablă, dovadă că se simteau în largul lor. Au pătruns si în cabinetul de logopedie, spărgînd un geam de deasupra usii si au creat în interior aceeasi dezordine. Pe holul de la intrarea în grădinită nu aveai unde călca de hăinute, jucării, mărgelute, caiete, planse etc. Toate fuseseră scoase de prin dulapuri si trîntite pe jos. Si în sala de grupă de la parter deschiseseră fiecare sertar si aruncaseră lucrurile aiurea. Pe perete era o plasmă, dar nu s-au atins de ea. De altfel, nicăieri nu s-a observat să lipsească vreun lucru preferat de obicei de hoti. La mica bucătărie de la parterul grădinitei s-au găsit urme de foc pe jos. Erau chiar lîngă masina de gătit pe bază de gaz, ce era acum înnegrită de funingine. Micile infractoare puteau provoca o explozie. Se pare că ar fi vrut să fiarbă niste cartofi, dar cum nu stiau să utilizeze aragazul, au făcut foc cu niste piese de puzzle. Nu s-au descurcat, legumele fiind găsite crude într-o crăticioară. Au mîncat în schimb zacuscă dintr-un borcan si au lăsat peste tot numai mizerie. Pentru a preveni eventuale probleme, conducerea scolii a dispus, ieri, si o dezinfectie a încăperilor grădinitei. Evenimentul de la scoala din Humulesti a determinat conducerea Primăriei Tîrgu Neamt să ia măsuri de protectie si pază ale tuturor institutiilor de învătămînt din oras. „Ne-am deplasat la scoala din Humulesti, împreună cu domnul consilier Vasile Timisescu, care este din zonă. Am înteles că făptasii au fost prinsi, politistii si-au făcut datoria. Pentru a preveni producerea altor evenimente nedorite, de luni noaptea am introdus paznic la scoala din Humulesti. Noi avem deja instituite patrule mixte formate dintr-un politist, un jandarm si un politist local, care actionează în oras pe trei schimburi. Dar ne-am propus ca în cel mai scurt timp să dotăm toate scolile din oras cu camere video si sisteme de alarmare, iar la licee să avem pază proprie prin firme specializate, pe toată durata cursurilor“, a declarat primarul Daniel Harpa. În urmă cu cîtiva ani a căzut pradă infractorilor o altă unitate scolară din Tîrgu Neamt. În vara anului 2009, persoane rămase neidentificate au pătruns în interiorul Liceului Economic „Vasile Conta“ si au distrus toate cataloagele institutiei scolare, plus vreo trei condici de prezentă.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.